Nu sări peste concediu! Este vital şi pentru tine şi pentru companie




Miercuri, 22 Iulie 2015 0 comentarii 468 vizualizari

Acest articol este scris de Magda Gheorghiţă şi este preluat de pe Cariereonline.ro.

 


Ţi-ai făcut deja bagajele pentru vacanţă? Dacă mai ai un mic răgaz înainte de a pleca, îti spunem noi ce ar trebui să faci pentru a avea o vacanţă liniştită. Cum îţi organizezi treburile la birou şi cât de mult ar trebui să fii conectat în concediu? Iar dacă nu te-ai gândit la concediu şi crezi că o să dărâmi munţii de dosare în timpul verii, mai gândeşte-te puţin. Pentru că angajaţii care îşi iau concediu au mai multe şanse să fie promovaţi.


Faptul că eşti legat de birou şi nu te înduri să pleci învacanţă nu este de natură să te ajute să avansezi prea repede în carieră. Un studiu Harvard Business Review a arătat că salariaţii care profită de 11 zile de concediu plătit pe an au cu 6,5% mai multe şanse de a obţine o mărire de salariu sau de a fi promovaţi decât cei care nu îşi iau niciodată concediu. Potrivit US Travel Association, americanii nu au luat niciodată mai puţine zile de concediu decât în ultimii patru ani. Şi mulţi rămân la serviciu ca să dea bine în ochii şefului.

 

Doar că managerii asociază împlinirea personală a salariaţilor cu productivitatea în muncă. Mai multe studii au demonstrat, de altfel, că productivitatea creşte cu 30% după concediu. Iar japonezii intenţionează chiar să oblige salariaţii să îşi ia concediu, prentru că prezenţa în exes este mai scumpă pentru companii decât vacanţele.

 

Raportul HBR arată că totuşi, nu toate vacanţele sunt benefice. Sunt cazuri în care stresul unei călătorii are un impact negativ asupra creierului, ceea ce face ca vacanţă să nu mai aibă un aport benefic. Un asemenea stres poate chiar avea, în final, un impact negativ asupra productivităţii.
înainte, un acord cu colegii pentru a te înlocui şi petrecerea vacanţei cât mai departe de casă.

 

„Pentru a fi productivi şi sănătoşi pe termen lung avem nevoie de concediu în care să ne detaşăm complet de provocările de la birou făcând ceea ce ne place şi ne bucură cu adevărat. Un concediu de care să ne putem bucura trebuie planificat din timp. Trebuie să pregătim din timp colegii şi partenerii, să îi anunţăm că vom fi plecaţi, să încercăm să rezolvăm proactiv anumite situaţii ce pot apărea şi să comunicăm foarte clar că vom avea acces limitat la email şi telefon” vă sfătuieşte Marius Opriş, partener Ascendis .

 

Dar hai să detaliem puţin lista lucrurilor pe care ar trebui să le faci înainte de a pleca în concediu.
Singur, în birou, stai două ore şi fă o listă a lucrurilor care sunt de făcut în următoarele săptămâni. Care sunt dosarele pe care trebuie să le termini înainte de a pleca? Care sunt dosarele importante pe care trebuie să le încredinţezi? Cine este competent şi apt să te înlocuiască, în ce domeniu? Cine poate să ia decizii majore? Notează nume şi desemnează persoane precise: un adjunct, un om cu experienţă, un coleg. Rezervă lucrurile care nu sunt urgente pentru întoarcere.

 

Stabileşte întâlniri cu fiecare dintre cei care vor prelua sarcinile tale în timpul concediului. Ţine cont de faptul că îţi va lua ceva timp să explici să implici oamenii în activitatea ta şi să răspunzi la întrebări. Fă o recapitulare, în scris, ca să fii sigur că ai transmis toate informaţiile necesare. Cu cât vei şti că dosarele tale sunt mai bine tratate, cu atât mai liniştit te vei simţi în vacanţă.

 

Biroul tău trebuie să fie impecabil, dacă vrei ca înlocuitorii tăi să se descurce în lipsa ta. Fă teancuri de dosare şi etichetează-le, pentru a fi mai uşor identificate. Pune într-un colţ obiectele personale. Este posibil ca unul dintre cei care te înlocuiesc să stea puţin la biroul tău. Nu fi reticent la această idee, este un semn de încredere!

 

Avertizează-ţi partenerii de afaceri că vei fi plecat şi pune-i în legătură cu înlocuitorii tăi. Nu doar că aşa e politicos, ci vei fi şi mai credibil în ochii partenerilor de afaceri. Eventual, le poţi spune şi că de chestiunile mai complexe te vei ocupa personal, la întoarcerea din concediu. Iar dacă se iveşte un dosar complicat, nu te mai implica în tratarea lui înainte de a pleca în vacanţă, deleagă în mod direct.

