Forum despre British American Tobacco Romania


bujorel Miercuri, 29 Ianuarie 2014

Raspund eu la intrebarea pt. Adelina. Lucrez in BAT de multi ani, il stiu cu bune si rele. Nu lucrez in HR si nici nu sunt pus sa ridic in slavi aceasta companie. Reiau de fapt un post anterior (scris cu aproximativ 1 an in urma):


1. Hai sa facem o diferenta intre BAT si BASSE. In Romania exista 3 entitati legale: BAT Trading, BAT Investment si BASSE. Trading este unitatea comerciala si de marketing, Investment este unitea de productie (Ploiesti) iar BASSE este un shared service regional (Europa) care are drept activitate prelucrarea contabila primara pentru toate entitatile BAT Europene (cu putine exceptii).


2. Exista o diferenta majora intre mediul de lucru din cele 3 entitati din Romania. Desi cultura corporatista este comuna, totusi in Ploiesti este o fabrica, in Trading media de varsta este destul de ridicata iar in BASSE opinez ca aceasta este undeva in jur de 25 de ani. Da, exista petreceri absolut fantastice in BASSE :)


3. In oricare dintre cele 3 entitati ti se cere sa muncesti foarte mult. Cum spuneam, daca cineva vrea sa se angajeze la BAT si sa aplice sintagma 'timpul trece, leafa merge' ar trebui sa caute in alta parte. Se fac multe ore suplimentare atat in Trading cat si la BASSE.


4. Salariile: exista o politica salariala, exista si negociere, dar indiferent cat esti de bun, BAT nu va putea sa te plateasca in afara limitelor impuse de politica. BAT nu isi propune sa plateasca cele mai bune salarii din tara. Tinta BAT este sa fie in top 25% intre companiile cu care se compara (exista un survey independent pe un panel definit de compania care il executa). Cresterile salariale se fac in functie de performanta, in anumite limite. Bineinteles, exista criterii in stabilirea performantei, exista un proces, cu toate acestea, ca in orice de altfel, exista subiectivism. Deci nu este exlcus ca o persoana care are performanta buna sa nu obtina cine stie ce calificativ, dar unde nu exista subiectivism? Poate in basme :). Din ceea ce am observat eu, pe ansamblu, procesul este obiectiv desi exista, dupa cum am zis, si exceptii.


5. Specific pentru BASSE. Un salariu care pentru cineva poate parea mic pentru altul poate parea mare si vice-versa. BASSE angajeaza pe pozitii de junior persoane cu foarte mica experienta, chiar studenti. Daca o astfel de persoana considera ca in Romania i se poate acorda un salariu de 1000 de EUR pe luna, atunci eu zic ca acea persoana are o problema. Pentru gradele non-management as zice ca minimum ar fi undeva la 2000 de lei pe luna iar maximul la 4500 de lei pe luna. Dar, presupunand ca intri pe minim si ai performanta constant buna an de an, esti promovat etc., iti va lua ani buni sa ajungi la cei 4500. Nu imi propun sa discut salariile pentru pozitiile manageriale.


6. Angajarile. Da, recomandarile conteaza. In BASSE exista si un sistem de incurajare si recompensare a unor recomandari bune. Astfel, daca o persoana recomanda un candidat din afara, acesta este angajat si performeaza bine in perioada de proba, persoana care l-a recomandat primeste un bonus undeva in jur de 100 de EUR. S-a vorbit de ”˜pile”™. Da, se mai angajeaza si pe pile, ca oriunde, dar nu este un fenomen generalizat, sunt exceptii. Cel putin in BASSE, cu un turnover de personal anual >30% ma tem ca nici nu ar ajunge pilele :). Si da, criteriile de angajare sunt riguroase.


