Forum despre Beyluxe Communication


am_fost_si_eu_la_interviu Vineri, 31 Ianuarie 2014
Senzatia creata de interactiunea cu aceasta firma: creepy.

Am gasit anunt de angajare la ei pe Bestjobs (middle/senior iOS developer pentru Bucuresti), am aplicat...

In sub 2 minute de la apasarea butonului Aplica am primit telefon de la ei (nu exagerez...au trecut un minut si niste zeci de secunde, abia apucasem sa deschid un alt tab in browser si ajunsesem cam la un jumate cu cititul descrierii unui alt job).
Domnisoara de la celalat capat al firului se recomanda ca fiind de la Beyluxe, si ma informeaza ca vrea sa imi puna niste intrebari.
Eu eram sfasiat de sentimente contradictorii: bucuria unui prim contact rapid (probabil psihicul uman extrapoleaza de aici ca intreg procesul va fi rapid si eficient) si perplexitatea de a fi fost contactat inainte de a-mi fi citit CV-ul.
Intrebarile domnisoarei erau de genul "cunoasteti OOP" ori "ati auzit de Xcode" ori "ati folosit ObjectiveC". Eu in sinea mea ma intrebam "ce intrebari sunt astea" in conditiile in care oamenii scrisesera clar ca vor middle/senior developer.
Mi-am exprimat nelamurirea intr-un mod politicos si neutru, am aflat ca domnisoara doar bifeaza checkboxes intr-un chestionar. Tot nu pricepeam cum de nu poate extrage informatiile astea basic din CV dar in fine...oftez, ii fac jocul (sperand ca interactiunea cu oamenii de la tehnic nu va fi la fel de annoying), se programeaza un interviu...
Din nou, moment de dubla perplexitate:
- se solicita sa vin cu un exemplar tiparit de CV plus o copie dupa diploma de la facultate.
- rugand-o pe domnisoara sa-mi trimita un reminder e-mail in care sa fie trecuta si adresa sediului(usually nu solicit eu asta, se ofera interlocutorul / interlocutoarea sa o faca) ea spune ca prefera sa-mi dea indicatiile verbal iar eu sa notez.
Prioritizez un pic astea 2 probleme, ajung la concluzia ca e mai important sa stiu cum ajung acolo, notez, mai cer cateva indicatii, si uit sa mai aprofundez bucata cu CV-ul tiparit si copia dupa diploma.

Fast forward...Interviul in sine are loc cu un domn ce propune comasarea partilor standard (HR discussion + technical discussion). Aici m-am bucurat, bila alba, deja anticipam ca uite dom'ne, cu cineva de la tehnic poat avea o discutie normala si eficienta, probabil o fi dubioasa doar domnisoara de la telefon.
Prima intrebare...am adus CV-ul tiparit si copia dupa diploma? Imi exprim mirarea: CV-ul se afla in posesia colegei de la HR/receptie multumita mecanismului cu Bestjobs-ul; totodata as fi suspectat ca imi asteapta sosirea deja printat, asa cum mi s-a intamplat la fiecare alt interviu pana acum, ca parte a procesului de "hai sa cunoastem si noi candidatul asta in compania caruia vom petrece niste zeci de minute". Cat despre diploma, banuiesc ca va fi utila o copie dupa ea abia in momentul in care se pune ferm problema unei colaborari, se semneaza acte, ect.
Interlocutorul meu nu mai insista pe problema, dar pare nemultumit si atmosfera e vag tensionata.

