Forum despre Elektrobit Automotive


cineva1 Marti, 25 Februarie 2014
Elektrobit Brasov a cam ravasit piata IT din Brasov.
Multi au plecat de la alte firme si s-au angajat la aceasta firma fiind momiti
de salariu un pic mai mare oferit sau de "alt stil de lucru" sau management sau de
dorinta de un nou inceput saturati de firmele de la care au plecat.
Altfel nu cred ca ar resusi sa atraga multe persoane cu experienta relevanta pentru firma.
Fiind o filiala noua ( Brasov ), a cautat cu disperare oameni iar in prima faza a angajat multi oameni intr-o perioada scurta iar procesul de recrutare a fost relativ simplu.
In aceasta graba de a angaja rapid oameni, pun la indoiala calitatea unor oamenilor care nu prea au realizat nimic la firmele pe unde au fost. Ma refer la unii care au lucrat doar 1 an
dar nu numai. Cunosc personal multi colegi sau cunoscuti din bransa care s-au angajat la aceasta firma. Nu am nimic de negativ de spus. Am primit o oferta de la ei dar salariul oferit
nu m-a convins si i-am refuzat. Sunt curios cum vor decurge lucrurile peste 2,3 ani.
Ca orice firma ( filiala ) la inceput de drum toate par frumoase si cuvintele de lauda si
entuziasm vin din toate partile. Urmaresc in continuare aceasta firma.
Pentru inceput un minus pentru calitatea unor oameni.
Un mare plus pentru noul stil de lucru / management.
eu Sambata, 14 Iunie 2014
Despre mediu de lucru:

in Romania mediul de lucru este bun, spre foarte bun. Exista politica usilor deschise, ceea ce inseamna ca toate birourile(inclusiv al directorului) au usa deschisa, poti oricand intra sa discuti daca ai vreo problema. Cafea, ceai, apa la discretie, program de lucru flexibil(in adevaratul sens al cuvantului, singurele reguli, nescrise de altfel, daca vii dupa 12, anunit, daca pleci inainte de 13, anunti, in rest iti faci orele in fiecare luna, indiferent cum lucrezi). S-a auzit un zvon ca se va lucra sambata, pe anumite proiecte, inca n-a fost cazul. Scaunele din categoria medium(150E bucata), mesele de lucru din categoria top(sunt mese de proiectare ce se pot inalta sau cobori dupa dorinta, calculatoarele state of the art(procesor de ultima generatie, 16 GB Ram, SSD de 250 GB, HDD 1T, 1 sau 2 monitoare(in functie de cerintele proiectului) de 24'). Se lucreaza in sistem Agile, folosindu-se scrum sau kanban, ori amandoua, in functie de proiecte.

In Germania mediul de lucru nu este la fel de placut si exista anumite probleme pe-acolo, Este o firma low-cost, care se comporta, inca, precum un start-up. Au castigat foarte multe proiecte si cresc intr-un ritm uluitor, dar in Germania nu vei gasi germani care sa lucreze la elektrobit decat intr-un numar redus, majoritatea covarsitoare sunt alte natii(romanii avand un numar important in firma).

Dezvoltare in cadrul firmei:
Nesperat de multe traininguri bune. Se investeste in oameni, in general toti cei care au fost angajati au avut un training "on the job" in Germania de 1-2 luni + training-uri in Romania de 1-3 zile pentru diferite aspecte. Sa vedem ce va fi pe viitor.

Despre salarii: Totul in ceea ce priveste este confidential. Nu exista transparenta din partea firmei in ceea ce priveste pachetul salarial, totul este negociat personal in functie de abilitatile aratate si de dorinta firmei de a avea respectivul angajat. Din ceea ce am simtit pot spune ca salariile sunt usor peste media din Brasov, dar nu exista salarii de top (2000-3000E nu exista). Mariri de salariu anual in procente de o cifra(3-9%), desi, bineinteles pot exista exceptii pentru oamenii care au dovedit ca pot mai mult.