7. BAT nu este un life-time company! BAT da afara oameni si inca repede daca nu performeaza. Deci, daca nu performezi ti se va spune lucrul asta si ti se va oferi ocazia sa indrepti. Daca nu o faci, ti se va spune ca e cazul sa pleci. Daca nu o faci, vei fi dat afara. Life is tough ;)


8. Angajarile pe posturi mai de sus/promovari: ca si regula BAT sustine promovarile din interior. Sunt rare cazurile cand cineva din exterior este angajat pe pozitii mai inalte. Se va promova o persoana din interior iar, functie de pozitia acesteia, va fi inlocuita cu cineva de mai jos (promovat) sau se va aduce cineva din afara.


9. Bonusul anual: este strict in functie de performanta Companiei si NU in functie de performanta individuala. Tu ca individ poti avea o performanta de exceptie si primi o marire de salariu pe masura, dar daca, per ansambru Compania (aplicabil la toate cele 3 entitati) nu isi atinge obiectivele, bonusul anual poate fi zero. Ca si regula, bonusul pentru gradele non-manageriale este intre 0-40% din salariul anual (salariul din decembrie anualizat la care se aplica procentul).


10. Alte beneficii. Perceptia asupra beneficilor este intotdeauna subiectiva. Abonament la clinica medicala privata, acoperirea partiala a unor cheltuieli socio-culturale (e.g. abonament la sala de fitnes), dublarea de catre companie a contributie la fondul facultativ de pensie, cos de craciun (~100 de EUR de persoana in preturi de piata), mobil (doar in anumite cazuri insa) - ma refer doar la gradele non-manageriale. Specific pentru BASSE, unde media de varsta este extrem de mica, petrecerile sunt vazute ca un factor motivant. Exista (cum am mai spus) petreceri super, team-buildings. Nu in ultimul rand, mai ales in BASSE, exista un program mai mult decat generos de trainings. Spun mai mult decat generos, pentru ca eu personal consider ca este o investitie prea mare in conditiile in care nu exista nici o clauza contractuala care sa retina persoanele in care ai investit in companie.


11. Concluzie: BAT are si bune, are si rele. Nu este raiul de pe pamant, dar eu, in baza experientei proprii opinez ca atat in termeni absoluti cat si relativi inca este o companie buna in Romnaia.

calator Luni, 3 Februarie 2014
Salutare,

Am o mica intrebare, dupa cat timp esti sunat o data ce ai dat testele la basse ? Am inteles ca aproximativ o saptamana. Sau variaza ?

Multumesc !!
mos craciun Marti, 4 Februarie 2014
Draga bujorel,

Si eu lucrez in BAT, atat limbajul, cat si anumite detalii pe care le dai, nu pot fi descrise atat de bine decat de cineva care lucreaza in resurse umane. Mai ales cu atatea detalii.
Decat sa iti pierzi timpul cu bla bla-uri pe site-uri, mai bine ai da feedback candidatilor care asteapta asta.

Multumesc!
pro Marti, 11 Februarie 2014
@Bujorel

Ai zis ca dadeai si feedback, oare HR-ul dupa cat timp da feedback ?

E foarte greu cand vrei sa pleci de undeva din tot sufletul si astepti feedback si nu mai vine, dureaza o vesnicie.
bujorel Miercuri, 12 Februarie 2014
@ pro Nu stiu exact, depinde de etapa in care te afli in procesul de recrutare, de cat de aglomearata e perioada etc. Pentru primul interviu/test ar trebui sa vina repede, 1-1.5 saptamani, daca este vorba de etapele uramatoare ar putea dura mai mult. Nu este exclus chiar sa nu primesti, orice proces are si erori. Plus, daca ati stabilit ca mijloc de comunicare telefonul, te suna de 2 ori si nu raspunzi, a treia oara nu mai suna.
Mee Vineri, 21 Februarie 2014
Imi poate oferi cineva detalii despre un post de IT Support ? si in ce consta interviul face to face?
bat operator Sambata, 22 Februarie 2014
dar despre posturile de operator ce stiti? se sustine un interviu? sau cum se va face selectia si contactarea?
Florin Vineri, 14 Martie 2014
Bujorele, tata, mi-e tare greu sa cred ca salariul minim la BAT e de 2000 RON net. Am prieteni care lucreaza pe 800 de RON si ultimul post pe care-l vad pe site acum, operator, fac pariu ca cu tot atat se plateste. 2000 e fantezie pura. Nici in Bucuresti nu prinzi asa salariu! : )) Dar, dupa cum spunea cineva mai devreme, probabil in momentul cand acel job a fost postat pe site, postul era deja ocupat ...
A. B. Marti, 18 Martie 2014
@Florin, bujorel se referea la BASSE. BAT in Romania are 3 entitati. BASSE este shared service-ul pt BAT Europa. Si da, pentru finante 2000 net ar trebui sa fie salariul minim, nu numai la BAT (BASSE), ci si la alte companii de gen.

