Mediul de lucru din Romania - Analiza undelucram.ro 2012


Joi, 1 Noiembrie 2012 12 comentarii 1673 vizualizari

1 noiembrie 2012

 

Proiectul undelucram.ro a luat fiinta in anul 2011 si doreste sa fie un real punct de reper in ceea ce priveste mediul de lucru din companiile din Romania.Prin paginile speciale de forum dedicate firmelor, dorim sa construim un dialog constructiv intre angajati, fosti angajati, persoane interesate de o anumita companie si reprezentanti oficiali ai respectivei companii.


In momentul de fata, cand listam cele mai importante 1000 de companii ce activeaza in Romania, majoritatea opiniilor si comentariilor angajatilor despre firme, converge catre aceleasi puncte principale:


- Relatia angajat-angajator


- Pachetul salarial


- Sansele de a face o cariera, respectiv de a promova intr-o companie
 


Relatia angajat-angajator este subiectul cel mai discutat, indiferent de numele companiei despre care se discuta. Fosti sau actuali angajati isi impartasesc experientele avute la locul de munca, in special despre atmosfera de lucru, despre relatia cu colegii, dar mai ales despre relatia cu superiorii.


Majoritatea acuza stilul de "management romanesc", caracterizat prin lipsa de comunicare intre sef si subaltern, obligativitatea realizarii unor taskuri nespecificate in fisa postului, obligativitatea lucrurului peste program (neplatit) si nerecunoasterea meritelor angajatilor.


Evident, exista si un mic (din pacate foarte mic) drept la replica din partea angajatorilor, dar pentru moment acesta pare a fi folosit doar ca o scuza si nu ca o posibilitate/oportunitate de a remedia sau imbunatatii o situatie (fie ea si locala).


Evident, fiecare opinie este si ramane subiectiva (incluzand si posibilitatea de a exagera sau nu o anumita situatie), nu putem generaliza, dar totusi sunt situatii care ar trebui sa ne dea de gandit.


Mai departe vorbim despre pachetul salarial, de asemenea un subiect "fierbinte" discutat pe undelucram.ro.


Este evident ca salariul depinde in mod direct de fiecare companie in parte, de domeniul in care aceasta activeaza, de politica respectivei companii si nu in ultima instanta de abilitatile fiecaruia de a negocia.


Daca subiectul relatia angajat-angajator este discutat mai mult de persoane din interiorul companiilor, subiectul legat de salarii este abordat in special de persoane care sunt deja in procesul de recrutare (salariul fiind unul din motivele pentru care o oferta este acceptata sau refuzata). Desi un subiect oarecum confidential, deseori sunt enumerate intervale de salarizare in functie de pozitie, companie, domeniu de activitate. Totusi, cum arata piata salariilor in 2012, gasiti mai multe informatii aici.


Un alt punct important si des comentat pe forum este sansa de a face o cariera, respectiv de a promova intr-o companie. Ca si la punctul precedent, acest lucru depinde in mod direct de fiecare firma in parte si de structura organizationala a acesteia. Insa ce ridica semne de intrebare este faptul cum aceste posibile sanse de promovare sunt realizate (criterii ca volumul de munca si calitatea acesteia, dar si criterii ca iesitul la bere cu seful sunt deseori enumerate in comentariile celor care scriu pe forum).

 

Acestea sunt principalele puncte ce reies din comentariile avute pana acum; ce va fi in viitor, vom vedea.Considerati acest proiect unul util? Va asteptam atunci sa fiti alaturi de noi si va multumim pentru sprijin.


Echipa undelucram.ro
www.undelucram.ro  -  FACEBOOK   -   TWITTER
 

Articol scris de:

Vezi toate stirile>>

Comentarii
Rob Miercuri, 7 Noiembrie 2012
as putea spune chiar interesant. si as mai putea spune ca exista o mare problema cu cei ce acum sunt sefi pe la multinationalele noastre, nu toti, dar.
unu Vineri, 9 Noiembrie 2012
bun situl, comentariile userilor sunt decente, va felicit pentru idee si munca voastra, keep on rockin'
Ana Rosu - undelucram.ro Vineri, 9 Noiembrie 2012
Va multumim frumos pentru feedback, conteaza foarte mult pentru noi.

Atat timp cat considerati ca acest site este / poate fi util celor ce-l viziteaza, nu ne ramane decat sa ne dam mai departe silinta sa continuam acest proiect si evident sa-l imbunatatim.

Toate cele bune,
Ana Rosu
Coordonator proiect www.undelucram.ro
Manu Vineri, 9 Noiembrie 2012
si mie imi place idea si bafta va urez !
ioana Luni, 12 Noiembrie 2012
site-ul ajuta foarte mult sa evitam sa ne mai pierdem timpul pe la interviuri cu intrebari de genul "ce asteptari aveti de la locul de munca?" cand activitatea este strict legata de un domeniu.

sansele de promovare in 90% din companii sunt 0, iar relatia angajator-angajat este de cele mai multe ori de sef - "subordonat-sclav", cea mai mare problema fiind lipsa de seriozitate si mentalitatea de "comunist" desi majoritatea au 2x-3x de ani
ela Sambata, 17 Noiembrie 2012
exact, situl ajuta foarte mult pt a iti face o idee inainte de a te duce la interviu. nu stiu daca este posibil sa avem mai multe informatii despre salarii
anonim Luni, 19 Noiembrie 2012
ideea site-ului este minunata, dar ..necesita anumite imbunatatiri : de ex ar fi mai ok sa aveti un filtru si pentru oras, nu doar nume companie.
Site-uri gen Glassdoor sunt foarte utile, problema e ca la noi lumea nu prea este obisnuita sa dea feedback iar cand te afli in postura de a cauta un nou job , ar fi mai simplu daca ar exista mai multe review-uri ca sa iti poti face cat de cat o idee de ansamblu .
Ana Rosu - undelucram.ro Luni, 19 Noiembrie 2012
Multumim pentru feedback.

Va putem confirma ca avem in plan o imbunatatire a functiei de cautare pe acest site, inlcuzand mai multe elemente cum ar fi orasul, domeniul de activitate, cautare in articole si continut etc.

Daca mai sunt si alte idei pe care le aveti, nu ezitati sa ni le transmiteti.

De asemenea, in ideea pe care ati mentionat-o mai sus "ar fi mai simplu daca ar exista mai multe review-uri", contam pe fiecare dintre voi de a promova acest proiect (non-profit) pe care il condideram de interes pentru fiecare dintre noi; astfel, cu cat vom avea mai multe feedback-uri si opinii, cu atat vizitatorii acestui site vor avea un punct de informare mai eficient.

TWITTER: http://www.twitter.com/undelucramro

FACEBOOK: http://www.facebook.com/undelucram.ro

Va multumim pentru sprijin,
Ana Rosu
Coordonator proiect - undelucram.ro
marco Luni, 19 Noiembrie 2012
da, mi-ar placea sa putem cauta si dupa oras. de ex as dori sa vad toate firmele din cluj si sa vad ce opinii sunt despre ele, ar fi mai util (cel putin pentru mine). bafta
marco Luni, 19 Noiembrie 2012
si cum atu spus si dvs si dupa domeniul de activitate ar fi util, de ex IT
Angela Miercuri, 21 Noiembrie 2012
o initiativa de laudat.
Andreea Joi, 10 Ianuarie 2013
bravo !!!! sincer va zic
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.