Per total o firma in care e ok sa lucrezi. Sa vedem ce va fi peste 2-3 ani, momentan entuziasmul este mare si presiunea este scazuta.
@cineva1 Vineri, 1 August 2014

Prin faptul ca pui la indoiala calitatea oamenilor care s-au angajat acolo si prin faptul ca nu ai nimic negativ de spus te contrazici singur.

Acum iti dai seama de ce nu te-a multumit oferta.

@tu Vineri, 1 August 2014
Cum poate sa te creada cineva cand spui ca nu exista salarii de top daca in acelasi timp afirmi ca totul in ceea ce priveste salariul este confdential? Nu ai de unde sa sti acest lucru, ceea ce intr-adevar poate fi frustrant pentru tine si poti doar sa speculezi.

Pe de alta parte dezinformezi grav. Elektrobit a fost printre cei mai buni angajatori intr-un top din Germania. Cand o sa gasesc link-ul o sa il postez, site-ul este in limba germana. Daca imi amintesc bine topul a fost facut pe baza feedback-urilor de la angajati.

Legat de nationalitate, iarasi nu ai cum sa stii. Aceste informatii sunt private. Daca ne-ai spune ca ai peste 10 ani vechime in Elektrobit in Germania poate ca te-as crede; dar nici atunci. Probabil ca din interactiunea ta modesta cu cativa colegi ai generalizat la peste 1500 de angajati.

Nu in ultimul rand, daca nu este scris nu este regula. Poate doar o conventie in echipa ta. Nu trebuie sa anunti daca pleci inainte de 13:00 si nici daca vii dupa 12:00. Aceasta nu este o regula in Elektrobit.

Informeaza-te inainte de a publica informatii false. Imi pare rau pentru tine. Daca mai vrei sa continui sa lucrezi acolo iti dau un sfat: ai grija la informatiile confidentiale.
Pt eu si @tu Vineri, 1 August 2014
Guys, get a room!

EB e listata la bursa si asta spune tot despre calitatea companiei si a oamenilor din ea. Ca in orice colectiv, nimeni nu e perfect. Insa e un mediu de lucru excelent, si grija fata de angajat primeaza. Nu mai aruncati cu gunoi, incercati sa va bucurati de viata si sa acumulati cunostinte si experienta de la colegi. Chiar merita!

Amenintarile sunt de domeniul r66, sper ca ati mai evoluat intre timp.

Cu respect, alt coleg.
cheap_company Vineri, 3 Octombrie 2014
Se mai fac angajari la EB ?
Care sunt criteriile ?
Am auzit ca numai cu recomandare din interior se fac !
parere Joi, 13 Noiembrie 2014
Se vorbeste cam mult si se face mai putin.
Mai nou fac angajari cu 3 luni perioda de proba - lucru normal.
Probabil si-au dat seama ce "meseriasi" au angajat sau au vazut ca persoane cu 0 experienta pe un anumit domeniu au dezamagit sau care s-au mutat de 2, 3 ori dintr-un departament in altul.
@parere Duminica, 16 Noiembrie 2014
Eu zic sa incerci si la alt angajator daca asta te-a refuzat.
lowcost Joi, 11 Decembrie 2014
Principalul criteriu luat in considerare e salariul cerut.
Nu prea se tine cont de experienta anterioara, daca ai fost team leader multi ani la alta firma sau daca ai fost software arhitect.
@parere Duminica, 4 Ianuarie 2015
mai vezi si pe la altii :) unul ca tine nu as angaja nici daca mi-ar plati el sa lucre pt mine
@lowcost Luni, 5 Ianuarie 2015
Simplu: cat ceri atat primesti. Firma nemteasca. Pe bune, cat ceri atat primesti, ei nu fac nicio oferta inainte sa le spui tu cat ceri. Pe de o parte e mai bine asa, ca tu ceri cat crezi ca te multumeste, pe de alta parte nici ei nu inunda piata cu salarii peste medie, pentru ca nu au de ce. Te asigur insa ca salariile nu sunt lowcost. Dar nici cu mult peste medie.