Incepem interviul: vorbesc vreo 10 minute despre mine, background-ul meu, in ce proiecte am fost implicat. Urmeaza apoi un chestionar grila cu vreo 15 intrebari tehnice. L-am parcurs in vreo 10+ minute insa am simtit nevoia sa cer niste lamuriri si sa nuantez una dintre intrebari.
Interlocutorul meu da din umeri, zice ca el nu e tehnic (surpriza) si ca el doar da chestionarele in cauza si stie secventa de raspunsuri corecte. Bifez ce cred eu de cuviinta, el ia foaia si in timp ce se retrage ma informeaza ca urmeaza sa discut cu cineva de la tehnic in cateva minute. Imi trece crisparea, astept rabdator...ma intreb de la cine o sa primesc un feedback referitor la chestionar...
Interlocutorul meu revine in birou, si-mi intinde telefonul lui. Imi citeste blocajul pe chip si explica: discutia cu persoana de la tehnic. Eu: "telefonic? Credeam ca o sa vina cineva aici in birou"...Realizez ca modelul meu mental nu mai corespunde situatiei si ma adaptez: duc telefonul la ureche, imi salut noul interlocutor.
Urmeaza probabil singurele 10 minute de normalitate din interviu: noul interlocutor tehnic era din Cluj (puteam eu sa discut cu el de acasa de la mine pe ideea asta, daca tot s-a recurs la telefon) si cu el chiar am avut o discutie tehnic-normala, fara nici una dintre dubioseniile cu care am fost asaltat de personalul bucurestean.
La final mi-a cerut sa i-l dau inapoi la telefon pe primul interlocutor. Acesta a iesit cu telefonul afara din camera si s-a intors peste un minut: "acum urmeaza partea cu seful...ma duc sa vad daca e liber". Eu in sinea mea: "oh, goody...deci tehnic trebuie sa fi fost bine...hai sa astept aici cuminte si rabdator sa-l cunosc si pe seful; numai bine, poate ii pun si niste intrebari despre firma, organizare, proiecte, ca pana acum n-am aflat mare lucru".
Interlocutorul se intoarce cu o foaie A4 goala, rosteste cu un ton vag imperativ: "te rog sa scrii aici pe spate salariul dorit".
In mintea mea brainstorm: "parca urma sa ma vad cu seful...n-o sa-l mai cunosc pe seful? Am intrebari pentru el...as fi vrut sa propun sa colaboram pe PFA, nu tin neaparat la carte de munca...as discuta asta cu seful, inainte de a scrie salariul pe spatele foii...si cum vine asta cu scrie pe spatele foii? Ia sa vad...e CV-ul meu printat pe fata astfel incat sa aibe si un spate? O fi vreo foaie din chestionarul de mai devreme? Pe ala mi-am scris numele cu pixul pe o parte, deci are sens conceptul de spatele foii, plus ca macar va exista o asociere intre numele meu si salariul ce-l voi scrie...Nu...nu e nici una din variante...e doar o foaie A4 goala...care o fi spatele unei foi A4 goale? Oare nu se rataceste ea foaia asta imediat ce plec eu de aici si nimeni nu va mai sti nici o asociere intre mine si numarul scris pe ea?"
Coplesit de inutilitatea gestului, ezit, nu scriu nimic pe foaie, ci ii comunic omului verbal salariul dorit, initiez o discutie despre dorinta mea de a colabora pe PFA si despre cum imi inchipuiam ca voi discuta asta cu seful, in cadrul intrevederii promise. Rigid, intervievatorul imi replica cum ca la ei se lucreaza doar cu CM, si ca salariul se trece tot pe CM. Spus cu mandrie. Trebuie sa le dau o sincera bila alba banuiesc. Nu ca ar avea vreun merit ca joaca dupa regulile jocului (pana acum am fost angajat mereu doar la firme ce au jucat dupa regulile jocului) ci pentru ca am intalnit pe altii ce nu erau dispusi s-o faca.
Din nou, indemn imperativ sa scriu pe foaie. Whatever...scriu pe foaie, intreb ce urmeaza, ca mi s-a dat de inteles ca urmeaza sa am o discutie si cu seful. Interlocutorul ia foaia, se cauta din nou de telefon si se indrepata spre usa (pentru a nu stiu cata oara) zicand "vorbesc eu cu el".
Nici macar nu mi-era clar daca seful se afla in cladire in vreun alt birou ori daca urma sa fie si el apelat tot la telefon.
Se intoarce interlocutorul: seful zice ca e OK, vei fi angajat, ar fi ajutat mult copia aia dupa diploma la intocmirea actelor.
Eu, din nou, multipla stupefactie: angajat just so, dupa un chestionar si o discutie de 10 minute cu cineva din indepartatul Cluj? Altii te trec prin furcile Caudine si poate la final afli ca nu te ridici la nivelul cerintelor...Mai apuc si eu sa-l cunosc pe seful? Sa-i adresez intrebarile ce ma macina? Organizare, proiecte, etc? Ar trebui sa fiu bucuros ca mi se intampla minunea Dumnezeiasca, angajat de la primul inteviu? Cum ramane cu senzatia ca ceva nedefinit, pe undeva e teribil de putred?
Cantaream: ok...pot fi angajat...o problema rezolvata...banii sunt cei ce i-am cerut...alta problema rezolvata...oamenii pana acum au fost foarte dubiosi ca abordare si relatii interumane...cat de bine mi-ar fi daca as accepta sa lucrez in mediul asta?...sunt eu paranoic ?
Interlocutorul continua: mai e ceva: seful ofera X lei (o suma infim mai mica decat am cerut, in mare parte tot aia era).
Mirarea mea mentala continua: interesanta abordare...m-as fi asteptat ca intai sa fie adresate aspecte de genul, abia apoi sa se aduca vorba despre angajare, contract, si batut obrazul ca n-am adus copie dupa diploma.
Intreb cu voce tare: imi puteti da va rog mai multe detalii despre situatie? Diferenta este foarte mica... Exista un impediment logic/rezonabil care impiedica oferirea sumei cerute? Exista la nivelul firmei vreo grila de salarizare iar eu depasesc vreun treshold? In cazul asta abordarea mea cu PFA-ul vine in ajutorul dvs...Alternativ...a existat vreo nemultumire la discutia tehnica si salariul oferit doreste sa reflecte asta? Care ar fi intrebarea / aspectul tehnic ce a produs insatisfactie?
Aparent l-am stupefiat eu pe interlocutor cu astea 2 scenarii, parea sa nu se fi gandit vreodata la posibilitatile astea. Raspunsul: "atat ofera seful. Ai 2 zile la dispozitie sa te gandesti daca accepti oferta".