Operator, probabil este post pentru sediul din Ploiesti si, sper sa nu gresesc, este un post pentru un muncitor necalificat. Ori, pentru finante trebuie sa ai studii superioare, minim 2 limbi straine si experienta.

Si da, BAT angajeaza prin recomandari. Recomandarile nu sunt pile. Este o diferenta de la cer la pamant. Nu mai lasati frustrarile personale sau frustrarile altora sa va formeze o imagine gresita despre piata muncii, in general.
A. B. Marti, 18 Martie 2014
Si foarte important: completati-va profilul pe site-ul lor. Nu trebuie neaparat sa fiti recomandat/a de catre altii pentru a fi angajat/a. Puteti sa va "recomandati" singuri. Daca va potriviti profilului cautat de catre ei si aplicati la job-urile lor, va vor cauta. Daca nu, nu.
bujorel Marti, 18 Martie 2014
@Florin - salariile sunt in functie de ce reprezinta fiecare pe piata muncii. Daca tu ai prieteni care lucreaza 800 de lei la BAT atunci cu siguranta vorbimi de operatori pe masini in productie, necalificati, cu cel mai mic grad din BAT (30). Cu siguranta asta este salariul de pe piata pentru aceasta activitate. A.B. a explicat corect situatia BASSE
@ Inna - pot recomanda pe cineva cunoascut in care as avea incredere ca ar face treaba buna. Am avut cunostinte care m-au rugat asta, pe care le-am refuzat pentru ca stiam ce hram poarta. Nu vreau sa spun ca tu nu ai fi potrivita, doar ca nu te pot recomanda eu. Am luat postul drept o gluma :)
A M Joi, 27 Martie 2014

1700 lei brut este salariul de operator.am fost de am dat proba practica si teste de personalitate si inteligenta.a trecut mai mult de o luna si nu am primit nici un rsp de la ei.