Faza cu experienta anterioara: presupun ca daca erai arhitect la o firma anterioara si ai aplicat la un post de arhitect, stii cat sa ceri. Daca esti arhitect si vii pe post de developer sau senior developer, in mod normal nu poti cere banii aferenti unei functii de arhitect (esti over-qualified, dar poate firma nu asta cauta - si prin urmare plateste ce cauta, nu ce oferi tu).

Regandeste-ti perspectiva si target-urile si vei reusi!
mihaitzateo Vineri, 24 Iulie 2015
Eu am dat cu Elektrobit un interviu in 2013,in primavara.
Veneam pentru C++,am dat un interviu cu un specialist german,foarte cunoscator pe C++.
Nu am facut extraordinar pe C++ si de cerut am cerut .... ron net.
Oferta a fost cu 1000 ron net,peste ce am cerut,in conditiile in care atunci plateai impozit pe venit,pentru ca Elektrobit abia atunci incepea activitatea in Romania.
Eu am vorbit cu directorul filialei din Brasov,la interviu si din prostie,am acceptat oferta unei alte firme,pentru 350 ron in plus,in Bucuresti,unde nici nu prea eram programator.
Si acum imi pare rau ca nu am mers la Elektrobit,primele 3 luni faceam training.
Salariul oferit,pentru Brasov,cu 3 luni training,era ceva foarte decent.
Referitor la a pune la indoiala "calitatea oamenilor de la Elektrobit" asta e ceva ce nu e frumos sa zici.
Stii ca Elektrobit sunt una din putinele firmele care produc o versiune de Autosar?
Da pe wikipedia,sa vezi ce e Autosar.
Mike_142 Marti, 15 Septembrie 2015
Realitatea este destul de dezamagitoare. Managementul nu stie ce vrea de la tine, trebuie tu sa te vinzi constant si sa le dai idei despre ce ai putea sa faci. Pun conditii ridicole, in special la angajare (probabil au angajat multi idioti in trecut si acum vor sa se fereasca). Iar prin program flexibil ei inteleg ca vii cand vrei tu, dar obligatoriu 8h pe ceas in fiecare zi. Si erau destul de seriosi cu monitorizarea orelor lucrate.

De salariu nici nu mai zic. 1500 euro pentru senior. Poate putin mai mult daca le place de tine.

Pe mine personal m-au convins sa plec din tara in viitor. Colegii germani sunt de multe ori mai prosti, dar au salarii si calitatea vietii mai bune.
Grossu Duminica, 4 Octombrie 2015
Am lucrat vreo 7 luni la EB dar am plecat in Bucuresti unde castig mai bine
si unde am gasit ceva mai potrivit pentru mine.
Am fost atras de salariul bun dar experienta mea nu s-a potrivit cu industria auto.

Mai sunt persoane care au plecat de la EB din diverse motive si vor mai pleca si altii.

In primul rand pot spune ca EB Brasov are un departament HR naiv.
(asta ca sa fiu elegant)

Sunt agreate acele persoane obediente si "cuminti".
Daca pari o fire rebela si vrei sa explici situatia reala nu o sa reusesti.

Sunt unele persoane care vorbesc prea mult si lucreaza prea putin.
Sunt unele persoane care stiu mai multa engleza decat programare si spun sefilor
exact ce vor ei sa auda denaturand un pic realitatea
( un fel de vrajeala sau tromboane ).

Cred ca e un semn rau faptul ca EB a fost vandut catre Continental.
De obicei cineva vinde ceva ce nu prea mai merge.

Unele persoane au fost concediati dupa 1 an de la alte firme si s-au trezit "experti" la EB.
Unele pesroane au lucrat anterior 3, 4 ani dar rezultatele lor nu s-au concretizat intr-un
produs care a iesit pe piata.

Am intalnit persoane care au facut alte facultati (ASE)
Nu stiu in ce masura pot face fata ca programatori neavand unele cunostinte specifice
de informatica. Nu ii cunosc foarte bine. Poate sunt genii dar am dubii.
Probabil ca i-au trombonit bine cu engleza lor pe cei de la HR.

O persoana s-a trezit senior tester chiar daca anterior nu au avut o experienta in acest sens.

