Cum aleg companiile să-și răsplatească angajații pe final de an
Duminica, 27 Decembrie 2015 0 comentarii 623 vizualizari

 

Un articol interesant scris de Dana Badea pe Cariereonline.ro ne arata ca, cele mai multe companii, chiar și din rândul multinaționalelor, se feresc să ofere detalii despre modul în care își vor recompensa angajații pe final de an. Argumentele țin de politica salarială a firmei. Un lucru este cert: companiile private din România vor acorda și în 2015 bonusuri în bani sau în natură cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Tipul acestora va varia în funcție de rezultatele financiare ale companiei.

 

Media primei de Crăciun 500 de lei. Al  treisprezecelea salariu nu se mai poartă

 

Prin sacul lui Mos Crăciun suflă vântul și anul acesta, pentru majoritatea angajaților primele transformându-se în “mici atenții”.  Potrivit  unei cercetări de piață realizate de  Consulteam în rândul a 150 de companii, companii private și multinaționale,  70%  dintre acestea vor da prime de Crăciun cu valori cuprinse între 200 și 700 de lei brut. “Oamenii preferă bani gheață în detrimentul unui coș cu alimente de sezon”, spune Oana Datki, country manager Consulteam, reprezentant Mercer în  România.  Media primei de Crăciun este de 500 de lei și este puțin mai mare ca valoare față de cea de Paște.


“Al  treisprezecelea  salariu nu se mai poartă” , spune  reprezentantul companiei care a realizat studiul salarial. “În general companiile au ales ca cel de al treisprezecelea salariu să-l împartă în două, în prima de Crăciun și prima de Paște. Aproximativ 10% din companiile private participante  la studiul de piață realizat de Consulteam mai acordă cel de-al treisprezecelea salariu. ”  În plus toate companiile organizează petreceri pentru copii angajaților cărora  le vor oferi și cadouri în limita a 150 de lei.

 

Telekom:  Angajații au avut de ales de pe o listă de beneficii.

 

Din primăvara acestui an, cei 7000 de angajați ai Telekom România au avut posibilitatea să aleagă de pe o listă mai largă de beneficii, de la prime de vacanță, tichete de masă sau carburant, până  la servicii medicale pentru angajat și familia sa, sau reduceri pentru unele servicii și produse. Pe lista beneficiilor se află și prima de Crăciun și bonusul pentru copii. “ Cei care au selectat un astfel de bonus în schema proprie de beneficii vor primi de Crăciun suma maximă  prevazută în plafonul din Codul fiscal (150 lei) ” anunță reprezentanții companiei.

 

Dacia :  Prima de Crăciun negociată anual în cadrul contractului colectiv de muncă

 

Cei 16.600 de angajaţi ai Grupului Renault, dintre care 14.000 de pe platforma industrială de la Mioveni, nu știu încă valoarea primei de Crăciun dar cu siguranță  ea va fi acordată, potrivit contractului colectiv de muncă. La data la care am cerut informațiile, Direcția de comunicare a Grupului Renault a anunțat că : “ Valoarea primei pentru Crăciun 2015 nu este cunoscută încă”.  În primăvara lui 2015, angajații Dacia au încasat cu titlu de primă 1177 lei brut, puțin peste salariul minim pe economie.


Conform negocierilor dintre sindicat și conducerea producătorului de automobile, care au loc la începutul fiecărui an, angajații vor primi un tichet cadou de Crăciun în valoare de 70 de lei. De asemenea pe parcursul anului angajații Dacia au beneficiat de prima de  participare la profitul  companiei   de 1.410 si prima de vacanță în valoare de 1.590 lei brut.
La acestea se adaugă zile libere plătite cu salariul de bază, în perioada sărbătorilor, bilete de odihnă și tratament, asigurare medicală la o clinică privată, etc.

 

OMV Petrom:  fără prime de Crăciun

 

OMV Petrom nu acordă  prime de Crăciun sau al 13-lea salariu celor 16.000 de angajați, dar vor oferi cadouri copiilor salariaților, anunță reprezentanții companiei. Lista beneficiilor financiare negociate prin contractul colectiv   cuprinde printre altele, bonusuri trimestriale pentru înaltă performanţă, primă de Ziua Petrolistului, anumite sporuri, indemnizaţie de concediu de odihnă, tichete de masă sau primă de pensionare.


Din septembrie 2014, angajații beneficiază de asigurări private de sănătate care acoperă costurile pentru consultații și investigații medicale în 500 de clinici din țară.

 

BRD:  Prima de final  de an,  mărul discordiei

 

La BRD prima de Crăciun este asimilată primei acordate de Ziua Băncii.