Atunci mi-a fost clar. Toate intrebarile mele: organizare, detalii despre firma, proiecte, etc erau irelevante. Relevant era ca exista un sef si trebuia ca mesajul asta sa intre bine in capul angajatului. Tot interviul e o inlantuire de situatii menite sa determine gradul de obedienta al potentialului angajat. Sa raspunzi prompt si afirmativ la imperativele sefului, indiferent daca au logica ori daca sfideaza conventii sociale: nu-ti citim CV-ul, tu vei accepta asta ca fiind firesc si vei mai accepta sa raspunzi la intrebari al caror raspuns putea fi extras din CV.....adu CV-ul printat.....scrie! aici pe spatele foii salariul.....uite si o m__e mica (asa, de test, sa vedem cum reactionezi) privitoare la salariu...comply...accepta...doar uite ce mare cadou iti facem, angajare-blitz...suntem chiar in pozitia de forta in care iti dam 2 zile de gandire, gratie marinimiei sefului pe care nu l-ai cunoscut vreodata...

De evitat de la mare-mare distanta. Cu exceptia programatorului din Cluj cu care am discutat telefonic, restul personajelor de aici din Bucuresti (cei 2 cu interviul plus seful invizibil, n-am apucat sa vad programatori) mi s-au parut desprinse dintr-un film creepy. Exista bineinteles si interviuri horror, gen filmele cu Alien. Beyluxe e doar creepy, gen Zona Crepusculara.
Intern Vineri, 31 Ianuarie 2014
Interesanta istorisirea ta. Ai putea sa ne dai mai multe detalii despre ce impresie ti-a lasat sediul . Era in boc ? La casa? Spatiul era mobilat? Cate persoane crezi ca puteau lucra acolo?Multumim.
am_fost_si_eu_la_interviu Sambata, 1 Februarie 2014
Sediul se afla intr-o cladire contemporana ce are la parter un MegaImage si o agentie de pariuri or something. Dealtfel cand am ajuns in fata cladirii a trebuit sa dau telefon sa intreb pe unde se intra...aveam impresia ca interfonul deserveste mai degraba agentia de pariuri. Anyway, nu asta e important.
Am intrat in imobil, am urcat niste trepte iar dupa ce am intrat pe usa firmei am nimerit intr-un fel de hol. Undeva in drepta se afla biroul secretarei / HR-itei (banuiesc dupa voce ca e vorba de aceeasi persoana); ea m-a poftit amabil sa iau loc pe unul dintre cele 2 scaune de oaspeti. Din holul asta se vedeau alte 3-4 usi ce probabil dadeau in alte camere insa toate erau inchise, n-am putut sa vad oameni la lucru si cam care ar fi atmosfera. Dupa o asteptare scurta am fost poftit prin una din usi intr-o camera maricica insa al carei centru era in intregime ocupat de 2-3 mese alaturate. Probabil nu se putea lucra fix acolo, era mai mult un soi de conference room. Locul parea potrivit pentru interviuri. Cam aici a avut loc batalia.
Initial am avut impresia ca intervievatorul meu se duce la alta usa de pe houlul acela si ca acolo intra la "seful". Mai incolo insa mi s-a parut ca doar iese pe hol si vorbeste cu el la telefon. Didn't know what to make of it.

Nu stiu cate camera mai puteau fi in spatele usilor inchise. Presupunand ca erau doar 3-4 camere ce corespundeau celor 3-4 usi, si stiind ca cel putin o camera era folosita doar pentru interviuri, ramane ca erau 2-3 camere utile. Estimez ca puteau intra vreo 3 oameni intr-o camera daca ar fi fost toate de dimensiunea celei pe care am vazut-o.

Dar din nou, nu stiu cat de mare mai putea fi spatiul in rest, tot ce am vazut au fost usi inchise.

