Ghidul Salariilor 2013
0 comentarii 4497 vizualizari

Inceputul anului 2013, dar si previziunile pentru ce va urma, indica tot mai mult o asemanare cu anul ce tocmai a trecut: majoritatea firmelor va incerca sa supravietuiasca si sa-si mentina nivelul anterior.


Doar 1 din 6 angajatori se asteapta sa creasca angajarile in primele 3 luni ale anului 2013, asadar un procent de 17% pe care il consideram destul de mic.

Totusi, cateva domenii vor fi intr-o continua (desi usoara) crestere.

Preluand un articol de pe hipo.ro, observam:

 
*** DOMENIUL IT si, mai ales, zona de dezvoltare software continua sa fie cea mai ofertanta pentru candidatii din Romania. Aceasta datorita faptului ca numarul absolventilor de la facultatile de profil nu are cum sa acopere inca numarul in continua crestere al proiectelor din IT. Astfel, aproape toti absolventii cu specializare IT isi gasesc un job macar in zona de suport tehnic.
 
Cei mai “vanati” de recrutori sunt insa programatorii. In functie de tehnologiile cunoscute si de nivelul de experienta in domeniu, acestia pot castiga intre 600 si 4.000 de euro pe luna.
 
De exemplu, Endava doreste sa angajeze, in urmatorii 3 ani, 300 de programatori pentru tehnologiile Java, .NET, C++ sau mobile, dar si testeri, arhitecti software, project manageri, consultanti IT si analisti service desk. Minim 20% dintre noii salariati vor fi tineri absolventi, care vor fi supusi unui program de training intensiv in primele 3 luni de la angajare.
 
Microsoft are deschise pozitii pentru suport tehnic (SQL, SharePoint etc.) adresate candidatilor care cunosc limba franceza sau germana.
 
IBM recruteaza dezvoltatori de software care lucreaza in limbajele de programare C++, .NET, dar are disponibile si pozitii de Quality Assurance.
 
Alte companii care isi maresc echipele de lucru cu specialisti IT sunt: Ubisoft Romania, Atos, Stefanini, TeamNet International, Namco Bandai Networks, XL Team, Wooga, Hostway Romania, Oracle, Ixia.
 
 
*** DOMENIUL FINANCIAR
 
In 2013, companiile din sectorul serviciilor financiare vor face din nou angajari. Candidatii cu specializare economica se vor putea orienta catre job-uri in banci, dar si in companiile care colecteaza creante sau care ofera servicii de leasing.

Angajatii din acest domeniu au sansa de a obtine cele mai mari salarii de pe piata fortei de munca din 2013. Experienta are un cuvant important de spus in acest sens. Astfel, conform specialistilor, angajatii de nivel senior care lucreaza pe pozitii de controller financiar, consilier financiar pana la director financiar au salarii cuprinse intre 1.500 si 5.000 de euro pe luna.
Companii precum BCR, ING Bank, ING Asigurari de viata, Bancpost, BRD - Groupe Societe Generale, Generali, Genpact, WNS Global Services, HP si altele au deschise pozitii de economist, contabil, recuperator credite si creante, analist financiar, manager financiar etc.
 
   
*** EXTERNALIZAREA SERVICIILOR / BPO
 
Unul dintre domeniile cu cele mai evidente evolutii in ultimii 4 ani este cel de Outsourcing/BPO. In 2012, 30.000 de romani lucrau in divizii sau companii specializate in servicii de suport telefonic. Joburile in externalizarea de servicii sunt disponibile si in 2013 prin dezvoltarea afacerilor existente deja in acest sector de activitate, dar si prin infiintarea unora noi.
 
Astfel, un numar mare de oportunitati de angajare in acest domeniu este generat de centrele de servicii partajate (shared services center) dezvoltate de catre companiile multinationale. Acestea au rolul de a consolida si simplifica procesele administrative din domenii precum: contabilitatea, salarizarea, managementul resurselor umane, suportul IT, serviciul clienti si altele pentru birourile multinationalelor si ale clientilor acestora din aproape toata Europa.
 
