Forum despre QSP Systems SA


lupo Vineri, 4 Martie 2016
Din interiorul firmei:
Cuvantul de ordine este reducerea costurilor cu orice pret. Nu e de mirare ca in firma exista calculatoare cu Windows XP (s-a platit licenta pe sistemul de operare!), monitoare CRT alaturi de monitoare LCD, dar si switch-uri pentru monitoare + tastatura + mouse (2 PC-uri operate alternativ cu 1 singur monitor, 1 singur mouse si o singura tastatura, toate comutate din switch).
Tot ce costa bani de la Microsoft si poate fi inlocuit cu solutii gratuite este inlocuit: Open Office in loc de Word, server de mail pe Linux etc.

Au testeri cu salarii mici si intrigi mari.

Au si cativa programatori si trag de o aplicatie desktop (inca functionala la clienti in anul 2016!) scrisa prin rotatie de mai multi programatori care s-au rotit prin firma.

Testerii invidiaza programatorii. Programatorii capata experienta si arunca cu CV-uri in stanga si in dreapta pana gasesc unde sa plece. Cei care raman preiau, de nevoie, munca celor plecati si li se cere aceleasi performante in aceeasi perioada de timp.

Dar cum se descurca, totusi?
Angajeaza proaspeti absolventi de facultati, in special provinciali care lucreaza in Bucuresti, si ii tin pana pleaca.
Cativa mai in varsta sunt plasati in pozitii cheie si tin spatele firmei.
gomit Vineri, 1 Aprilie 2016
Mancatorii mai mici sau mai mari intre colegi.
Cei care sunt un pic de shefuletzi discuta de sus cu cei din subordine.
Specificatiile programelor sunt vagi si se dau "on the fly" (primesti un document cu cerinte vagi la inceputul unui task si trebuie sa il tragi de limba pe beneficiar pe tot timpul taskului ca sa scoti de la el ce ar fi dorit de fapt sa faci). Pana nu te prinzi ca tu "trebuie sa ai initiativa" lucrezi in taskul tau ceea ce crezi ca trebuie sa faci si la sfarsit afli ca trebuia sa faci cu totul altceva.

Prin programele scrise de colegi care au plecat (probabil cu resentimente) gasesti amestecate comentarii in romana si in franceza (limba beneficiarului), nume de variabile in romana si in franceza, mult cod scris prin metoda Copy-Paste si fara intentia de a fi usor refolosit in scenarii asemanatoare.

Arhitectura N Tier a aplicatiilor nu exista. In fisierul in care se afiseaza date pe ecran se fac si interogari din baza de date! E de la sine inteles ca 2 ecrane ce se aseamana in proportie de 90% sunt dezvoltate in 2 fisiere separate din care al doilea a fost obtinut prin copierea si adaptarea primului ecran...

A plecat un coleg la o multinationala si a lasat in urma ecrane de acest fel - nu e nici o problema, in viziunea conducerii, ca tu sa faci in 2 saptamani tot atat de mult cat a facut colegul in aceeasi perioada de timp.

Pe partea de dotari hardware trebuie sa te descurci cu ce ai: 4GB RAM sunt considerati suficienti pentru lucrul in Visual Studio! Pe parcurs inveti sa tii oprite cat mai multe servicii pe care le ai instalate si sa le pornesti cand ai nevoie ca sa nu iti omoare procesorul sau sa iti consume RAM-ul.

Pe scurt - o firma pe la care e bine sa treci in activitatea ta profesionala ca sa ai un punct de reper de cat de jos se poate lucra intr-o companie.
user20 Marti, 2 August 2016
Un aspect de tinut cont este faptul ca patronul nu investeste in tehnologie. In 2016 se programeaza in Visual C++ 6.0, QT 3.3.0 si majoritatea aplicatiilor sunt dezvoltate in Centura Windows.

Pentru o prima experienta de munca este ok, dar daca aveti alternative nu ezitati sa alegeti altceva. Este locul unde te poti plafona foarte usor sau unde te poti pensiona in caz ca nu mai ai alternative. Daca esti multumit cu salariul oferit si nu vrei sa progresezi prea mult, din nou, este locul perfect. Pe programare, colegii sunt putin cam suprasolicitati din cauza lipsei de personal (proverbiala zgarcenie a patronului). Colegii, unii sunt fenomenali, despre ceilalti ma abtin sa fac comentarii.

In schimb pe postul de "tester", e un loc perfect de plafonare. Slujba ta inseamna, de obicei, parametrare de fise electronice, iar salariile sunt relativ mici (din auzite)
lupo Luni, 8 August 2016

Firma are ca principala sursa de venituri o aplicatie de gestiune medicala (fise pacienti, programe de vizita la doctori etc.) vanduta la diverse spitale din Franta. Am impresia ca sunt spitale de stat (nu stiu sigur) si e usor de ghicit pe ce "criterii" au ales spitalele aceasta aplicatie.
Aplicatia e desktop, precum s-a mai zis.
Ei bine, in anul 2015 am aflat ca instalarea unei versiuni noi a acestei aplicatii presupune trimiterea unor delegati ai firmei la sediile spitalelor, in week-end!
Se inchide sistemul informatic pentru cateva ore (de-aia e nevoie sa fie in week-end), se instaleaza o versiune noua pe un calculator din sistem (kitul de instalare se ia prin VPN de pe un calculator de la sediul firmei). Se face copie la baza de date, apoi se upgrade-aza schema bazei de date potrivit cu noua versiune a aplicatiei.
Se face teste pe baza de date actualizata cu aplicatia versiune noua si, daca nu sunt probleme, se trece la instalarea aplicatiei pe celelalte statii de lucru.
Luni la prima ora noua versiune se va putea folosi pe toate calculatoarele.

In acest scenariu ritmul de livrare a unei versiuni noi este 1 pe an.
Daca dupa momentul livrarii se descopera buguri in functionare (cod nou netestat in toate aspectele) incep "meciuri" intre spital si firma software care promite gasirea unor solutii de lucru cu buguri (corectii manuale in b.d., evitarea unor scenarii ce activeaza bugul etc.) si se lucreaza asa pana la instalarea urmatoarei versiuni, peste 9 luni in loc de 1 an.

Pentru astfel de situatii livrarile la spitale se fac astfel:
- se alege un spital la care se face prima instalare a unei versiuni noi
- se asteapta 1-2 luni pentru ca spitalul sa testeze aplicatia
- daca nu se primesc plangeri se trece la instalarea accelerata a aplicatiei la restul spitalelor
- daca se primesc reclamatii si nu se pot gasi solutii tehnice pentru a evita activarea bugurilor se rezolva bugurile si se amana cu 1 luna instalarea veriunii noi si revizuite la restul spitalelor

Iti sta mintea in loc de cum se instaleaza aplicatii pe teren in anul 2015!

theWale Duminica, 25 Decembrie 2016
Postul ocupat a fost tester sau consultant in informatica. Testare in schimb nu se face, asa numitii testeri fac fise electronice intr-un program creat intern. Altfel, testerii sunt pe post de secretare, primesc mail-uri si le redirectioneaza si din cand in cand mai salveaza o arhiva si o compileaza... Cititul cartilor e activitatea preferata a testerilor :)
mpopovici Sambata, 8 Iulie 2017
M-a pus necuratul sa lucrez in aplicatia aia desktop - vai mama!Pe scurt, am gasit si cod scris in dusmanie, caci altfel nu imi pot explica ce era acolo.Nervi. Seful vrea ...

Comentariul va fi eliminat definitiv. Sunteti sigur ca doriti acest lucru?