Ghidul Salariilor 2014


10 comentarii 23183 vizualizari

 

Anul 2014 se anunta mai bun ca cel precendent in ceea ce priveste salariul net, cel putin asa afirma specialistii. 

 

Totusi Romania ocupa penultimul loc (ultimul loc fiind ocupat de vecinii nostri bulgari) daca e sa privim o statistica a salariului minim pe econimie. Acesta creste in Romania de la 800 de lei la 850 de lei pana la mijlocul anului, respectiv la 900 de lei in a doua parte a acestuia. La polul opus, in ceea ce priveste salariul minim, se afla Franta cu 1430 de euro si Irlanda cu 1460 de euro.

 

ATENTIE: angajatorii (fie din Romania, fie din afara acesteia) nu va pot angaja pe un salariu mai mic decat salariul mic pe economie specific fiecarei tari. Amenzile pentru astfel de practici sunt cuprinse intre 1000 si 2000 de lei (pe teritoriul Romaniei).

 

De asemenea, salariul mediu pe economie va creste si el in 2014 cu 75 de lei, astfel ca noua valoare va fi de 2298 lei (vorbim aici de salariu mediu brut).

 

Domeniile care vor beneficia de o crestere naturala a salariilor in 2014, desi o crestere mica, sunt:

 

     - IT
     - Inginerie
     - Externalizare servicii
     - Medical-farmaceutic
     - Vanzari

 

Astfel, vom avea un interval general cuprins intre 900 si 2200 de lei lunar pentru pozitii de incepatori si pentru pozitii cu experienta de pana la trei-patru ani.

 

Operatorii, casierii, lucratorii comerciali vor avea un salariu cuprins intre salariul minim pe economie si undeva putin peste 1100 de lei, indiferent de domeniul in care vor lucra. In aceasta categorie de angajati, vor fi incadrati cei fara prea multa experienta de munca, cei cu studii medii sau cu studii superioare proaspat finalizate sau in curs de finalizare.

 

Mergand mai de parte, salariile vor creste pentru cei care vor activa in domeniile IT, in domeniul farmaceutic sau in traduceri, in toate dintre aceste domenii salariile pot ajunge la 2000 de lei lunar (vorbim iarasi de pozitii fara prea multa experienta).

 

O limba straina va aduce un spor la salariu, mai ales in domeniul serviciilor externalizate. Totusi, acest spor salarial va fi cu adevarat simtit in cazul limbilor "exotice", cum ar fi olandeza, norvegiana, daneza sau suedeza. Limbile deja uzuale, precum engleza sau franceza, vor fi considerate ca limbi normale si nu vor fi platite in plus. Germana este inca considerata o limba de nivel mediu, beneficiind astfel de un mic spor salarial.

 

Lasand la o parte salariile specifice fiecarui domeniu, este bine de amintit ca salariile din 2014 vor depinde foarte mult si de numele companiei in care activati. Mai mult decat atat, in functie de experienta pe care o aveti atat in piata muncii cat si in compania respectiva, pachetul salariul va contine pe langa salariul in sine si alte beneficii, ca de exemplu: abonamente la clinici particulare, abonamente la sali de relaxare si fitness, reduceri in diferite magazine, telefoane si laptopuri de serviciu si, in unele cazuri chiar si masina de serviciu.

 

SALARIUL MEDIU NET PE JUDETE

 

 

Conform datelor din 2012 si 2013, ne permitem sa amintim cei mai importanti jucatori in piata muncii din Romania:

 

- in domeniul de retail/vanzari: marile lanturi comerciale Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Lidl, Mega Image
- in domeniul IT: Ubisoft, Electronic Arts, Xerox, Endava
- in domeniul serviciilor externalizate: Webhelp, Genpact, HP Geboc, Dell, Honeywell
- in domeniul ingineriei: Autoliv, Ericsson, IBM, Huawei, Oracle, Microsoft, Axway

 

 

CITESTE SI:

 

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA IANUARIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA FEBRUARIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA MARTIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA APRILIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA MAI 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA IUNIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA IULIE 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA AUGUST 2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA SEPTEMBRIE  2014

       >> CASTIGUL SALARIAL MEDIU PENTRU LUNA OCTOMBRIE  2014

 

 

     >> ANALIZA UNDELUCRAM.RO: CUM A FOST ANUL 2013?