Centrul de servicii partajate deschis de Xerox la finalul anului trecut (Xerox Shared Services Center - XSCC) anunta planuri de recrutare a 500 de specialisti in 2013. Competentele necesare pentru ocuparea posturilor libere includ cunoasterea unei limbi straine
 
(in special imba engleza), experienta in utilizarea calculatorului si a aplicatiilor Microsoft Office, precum si alte specializari in functie de domeniul de activitate, cum ar fi resurse umane, IT sau finante.
 
Furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact angajeaza vorbitori de germana, turca, ceha, slovaca, olandeza, daneza, suedeza, finlandeza si norvegiana.
 
Alte companii care recruteaza operatori call center sau agenti pentru suport servicii clienti sunt: Webhelp, CallPoint New Europe, Computer Generated Solutions, HP, DELL Services, WNS Global Services, British American Shared Services Europe, Bosch, Accenture, Stefanini.
 
 
*** DOMENIUL MEDICAL-FARMACEUTIC
 
Sanatatea este un domeniu aflat in permanenta in cautare de spacialisti. Angajatorii din acest domeniu de activitate sunt reprezentati mai ales de retelele private de clinici, care continua sa se extinda si care au nevoie de personal medical, fie ca este vorba despre medici sau asistenti.  
 
Nevoia de persoane cu pregatire medicala si farmaceutica apare pe fondul plecarii unui numar mare de romani calificati pentru aceste posturi pentru a lucra in strainatate, in tari precum Franta, Germania si Marea Britanie.
 
Printre companiile care angajeaza medici, asistenti medicali sau farmacisti la nivel national se numara: Catena, Dr. Reddy’s Laboratories, Medimfarm, Laboratoire Innotech International, Actavis Romania, Sensiblu, Synevo.
 
 
*** VANZARI
 
Locurile de munca disponibile in domeniul vanzarilor continua sa fie printre cele mai des intalnite pe site-urile de recrutare. Reprezentatii de vanzari care au si cunostinte tehnice sau medicale sunt cei mai rari pe piata si, ca atare, cei mai cautati de recrutori.
 
De la un candidat pentru o pozitie de agent/reprezentant vanzari se cer excelente abilitati de comunicare, negociere si persuadare, orientare catre client, proactivitate, orientare catre rezultate, energie pozitiva etc.
 
Cateva dintre companiile care au, in prezent, deschise pozitii de sales representative sunt Nobel Romania, L’Oreal Romania, Romtelecom, Webhelp, Senior Software, Arabesque, Albalact, MIP Pharma Romania, Farmexim etc.
 
 
*** INGINERIE

Ofertele de munca disponibile in 2013 in acest domeniu se adreseaza mai ales inginerilor specializati in productie auto (sector in care sunt anuntate peste 2.000 de angajari) si energie regenerabila.
 
Compania germana Bosch recruteaza, pana la sfarsitul anului, 325 de persoane. Se cauta, in primul rand, ingineri pentru centrul de cercetare si dezvoltare de la Cluj, dar si pentru unitatea de productie de la Jucu. Noii angajati vor fi trimisi la specializare in fabricile Bosch din Franta, Germania sau Ungaria.
 
Autoliv Romania, companie producatoare de airbaguri si centuri de siguranta pentru pietele externe, pentru clienti precum BMW, Volkswagen, General Motors, Ford, Renault Group, PSA, Fiat sau Volvo, au anuntat 1.000 de angajari pentru 2013 in Brasov.
 
Quin Romania, care detine o fabrica in Ghimbav (Brasov), urmeaza sa recruteze 300 de ingineri in primul trimestru al anului, iar grupul german Continental Automotive planuieste sa angajeze in acest an peste 550 de persoane.
 
Alte companii care au pozitii deschise pentru inginerii din industria auto, si nu numai, sunt: Honeywell, Stabilus (150 de angajari), Preh Romania (100 de posturi deschise), Indcar (60 de pozitii).
 
Asadar, domeniile in care profesionistii, mai ales cei cu experienta de specialitate, pot obtine cele mai mari salarii in 2013 sunt sectorul IT si cel financiar.
 