Poate numarul de oameni ce lucreaza pentru ei chiar e mai mare...baiatul tehnic cu care am vorbit fiind din Cluj, ma gandesc ca poate lucreaza si alti colegi de-ai lor remote.
:D Sambata, 1 Februarie 2014
@am_fost_si_eu_la_interviu
Terifianta intamplare , si cand te uiti la firma asta inexistenta cu zero angajati ca polueaza spatiul virtual cu anunturile ei de ,, angajare' te apuca rasul :D
februarie2014 Marti, 11 Februarie 2014
chiar zilele astea am fost la interviu la ei si tipul mi-a zis clar ca e concurs de CV-uri unde esti pus sa iti treci numele si ce salariu vrei si castiga ca la licitatie cel care vrea salariu mai mic... L-au ales pe unul ca programator php pt ca a cerut 1000 ron net la un programa de 12 ore de la 8 la 20
creepy Miercuri, 12 Februarie 2014
ce face firma asta de fapt ?, cine le sunt clientii, care le sunt produsele, ce situri au creat, ce softuri au produs, de unde le vin banii, astea nu le inteleg; mi-e greu sa cred ...
Abc Miercuri, 12 Februarie 2014
Ba da, din acest program...credeti-ma, am lucrat acolo...este foarte folosit acest program de userii din tarile arabe in general (va spun din experienta) + Filipine etc, zona ...
Abc Miercuri, 12 Februarie 2014
Daca aveti intrebari suplimentare, mi le puteti pune. Am lucrat acolo si stiu despre ce este vorba. Acum au sedii in Pitesti, Bucuresti si Cluj. Aceasta firma profita de tinerii ...
Nelu Miercuri, 26 Februarie 2014
Sa incep si eu cu standardul "am fost acolo". Deci am fost si eu la un interviu...Eu lucrez ca freelancer si intotdeauna inainte de a incheia un contract incerc sa aflu ...
ioNELU Vineri, 28 Februarie 2014
Si totusi...nu ti se pare ciudat ca o afacere prospera ca asta...nu investeste 10 dolari intr-un template wordpress? Nu e vorba de vorba de "kool".... e vorba ca site-ul ...
Nelu Vineri, 28 Februarie 2014
@ioNELUEu mi-am spus o parere care poate sau nu sa fie luata in considerare.Nu sunt in nici o forma fanul lor, am incercat sa fiu obiectiv.Nici macar nu stiu daca am fost sau nu ...
ombun Luni, 3 Martie 2014
Oameni buni, eu pot sa va vorbesc de Cluj si in principal de programatori, cu toata bunavointa de care dispun. Cum alege o firma sa isi recruteze angajatii, e strict startegia ...
chiar asa Marti, 4 Martie 2014
Bine punctat Ombun. Intrebati la interviu tot ce vi se pare suspect. Intrebati de ce site-ul lor nu functioneaza. De ce nu investesc 20 de dolari in el? De ce identitatea vizuala ...
am_fost_si_eu_la_interviu Miercuri, 5 Martie 2014
ombun a scris: "cei care scriu de 2-3 luni pe acest "thread" oare s-au angajat intre timp?"Raspuns: da
Nelu Miercuri, 5 Martie 2014
Inainte de toate vreau sa precizez ca nu am de gand sa incep o discutie in contradictoriu cu nimeni. Nici cu cei care cauta nod in papura firmei nici cu cei de la firma care ...
dan Miercuri, 5 Martie 2014
Multumesc pt feedback @nelu, insa intrebarile erau mai mult retorice si in nici un caz adresate acolo unde am vazut ca exista disponibilitate pt o discutie normala.in ceea ce ...
amuzament Marti, 15 Aprilie 2014
Am auzit si eu de tine, cea angajata la BEYLUXE, stiu ca ai o barna cat zilele de post ( ca tot suntem in el)
Nelu Joi, 22 Mai 2014
Imi cer scuze fata de @cea angajata la BEYLUXENu as fi intervenit cu acest (despre acest) comentariu daca unul dintre "comentatorii" de pe forum nu m-ar fi sesizat ...
mihaitzateo Marti, 5 August 2014
Am fost si eu angajat la Beyluxe,ca programator. Comparativ cu alte firme de programare din Romania,se ofera conditii foarte bune,ma refer la hardware si conditii ok,ca si ...
fost_dev Joi, 7 August 2014
Salut,Am putin lucrat si eu la ei (>1 an). Colectivul era ok (in Bucuresti cel putin).Modul de lucru era ok, team - lead-ul era ok.Singura problema asa cum si Mihai ar fi vrut ...

Comentariul va fi eliminat definitiv. Sunteti sigur ca doriti acest lucru?