 

     >> COMENTARII DESPRE FIRMELE DIN ROMANIA: ALEGE O FIRMA

 

 

<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA GHIDUL SALARIILOR

 

Comentarii
Eugen Miercuri, 26 Februarie 2014
in romanica inca suntem cu salariile la un nivel destul de scazut. ma uit la salariul minim pe 2014 si sincer mi-e rusine.
Mara Joi, 27 Februarie 2014
Noi suntem de vina , pt ca acceptam aceste salarii mizere....daca toti am avea mai mult curaj si am refuza atunci,poate ceva s-ar schimba...haideti sa nu ne mai lasam batjocoriti !!! Toti avem rate,familii ,dar numai noi putem schimba ceva...
connectix Vineri, 28 Februarie 2014
Mie mi se pare o diferenta foarte mare de salarii intre Bucuresti - Ilfov si restul tarii.
TheOne Duminica, 2 Martie 2014
@connectix

Sunt asa mari deoarece e multa lume cu salarii uriase, care salta foarte mult.

@undelucram

Observ ca ati inserat ceva grafic, insa trebuie ceva mai detaliat, mai mult decat cel din 2012. Inca astept astfel de grafic :)
ADMIN - undelucram.ro Marti, 4 Martie 2014

Salut TheOne,

Articolele facute pana in acest moment (2011, 2012, 2013 si 2014) au fost realizate prin structurarea informatiilor gasite in diverse surse online.

Incepand cu luna viitoare vom lansa cateva functionalitati noi ale platformei undelucram, printre care si una ce va fi dedicata salariilor din Romania. Va fi o categorie pe care noi o consideram utila si interesanta. Astfel, vom putea veni cu statistici mai clare si mai exacte.

Iti multumim inca o data pentru sugestii.

Echipa undelucram.ro

stiti cat castiga un programator la Cluj... Marti, 4 Martie 2014
salariul incepe de la 400 de euro si creste cu 200 de euro pe an. dupa 6 ani va castiga 1600(~7000 lei net) punct in care poate avea o pozitie de team leader, unde de obicei se plafoneaza, sau poate merge mai departe cu 1800 de euro ca arhitect sau project manager. grila de fata e orientativa si valabila pentru un .NET developer, ce se afla intre un PHP dev si un Java dev. obiectii?
TheOne Luni, 10 Martie 2014
@undelucram

Cat timp va dura pana cand veti obtine statistici clare si cat mai exacte ?
ADMIN - undelucram.ro Miercuri, 28 Mai 2014

In sectiunea "Salarii" a fiecarei firme incepem sa primim din ce in ce mai multe informatii despre salariile platite de companiile din Romania. De indata ce vom avea suficiente informatii pentru mai multe domenii, vom incepe realizarea unor statistici periodice.

Este recomandat ca fiecare utilizator sa impartaseasca cat mai multe informatii. De asemenea puteti da Share la aceasta pagina pentru a afla si altii despre ea si pentru a ne putea ajuta cu informatii despre salarii.

Pentru a alege o firma: http://undelucram.ro/toate-firmele

CIP Duminica, 22 Iunie 2014
Eugen - salariul mimim e protectie pentru oameni care nu gandesc, nu au talent, nu au vointa etc. Restul traiec intr-o piata libere: cerere vs. oferta. De aici rezulta salariul. Nu iti place ce obti cu lucrurile care le sti face, invata altceva, nu sta si astepta "sa vina si la noi cineva sa fac ceva". Sunt tamplari in Romania care castiga peste 5000 RON net legal si fara pile. Si sunt altii care ii acuza ca au relatii in loc sa se gandeasca cum ar putea si ei sa castige. Ce pot ei oferi de care lumea are nevoie.

Daca as fi la primele locuri de munca la care am fost si as atepta "sa vina cineva", "sa ne faca si nou cineva ceva", as castiga cam 20% din cat am acum.

Muciti bine, de calitate, facetiva munca cu pasiune si nu trebuia sa vina nimeni sa va faca nimic. Chiar nu conteaza cat e salariul minim. Putin probabil sa te imbogatesti, dar o sa traiesti decent.
CEZAR Duminica, 13 Iulie 2014
@CIP ITI DORESC SA AJUNGI LA 58-59 DE ANI SI SA TE VAD UNDE TE MAI ANGAJEZI , DOAR SALARIUL MINIM VA FI PENTRU TINE , VARSTA SI BOLILE EI ITI VOR FI CV-UL ....DUPA 40 DE ANI DE MUNCA NU TOTI PUTEM FI IT-ISTI SAU INGINERI !!!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.