Cateva persoane au facut doar testare manuala.
Asa si bunca mea poate fi tester la EB :)

Unii colegi si-au angajat sotiile.
Ma intreb oare chiar nu erau alte persoane mai bune ?
Se pare ca sistemul cu "recomandari" functioneaza bine.

Este o persoana care a ajuns team leader fara sa termine facultatea...
Pentru multi e cam ciudat si nedrept...
Oare in Germania se procedeaza la fel ?

Sunt unele persoane care au avut note mici la faculate, cu restante, si re-re-examinari.
Dintr-o data au ajuns "specialisti" la EB ?!

Cea mai tare faza e ca poti lucra cateva luni intr-un departament
si daca nu faci fata te poti muta in alt departament si tot asa.
Cateva persoane au beneficiat de aceasta facilitate.
Putine firme accepta asa ceva si, daca accepta, doar dupa ce lucrezi
cativa ani buni intr-un departament ( ~ 5 ani ).


Desigur ca sunt si lucruri foarte bune in acesta firma
sunt cateva persoane deosebite, salarii bune, cursuri oferite de firma.

Cine vrea sa lucreze la EB ar fi bine sa se informeze cat mai bine cam ce se face
pentru ca exista riscul sa nu faca fata problemelor de servici sau al stilului de lucru..

Acum cu scandalul "diselgate" s-ar putea ivi ceva probleme cu aceasta firma.
DontBeAHater Marti, 13 Octombrie 2015
Dragilor , sunt angajat de 2 ani si aproape 2 luni la EB Romania si va pot spune ca sunt foarte multe lucruri/ zvonuri false .

Eu inteleg frustrarile fiecaruia, dar sa arunci cu noroi in ceea ce fac oamenii cred ca deja tine de superficialitatea ta, ca profesionist, ca om, si la asta trebuie sa lucrezi TU, doar TU .

Sa o luam pe rand :

1. Este o firma care plateste ok , isi respecta angajatul si necesitatile acestuia . Se gaseste foarte multa intelegere pentru angajat, din toate punctele de vedere.
Sunt traininguri de profil , bine structurate, iar atunci cand se cere un training care nu are suport intern, de obicei se aduc solutii externe.

2. Colegii din top managament sunt oameni cu care se poate colabora pe orice plan, si sunt foarte deschisi din punct de vedere social.
Colegii in general, sunt ca in orice firma : unii placuti, altii mai putin placuti, dar exista suport profesional din partea tuturor.

3. Sotiile nu sunt angajatele sotilor, sunt angajate in cadrul EB Romania, in urma unui proces de recrutare transparent si obiectiv ;) (si nu, nu sunt unul din cei care "are" sotia angajata la EB)

4. Testarea manuala este foarte importanta si este foarte urat sa ai frustrari fata de profesionisti cu alte skilluri care fac parte dintr-un proces foarte important.

5. Sa pui pret pe studiile unei persoane oricand, in orice situatie, denota ca esti superficial. Un om poate avea skilluri fantastice si fara studii in domeniu (nu exista facultate de Team Leader din cate stiu eu ).
Tot legat de asta, notele mari de la facultate nu au legatura foarte mare cu profesionistul in devenire ;)

6. Daca aveti dubii legalitate de calitatea interviului de la EB, va invit sa aplicati online pentru toate joburile, si sa comentati obiectiv, dupa (de preferat)

Sunt multe de spus, bineinteles ca sunt lucruri pro si contra in orice firma, insa a arunca cu noroi in oameni este josnic si frustrant pentru VOI ;)
Radu321 Miercuri, 21 Octombrie 2015
Lucrez la Elektrobit in prezent de 1 an si 8 luni dar ma gadesc serios sa imi caut altceva.
minusuri:
- departamentul HR incompetent. Este totusi de admirat cum HR-ul si conducerea nu acepta critica si dupa cum vedeti mai sus raspude la toate comentariile negative. Nu vor sa accepte ca exista lucruri de imbunatatit.
- beneficii financiare sub medie, iar celelalte beneficii sunt mult sub piata.
- team buildingurile si vizita la medicina muncii se face din timpul personal (ce absurditate!). Orele trebuie recuperate. E singura firma unde am auzit de asa ceva.
- se angajeaza oricine si orice.
- multe proiecte neinteresante.
- locuri de parcare insuficente
Plusuri:
-cafea gratis

Concluzie: nu recomand firma cunoscutiilor. Doar daca esti incepator pentru a te lansa in domeniu.

