Nu sări peste concediu! Este vital şi pentru tine şi pentru companie
Miercuri, 22 Iulie 2015 0 comentarii 482 vizualizari

Acest articol este scris de Magda Gheorghiţă şi este preluat de pe Cariereonline.ro.

 


Ţi-ai făcut deja bagajele pentru vacanţă? Dacă mai ai un mic răgaz înainte de a pleca, îti spunem noi ce ar trebui să faci pentru a avea o vacanţă liniştită. Cum îţi organizezi treburile la birou şi cât de mult ar trebui să fii conectat în concediu? Iar dacă nu te-ai gândit la concediu şi crezi că o să dărâmi munţii de dosare în timpul verii, mai gândeşte-te puţin. Pentru că angajaţii care îşi iau concediu au mai multe şanse să fie promovaţi.


Faptul că eşti legat de birou şi nu te înduri să pleci învacanţă nu este de natură să te ajute să avansezi prea repede în carieră. Un studiu Harvard Business Review a arătat că salariaţii care profită de 11 zile de concediu plătit pe an au cu 6,5% mai multe şanse de a obţine o mărire de salariu sau de a fi promovaţi decât cei care nu îşi iau niciodată concediu. Potrivit US Travel Association, americanii nu au luat niciodată mai puţine zile de concediu decât în ultimii patru ani. Şi mulţi rămân la serviciu ca să dea bine în ochii şefului.

 

Doar că managerii asociază împlinirea personală a salariaţilor cu productivitatea în muncă. Mai multe studii au demonstrat, de altfel, că productivitatea creşte cu 30% după concediu. Iar japonezii intenţionează chiar să oblige salariaţii să îşi ia concediu, prentru că prezenţa în exes este mai scumpă pentru companii decât vacanţele.

 

Raportul HBR arată că totuşi, nu toate vacanţele sunt benefice. Sunt cazuri în care stresul unei călătorii are un impact negativ asupra creierului, ceea ce face ca vacanţă să nu mai aibă un aport benefic. Un asemenea stres poate chiar avea, în final, un impact negativ asupra productivităţii.
înainte, un acord cu colegii pentru a te înlocui şi petrecerea vacanţei cât mai departe de casă.

 

„Pentru a fi productivi şi sănătoşi pe termen lung avem nevoie de concediu în care să ne detaşăm complet de provocările de la birou făcând ceea ce ne place şi ne bucură cu adevărat. Un concediu de care să ne putem bucura trebuie planificat din timp. Trebuie să pregătim din timp colegii şi partenerii, să îi anunţăm că vom fi plecaţi, să încercăm să rezolvăm proactiv anumite situaţii ce pot apărea şi să comunicăm foarte clar că vom avea acces limitat la email şi telefon” vă sfătuieşte Marius Opriş, partener Ascendis .

 

Dar hai să detaliem puţin lista lucrurilor pe care ar trebui să le faci înainte de a pleca în concediu.
Singur, în birou, stai două ore şi fă o listă a lucrurilor care sunt de făcut în următoarele săptămâni. Care sunt dosarele pe care trebuie să le termini înainte de a pleca? Care sunt dosarele importante pe care trebuie să le încredinţezi? Cine este competent şi apt să te înlocuiască, în ce domeniu? Cine poate să ia decizii majore? Notează nume şi desemnează persoane precise: un adjunct, un om cu experienţă, un coleg. Rezervă lucrurile care nu sunt urgente pentru întoarcere.

 

Stabileşte întâlniri cu fiecare dintre cei care vor prelua sarcinile tale în timpul concediului. Ţine cont de faptul că îţi va lua ceva timp să explici să implici oamenii în activitatea ta şi să răspunzi la întrebări. Fă o recapitulare, în scris, ca să fii sigur că ai transmis toate informaţiile necesare. Cu cât vei şti că dosarele tale sunt mai bine tratate, cu atât mai liniştit te vei simţi în vacanţă.

 

Biroul tău trebuie să fie impecabil, dacă vrei ca înlocuitorii tăi să se descurce în lipsa ta. Fă teancuri de dosare şi etichetează-le, pentru a fi mai uşor identificate. Pune într-un colţ obiectele personale. Este posibil ca unul dintre cei care te înlocuiesc să stea puţin la biroul tău. Nu fi reticent la această idee, este un semn de încredere!

 

Avertizează-ţi partenerii de afaceri că vei fi plecat şi pune-i în legătură cu înlocuitorii tăi. Nu doar că aşa e politicos, ci vei fi şi mai credibil în ochii partenerilor de afaceri. Eventual, le poţi spune şi că de chestiunile mai complexe te vei ocupa personal, la întoarcerea din concediu. Iar dacă se iveşte un dosar complicat, nu te mai implica în tratarea lui înainte de a pleca în vacanţă, deleagă în mod direct.