 

Nu pleca în concediu fără a lăsa mesaje atât pe telefon, cât şi pe e-mail. În acestea, precizează care este perioada în care vei lipsi, dar şi cine te înlocuieşte şi datele de contact ale acelei persoane. Acest lucru dovedeşte că eşti organizat şi că ai ştiu să asiguri absenţa ta în cel mai eficient mod. Pe mai, poţi lăsa şi o frază convivială, de genul Vă doresc o vară frumoasă! Sau Concediu plăcut!

 

Ţi-ai pus deja în bagaje laptopul, tableta şi o baterie de rezevă pentru telefon? Marius Opriş, partener Ascendis, îţi dă un subiect de reflecţie: Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă toate companiile ar prelua exemplul companiei germane Volkswagen, care a blocat posibilitatea unor angajaţi de a răspunde la e-mail în perioadele în care aceştia nu erau în timpul programului de lucru? Ei bine, astfel de politici de resurse umane încep să prindă din ce în ce mai mult contur, pentru că şi angajatorii şi-au dat seama cât de mult rău poate aduce în business un angajat care e mereu stresat. De aceea este important ca, în perioada concediului, doar cu foarte mici excepţii să răspundem la urgenţe, pe telefon sau prin email. Pauza este la fel de importantă ca timpul dedicat muncii.

 

Deşi auzi de multe ori că ar trebui să rupi orice punte cu mediul profesional în vacanţă, acordă-ţi totuşi câteva minute pe zi pe care să le dedici corespondenţei de serviciu. Asta pentru că suntem atât de legaţi de serviciu graţie faptului că avem telefoane cu care putem intra pe internet oricând, încât este posibil să intrăm în sevraj. Şi, în loc să te pdihneşti în vacanţă, mai mult te vei stresa şi te vei concentra să rămâi deconectat. Aşadar, decontectează-te inteligent. Stabileşte, eventual, cu cei care rămân în firmă în ce condiţii poţi fi sunat şi care sunt situaţiile urgente şi aruncă câte un ochi pe mail seara, înainte să mergi la masă. Şi, mai ales, nu te simţi vinovat pentru asta.

 

Concediu plăcut!

Vezi toate stirile>>

Nu sunt comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
Ubisoft Romania
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 14.11.2016
Sales Consulting
BUCURESTI, Job national
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 21.11.2016
EBC Romania
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 29.11.2016
Euro-Testing Software ...
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 07.12.2016
Sipa Engineering Romania
Timisoara
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 19.09.2016

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Competence Call Center - CCC
  • Program flexibil de lucru
  • Concediu medical
Customer Care ...
Carrefour Romania
  • Tichete cadou
  • Tichete de masa
Lucrator ...
Ubisoft Romania
  • Tichete cadou
  • Program flexibil de lucru
Programator
Axway Romania
  • Tichete cadou
  • Program flexibil de lucru
Developer
Mega Image
  • Program flexibil de lucru
  • Concediu medical
Casier si ...

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

Passing Through LTD


roxxxx

Buna. bookish88 sau AndreiArdei ce ati facut pana la urma? Eu am avut astazi al doilea interviu si ...

Nobel Telecom


Maddie1408

Știe cineva cam cat se câștigă pe postul de customer service cu limba japoneza? Mersi!

Tellence Technologies


Youbuntu85

Companie de mici dimensiuni cu: atmosfera degajata, proiecte stimulatoare (atipice pentru RO), ...

Metro Systems Romania


KinderOne

Am fost recent la interviu pt Senior QA Engineer, am sustinut toate testele (3 la numar) , tehnic, ...

Webhelp Romania


ios80

Salut, Poate sa-mi spuna si mie cineva ce presupune functia de Head Manager si cam care e salariul ...
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
Frontend Developer
SilkWeb SRL
1500 RON
Inginer calitate
Emerson Romania
4000 RON
Analist Suport
Honeywell Romania
3000 RON
Software Developer
UTI Grup SA
5000 RON
Lucrator comercial
You&Me Exim
1150 RON

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Numărul angajaților cu salariul minim s-a triplat în ultimii 6 ani, după majorările succesive aprobate de guverne.>>

Guvernul a decis că 2 decembrie este zi liberă pentru bugetari, cu recuperare pe 17 decembrie.>>

Cei mai buni 250 de tinerii vin la Top Talents Romania>>

Majoritatea joburilor de astazi presupun ore lungi petrecute la birou, in care ai mult de lucru, uiti sa iei cate o pauza si ajungi acasa cu tensiune sau dureri in muschi. Vestea buna este ca exista si remedii[...]
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite majorarea tichetului de masă până la 15 lei, faţă de 9 lei cât este în prezent[...]

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2016