Rog conducerea Elektrobit sa nu se supere pe comentariile mele. NU vreau sa fiu amenintat sau dat afara ca la route 66.
theone123 Marti, 28 Iunie 2016
Atmosfera si colegii sunt foarte ok. In sfarsit o firma unde pot vorbi deschis.
Pentru orice sugestie se gaseste o solutie, chiar daca nu intotdeauna imediat.

Nimeni nu a fost dat afara de cand sunt eu aici (>2 ani).
Preluarea de Continental nu a influentat atmosfera buna din firma.
gigidorel Joi, 28 Iulie 2016

Eu stiu ca au plecat cativa oameni.
Nu stiu daca au fost concediati sau au plecat singuri.
Posibil ca firma primeste facilitati pentru programatori si nu cred ca le convine sa dea oameni afara avand in vedere ca este numai de vreo 2 ani in Romania.
Sa fie numai o chestie de reputatie ?

In primul rand pot sa confirm ca la EB e cel mai slab departament HR.

La inceput, impresia era ca oricine de la litere care a vazut un calculator si cateva linii de cod
poate sa se angajeze la EB.
Dar nu tot ce zboara si vorbeste engleza poate fi si un programator bun.

Consider ca sunt ceva probleme de comunicatie.
Aici as recomanda celor din hr sau conducerea sau sefilor din Germania
daca vrei sa afli ceva intrebi !
Mai ales la inceput !
Bineinteles ca bietul programator poate sa vina cu idei daca stie ce se vrea sa se faca!

Se considera ca nu stii nimic si ca daca ei nu intreaba ceva,
in viziunea lor ramane impresia ca nu stii nimic.

Mi-a trebuit cateva luni sa inteleg cum se vrea sa se lucreze.
In general, la celalalte firme venea cineva si dadea task-uri.
Tu trebuia sa te "lauzi" ce poti face si sa fii in stare sa-l faci.
De aceea de multe ori il intrebam pe seful din Germania ca la bebelusi
"Vrei sa fac chestia asta ?"
"Dar vrei sa fac si chestia ailalta ? "

Seful de echipa poate sa nu fie expert sau sa fie in stare sa iti dea indicatii pretioase sau sa te indrume pe calea corecta.
De aceea au fost cazuri cand am lucrat degeaba la une chestii.

Cel mai bine iti dai seama ce colegi ai la sedinta.
Am patit de multe ori ca daca vroiai sa intrebi pe un coleg roman ceva abia scotea o vorba dar la sedinta cu superiorii straini se dedea rotund si incepea sa vorbeasca mai mult iar altul nu rata ocazia sa dea vina pe ceilalti.

Sunt multi factori care determina fericirea la un loc de munca.
E o doza de noroc ( in ce echipa esti, ce colegi ai, de proiect,
daca experienta ta poate fi folosita, daca iti place cea ce faci indifernt daca
ai avut sau nu experienta pe domeniul proiectului ).

Pot sa va spun ca in Brasov cam 50% este testare sau alte tool-uri .
In general, salariile sunt bune dar nu extraordinare.
Numai la inceput au dat salarii ceva mai bune ca sa atraga personal
( indiferent daca este bun sau nu ! ).

Pot spune ca mie nu imi mai plac companiile straine astea mari cu sute si mii de angajati deoarce posibilitatea de a avansa mai rapid e mai greoaie si e mai multa birocratie.
In general astfel de companii straine pun sefi sau team-leaderi straini.

Am avut sef de echipa java unul care nu lucrase in viata lui java dar la engleza era "fruntas".

Ca strategie se prefera sa se angajeze 3 juniori in loc de un senior.

Am intalnit persoane "product manageri" in firma de IT care habar nu aveau de lumea IT (care nu a programat in viata lor).
Ei doar pasau mail-uri de la clienti straini la programatori.