 

Nu pleca în concediu fără a lăsa mesaje atât pe telefon, cât şi pe e-mail. În acestea, precizează care este perioada în care vei lipsi, dar şi cine te înlocuieşte şi datele de contact ale acelei persoane. Acest lucru dovedeşte că eşti organizat şi că ai ştiu să asiguri absenţa ta în cel mai eficient mod. Pe mai, poţi lăsa şi o frază convivială, de genul Vă doresc o vară frumoasă! Sau Concediu plăcut!

 

Ţi-ai pus deja în bagaje laptopul, tableta şi o baterie de rezevă pentru telefon? Marius Opriş, partener Ascendis, îţi dă un subiect de reflecţie: Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă toate companiile ar prelua exemplul companiei germane Volkswagen, care a blocat posibilitatea unor angajaţi de a răspunde la e-mail în perioadele în care aceştia nu erau în timpul programului de lucru? Ei bine, astfel de politici de resurse umane încep să prindă din ce în ce mai mult contur, pentru că şi angajatorii şi-au dat seama cât de mult rău poate aduce în business un angajat care e mereu stresat. De aceea este important ca, în perioada concediului, doar cu foarte mici excepţii să răspundem la urgenţe, pe telefon sau prin email. Pauza este la fel de importantă ca timpul dedicat muncii.

 

Deşi auzi de multe ori că ar trebui să rupi orice punte cu mediul profesional în vacanţă, acordă-ţi totuşi câteva minute pe zi pe care să le dedici corespondenţei de serviciu. Asta pentru că suntem atât de legaţi de serviciu graţie faptului că avem telefoane cu care putem intra pe internet oricând, încât este posibil să intrăm în sevraj. Şi, în loc să te pdihneşti în vacanţă, mai mult te vei stresa şi te vei concentra să rămâi deconectat. Aşadar, decontectează-te inteligent. Stabileşte, eventual, cu cei care rămân în firmă în ce condiţii poţi fi sunat şi care sunt situaţiile urgente şi aruncă câte un ochi pe mail seara, înainte să mergi la masă. Şi, mai ales, nu te simţi vinovat pentru asta.

 

Concediu plăcut!

Vezi toate stirile>>

Nu sunt comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
UPC Romania
Deva, Petrosani, Targu Jiu
full-time / 0 - 1 an experienta
Actualizat la: 11.01.2017
Universum Events
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 09.01.2017
EEU Software
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 12.01.2017
McDonald`s Romania
BUCURESTI, Brasov, Sibiu
full-time / Student/Absolvent
Actualizat la: 04.01.2017
NN Asigurari de Viata
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 11.01.2017

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Genpact Romania
  • Traininguri / formari ...
  • Abonament la sala de fitness ...
Procurement ...
Bombardier Transportation
  • Traininguri / formari ...
  • Prima de sarbatori
Senior Analyst
Hydro Environment Consulting
  • Program flexibil de lucru
  • Concediu medical
Inginer ...
Evalueserve SRL
  • Teambuildinguri / evenimente ...
  • Tichete de masa
Business ...
Tezaur Investment Group
  • Traininguri / formari ...
  • Prima de sarbatori
Ofiter amanet

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

Centrul Medical Romar


Anonim6

Nu plătesc salariile !!!! Pur și simplu uita ziua când trebuie sa îți dea banii ...

Depot 96


Deea_1

Bună ziua, am fost chemata la interviu pe postul de operator magazin Online și ce credeți ca mă ...

Mindit Consulting


Cetateanul

Despre ce post era vorba ?

Metrorex SA


nelutu

@bostanLa Metrorex, zis si Pilerex se angajeaza doar pe pile sau spaga. Un fost coleg de liceu ...

Ipsos Research Romania


junior2970

Buna seara!Pentru un post de junior data analyst testul este in limba engleză?Seara frumoasa!
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
Manager de produs
Rentrop&Straton
1600 RON
Systems Analyst
Vodafone Romania
5000 RON
Consilier clienti
Ilex Com
1000 RON
Senior Analyst
Bombardier Transportation
3500 RON
Business analyst
Evalueserve SRL
2000 RON

Cele mai recente evaluari

Ultimele evaluari firme

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Câştigul salarial mediu în luna noiembrie 2016>>

Ce așteptări au angajatorii de la candidați în 2017?>>

Esențial pe agenda HR-ului: 29-30 martie, HR Summit Cluj-Napoca>>

Ella Björns, Senior Global Consultant pentru FranklinCovey Education, companie de talie globală care a lansat publicații celebre precum 7 Habits of Highly Effective People sau Leader in Me, participă între 14 și 15 martie 2017 în calitate de speaker la Conferința de Leadership Feminin The Woman[...]
Expații care muncesc în Elveția sunt cei mai bine plătiți din lume, câștigând în medie 188.275 de dolari pe an[...]

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2017