„Anul acesta, top managementul a decis să o dubleze față de nivelul discutat cu partenerii sociali în cazul în care, munca în echipă în sprijinul clienților este bine îndeplinită prin realizarea unor ținte comerciale,"  afirmă Adela Jansen, director executiv Resurse Umane al Grupului BRD- Groupe Societe Generale. Alte beneficii anuale care se acordă pe criterii de eligibilitate în cadrul BRD sunt bani pentru copiii minori ai angajaților cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Paște sau 1 Iunie. Pe lista beneficiilor colective se mai adaugă pensiile private Pilonul III, tichetele de masă sau asigurări de sănătate private.


„Un beneficiu colectiv specific sistemului bancar pe care îl acordăm colegilor noștri îl reprezintă scutirile de comisioane și speze bancare pentru operațiuni bancare, dobânzi preferențiale la acordarea de credite. ”, a completat Adela Jansen director executiv al departamentului de Resurse Umane al BRD.


În 2015, pe baza criteriului de prezență în ultimii 5 ani, angajaților BRD li s-au acordat 40 de acțiuni Societe Generale care vor fi încasate în 2 tranșe martie 2015 și martie 2016. Cu toate acestea finalul de an a adus disensiuni în rândul angajaților BRD care au ales să picheteze sediul băncii la începutul lunii noiembrie, nemulțumiți de modul  în care sunt acordate bonusurile colective.

 

Decembrie, luna bonusurilor

 

Decembrie este luna în care unele companii acordă și bonusurile de performanță.  Acestea se plătesc anual, la închiderea anului financiar, majoritatea companiilor răsplătindu-și  angajații pentru atingerea  țintelor de afaceri. "În general aceste bonusuri sunt direct proporționale cu rezultatele companiei și sunt acordate și în functie de contracte sau de cutuma din companie. Sunt cazuri în care valoarea bonusului este clar stabilită prin contractul colectiv sau cel individual și cazuri în care este un obicei nescris, dar nu este garantat. Se acordă doar în cazul unor rezultate bune", a declarat Oana Datki, general manager  Consulteam.


În concluzie chiar dacă decembrie este o perioadă în care companiile se concentrează pe controlul costurilor și se feresc de primele fixe, recompensarea angajaților de Crăciun va avea loc indiferent de forma sub care va fi făcută, cadouri cu produse tradiționale, petreceri pentru copiii angajaților sau sume de bani.

Vezi toate stirile>>

Nu sunt comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
Telekom Romania Mobile ...
Constanta
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 13.10.2016
Continental Automotive Group ...
Timisoara
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 24.10.2016
UPA Solutions
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 28.09.2016
Accenture Romania
Iasi
part-time / 0 - 1 an experienta
Actualizat la: 11.10.2016
British American Tobacco ...
Ploiesti
full-time / 0 - 1 an experienta
Actualizat la: 05.10.2016

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Electronic Arts Romania
  • Teambuildinguri / evenimente ...
  • Tichete de masa
QA Software Tester
SoftVision
  • Program flexibil de lucru
  • Asigurari servicii medicale
Software ...
Roweb Development
  • Program flexibil de lucru
  • Tichete de masa
ASP .Net Developer
Yardi Systems
  • Program flexibil de lucru
  • Concediu medical
Customer Service ...
Vodafone Romania
  • Program flexibil de lucru
  • Asigurari servicii medicale
Manager

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

Regency Company


Nikoletta

Buna seara! Am fost convocata la un interviu la Regency pt postul de asistent manager. Poate sa imi ...

Lidl Romania


angajatmega

Buna ziua stie cineva va rog frumos sa imi spuna cate tichete de masa sa dau la postul de casier, ...

CGS - Computer Generated Solutions - CGS Europe


catalin096

Stie cineva cine sunt team leaderii pe proiectele cu Telekom si Orange?

Credius IFN SA


VLTm

Salariu 1000 Ron, se lucreaza in general in spatii comerciale, programul 12 ore, in ture. ...

Honeywell Romania


bogdan93

Am ramas cu-n gust amar. Interviul a fost foarte okay, desi a fost scurt,au fost 107 intrebari ...
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
QA Software Tester
Electronic Arts Romania
1000 RON
Casier
Mega Image
1000 RON
4000 RON
Quality engineer
Continental Automotive ...
2800 RON
Customer Service ...
HP Inc.
2700 RON

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Top 10 companii cu cei mai multi angajati din Romania>>

Orele petrecute în drum spre muncă sunt considerate ore de lucru>>

Câştigul salarial mediu în luna august 2016>>

O piata dinamica, dar nu foarte transparenta. Asa poate fi caracterizata, in cateva cuvinte, piata muncii din Romania.Putine sunt companiile care, atunci cand afiseaza o serie de meserii cautate, ofera si amanunte despre salariile bugetate. Cei mai multi dintre angajatori furnizeaza aceste informatii doar canditatilor selectati dupa prima faza a interviului[...]
HR Summit, cea mai importantă platformă regională de întâlnire a specialiştilor HR şi Managerilor, aduce în acelaşi loc manageri şi directori HR, furnizori de servicii, headhunters, coaches dar şi companii de outsourcing. Tematica acestei ediţii-

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2016