Un parlit Miercuri, 9 Aprilie 2014
Salut. Pe merchandiser BAT chiar nu stie nimeni, macar din auzite, ce teste sau ce ce nivel salarial se ofera? Multumiri
Garofita Vineri, 25 Aprilie 2014
La BASSE salariul de incadrare pentru junior analyst incepe de la 1800 (la care se adauga bonuri de masa sau bonus pentru o limba straina mai rara) deci nu 2000 lei, salariile de senior incep de la 2200. Ai o marire de 3- maxim 10%(in functie de performanta ta) pe an asta, dar daca deja ai promovat in anul respectiv nu mai ai nici o marire.
Bonusul pentru non management este in jur de 1 sau 2 salarii (14-18%) o singura data a fost de 28%(si atunci ni s-a spus ca este o exceptie) deci nu stiu unde a auzit bujorel de maxim 40%.
Bonusul pentru recomandare era de 150 euro (acum nu mai stiu cat e). Din abonamentul la sala de fitness se deconteaza doar 600 ron pe an de alte facilitati socio culturale nu am auzit.
Din 2014 se acorda si un bonus pentru concediu (daca ai stat in concediu 2 saptamani legate) - 50% din salariu
Petrecerile s-au diminuat de la un an la altul (probabil bugetul a ramas acelasi desi numarul de angajati s-a dublat in 3 ani)
In rest , poti promova daca esti bun sau daca esti prieten cu cine trebuie.
Programul este OK sunt perioade aglomerate dar si perioade libere, orele suplimentare se platesc doar daca ai un motiv si e aprobat de manager.
bujorel Marti, 29 Aprilie 2014
@ Garofita - ai dreptate, greseala mea, bonusul pentru non-management este 0-20% si nu 0-40% care este intervalul pentru management. Acel 28% bonus pentru 2011 daca nu ma insel s-a bazat pe faptul ca la acea vreme exista si ExtraMax ceea ce se traducea intr-un bonus maxim pentru non-management de 30% si nu 20% cum este in prezent. Si a fost exceptional pentru ca ExtraMax este intradevar exceptional, in respectivul an compania a avut o performanta exceptionala, este greu sa obtii in mod constant un asemenea nivel si pentru faptul ca de la an la an se cere mai bine iar cresterea marginala este mai dificil de obtinut dupa un boom consistent. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca bonusul nu este de 2-3 salarii sau 'in jur de XX%'. Bonusul este calculat in intervalul ZERO -20% pentru non-management iar procentul depinde exclusiv de performanta de ansablu a companiei. Cu alte cuvinte, daca intr-un an performanta este slaba, bonusul poate fi 0. Nu este garantat. In Romania nu au fost inca astfel de ani, dar prin alte parti in BAT s-a mai vazut si sunt unele piete unde este chiar comun. Mai este un aspect, nu stiu regulile exact dar am mintit cand am spus ca este exclusiv bazat pe performanta companiei. Si angajatul trebuie sa aiba un calificativ de performanta minim, daca acesta este 'inadequate' persoana care are acest calificativ nu va primi bonus indiferent cat este acesta per companie.
deedee Duminica, 8 Iunie 2014

Eu Sunt la BASSE de un an si pot spune ca ce a  spus bujorel si garofita este adevarat - mai stiu insa ca Sunt unele dept. Care platesc doar 16 mil. Pt posturi de Junior, pe rusa.....ceea ce mi se pare nesimtire crasa.
Sunt destule parti bune pentru care merita sa ramai, despinde insa de departamente, de manager si din aceasta cauza nu poate generaliza cineva care a  nimerit intr-un dept. aiurea sau de un manager model . Insa dupa un an daca nu-ti convine departamentul poti sa te transferi - prin interviu dat cu managerul departamentului, logic.
Iar contractele sunt pe perioada determinata - pe un an, pe Jim de an, pe 2 ani, iar la sfarsit se poate prelungi, se poate permanentiza, iar daca Nu ai evoluat, da, esti dat afara.

becca Marti, 22 Iulie 2014
@bujorel , @garofita : cam cat timp ar trebui sa treaca pt. a ajunge la salarii de 45 mil ( non manager). De ex un team leader cat castiga ?
gondole Joi, 24 Iulie 2014
help!!!!
dupa ce treci de testul numeric si testul pe conta, la interviul cu HR.ul si managerul ce intrebari se pun? se vorbeste numai in engleza?

multumesc!!! luni am interviul si habar n-am cum sa ma pregatesc...
Bucuresti Miercuri, 30 Iulie 2014
Este dificil testul de abilitati numerice? Multumesc
gondole Joi, 31 Iulie 2014
buna Bucuresti
testul este dificil dar important este sa ai cel putin 15 probl rezolvate correct si ai timp in 40 de min pentru cel mult 20 25.
De exemplu: ti se da o problema legata de o ferma care cultiva grau si orz reprezentat printr-un grafic, ti se pun intrebari legate de calcul de pret, productie totala samd. Un alt exemplu, legat mai mult de statistica ratei natalitati in randul barbatilor si femeilor cu diferite intrebari pe tabel, dar totul este logic.
Bafta!

Comentariul va fi eliminat definitiv. Sunteti sigur ca doriti acest lucru?