Eu am plecat la alta firma pe un salar mai mare!

ea_creator Miercuri, 10 August 2016
@gigidorel:
- din informatiile pe care le am(nu lucrez la HR) nu a fost concediat nimeni. au fost doar cateva cazuri de persoane care n-au continuat dupa perioada de proba din initiativa companiei.
- retention rate-ul companiei este foarte bun, mai sunt persoane care pleaca din proprie initiativa spre locuri prezumtiv mai bune.
- in privinta HR-ului - esti tendentios. Ce ar trebui sa faca mai bine? HR-ul isi face treaba bine, din punctul meu de vedere.
- sunt destul de multe aplicatii refuzate, din diferite motive, nu chiar oricine e angajat in EB. E adevarat ca nevoia foarte mare de personal a facut ca pretentiile sa fie mai scazute, dar clar nu oricine intra.

Din experienta mea:
- proiectele nu sunt intotdeauna clare, comunicarea dintre Germania si Romania nu e intotdeauna cea mai buna.
- Exista oameni de calitate in companie.
- Se pune accent pe dezvoltarea personala.
- Salariile cred ca sunt in media pietei IT din Brasov(salarii mai mici decat in Cluj sau Bucuresti) si sunt trecute in intregime in CIM. salariile intra la timp(data limita este 15 ale lunii, de obicei intra pana in data de 6-7)
- Atmosfera este foarte ok, iar presiunea din partea line managerilor aproape inexistenta.
- Modul de abordare este lejer, programul este flexibil
- teoretic se poate face home office(n-am vazut/auzit pe nimeni sa lucreze de-acasa).

Per total o firma corecta, care incearca sa faca niste bani in Romania si care isi trateaza salariatii cel putin corect.
HerrKohler Luni, 30 Ianuarie 2017
Am fost si eu la un interviu la aceasta minunata firma
"germana" dar cu HR romanesc si am avut o experienta "de neuitat".
( cea mai urata experienta din viata mea )
Lucrez de 18 ani ca programator si am lucrat numai la firme straine.

De ce imi pierd vremea aici ?

Citind cele scrise anterior pe acest forum m-am decis sa sa scriu cateva idei
despre problemele de comunicare din partea HR acestei firme.

Lucrez la o firma "abc" de ceva vreme ( 3 litere, SIC ! ) pe care o consider peste EB
din toate punctele de vedere.
Nu vreau sa fac reclama !
Poate ca Herr Kohl si cei de la HR sunt suficienti de inteligenti ca sa-si dea seama
despre ce firma e vorba.

Cei fi HR aveau o impresia ca eu nu stiam cate urechi am.
Poate ca am cerut prea mult pentru posibilitatile acestei firme
si ei nu au ratat ocazia sa-si bata joc un pic de mine.

Nu am fost intrebat mai nimic in engleza sau programare desi ma asteptam mult mai mult in acest sens.

Poate au vrut numai sa vada culoare ochilor mei.
Consideram ca experienta mea era relevanta si nu am insistat prea mult sa le explic.
Daca erau intradevar interesati si ar fi intrebat, puteam sa le explic mai multe.
Consider ca daca chiar te intereseaza ceva si vrei sa afli intrebi eventual.
In principiu daca nu te intreaba nimeni din birou tu nu incepi sa vorbesti
asa de nebun vrute si nevrute.
Din pacate eu nu citesc gandurile persoanelor.

Si eu pot sa consider ca o persoana nu stie nimic implicit si sa-mi mentin aceasi parere pana vreau eu. (dar nici nu intreb ca sa ma conving pentru ca asa vreau eu)

Parerea mea despre pitipoancele de la HR:
faceti o munca necalificata, stiti numai sa sortati niste cv-uri, sa dati niste telefoane,
sa prostiti candidatii, sa faceti cafea eventual si sa barfiti.
Aveti grija ca voi puteti fi foarte usor inlocuite de alte pitipoance !

Comentariul va fi eliminat definitiv. Sunteti sigur ca doriti acest lucru?