Din punctul de vedere al localizarii geografice, cele mai mari salarii din tara le vor primi, in continuare, angajatii din regiunea Ilfov-Bucuresti, al caror salariu net variaza in 2013 intre 2200-2500 RON/luna. Zona isi va pastra trendul ascendent cel putin pana in anul 2015.
 
La nivelul Uniunii Europene, Romania este tara cu cel mai mic salariu minim. Bulgarii, cei care ocupau pana acum ultimul loc in UE din acest punct de vedere, vor avea, in 2013, un salariu minim cu 0,37 euro mai mare fata de salariul minim din Romania.

Chiar daca statisticile privind piata fortei de munca din Romania ti se pot parea descurajatoare atunci cand urmaresti sa te angajezi, trebuie sa ai in vedere faptul ca un candidat bine pregatit, competitiv, care desfasoara in mod activ cautari de job-uri folosind toate canalele si resursele de care dispune va avea previziuni pozitive de angajare indiferent de situatia de pe piata.  

 

 

CITESTE SI:

 

     >> GHIDUL SALARIILOR PE 2014 >>

 

     >> JUDETELE CU CELE MAI MARI SALARII IN 2013 >>

 

     >> COMENTARII DESPRE FIRMELE DIN ROMANIA: ALEGE O FIRMA

 

 

<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA GHIDUL SALARIILOR

Nu sunt comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
Lugera - The People Republic
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 24.10.2016
Metro Systems Romania
BUCURESTI
part-time / Student/Absolvent
Actualizat la: 05.10.2016
Arabesque
Bacau
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 06.10.2016
Lidl Romania
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 26.10.2016
UniCredit Business Integrated ...
Iasi
full-time / Student/Absolvent
Actualizat la: 29.09.2016

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Ericsson Romania
  • Asigurare medicala pentru ...
  • Asigurari servicii medicale
FO Engineer
Electronic Arts Romania
  • Asigurari servicii medicale
  • Tichete de masa
QA Software Tester
SoftVision
  • Asigurari servicii medicale
  • Traininguri / formari ...
Software ...
Yardi Systems
  • Asigurari servicii medicale
  • Traininguri / formari ...
Customer Service ...
Vodafone Romania
  • Asigurari servicii medicale
  • Tichete cadou
Manager

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

Saint-Gobain Romania


ninavas

Buna ziua,Aveti detalii despre postul de Reprezentant Vanzari, divizia mortare (Weber)?Am fost la ...

Timac Agro Romania SRL (Groupe Roullier)


Arisey

Poziția de agent vânzări este prezentata foarte frumos ambalata, dar după ce începi ...

Ericsson Romania


stillemployee

La un pic peste 2 ani in aceasta companie, sunt gata sa va spun trairile mele de aici... Am lucrat ...

Regency Company


Nikoletta

Buna seara! Am fost convocata la un interviu la Regency pt postul de asistent manager. Poate sa imi ...

Lidl Romania


angajatmega

Buna ziua stie cineva va rog frumos sa imi spuna cate tichete de masa sa dau la postul de casier, ...
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
Consilier vanzari
Altex Romania
760 RON
Consilier vanzari
Flanco Retail SA
1000 RON
FO Engineer
Ericsson Romania
2900 RON
QA Software Tester
Electronic Arts Romania
1000 RON
Casier
Mega Image
1000 RON

Cele mai recente evaluari

Ultimele evaluari firme

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Business-uri care tin cont de oameni si oameni care redefinesc abordari>>

Top 10 companii cu cei mai multi angajati din Romania>>

Orele petrecute în drum spre muncă sunt considerate ore de lucru>>

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (5464 lei), iar cele mai mici în hoteluri şI restaurante (1261 lei)[...]
O piata dinamica, dar nu foarte transparenta. Asa poate fi caracterizata, in cateva cuvinte, piata muncii din Romania.Putine sunt companiile care, atunci cand afiseaza o serie de meserii cautate, ofera si amanunte despre salariile bugetate. Cei mai multi dintre angajatori furnizeaza aceste informatii doar canditatilor selectati dupa prima faza a interviului[...]

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2016