ZF.ro: "România şi-a epuizat resursele interne de muncă (cei care pot nu vor să muncească indiferent de preţ). Singura şansă de creştere este deschiderea graniţelor"
Luni, 15 Iunie 2015 0 comentarii 575 vizualizari

 

Din păcate România îşi epuizează resursele interne de creştere a pieţei forţei de muncă, ceea ce va aduce în câţiva ani o criză de resurse umane. Acest lucru se vede tot mai evident pe piaţa IT, unde deşi companiile au proiecte, nu au cu cine să le facă.

 

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în industrie, unde delocalizarea proiectelor din vest către România aspiră aproape toată resursa umană calitifcată.

 

Următorul sector va fi cel agro-alimentar, care va resimţi în câţiva ani lipsa forţei de muncă. Vor fi producători agricoli care vor dori să vândă pe piaţa internă sau la export produse cu valoare adăugată mai mare, vor investi în echipamente, îşi vor crea distribuţie, dar vor avea nevoie de oameni care să facă toate aceste lucruri. Iar aici s-ar putea să întâmpine cea mai mare problemă, nu lipsa surselor de finanţare a investiţiei.

 

Construcţiile vor întâmpina aceeaşi problemă. Acum piaţa creşte cel mai mult pe sectorul rezidenţial, unde există forţă de muncă. În momentul în care vor intra în plin şantierele mari de infrastructură pe piaţă se va face o razie care va determina o luptă acerbă pentru oameni, ceea ce se va reflecta în salarii şi depăşirea bugetelor asumate prin contracte.

 

România are în acest moment 4,5 milioane de angajaţi, din care 1,2 milioane la stat (funcţionari publici, medici, profesori etc.) şi 3,3 milioane în sectorul privat. La aceştia se mai adaugă  320.000 de salariaţi din firmele de stat, care sunt plătiţi din bugetele companiilor şi nu de la bugetul de stat (ASF, BNR, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica etc) plus vreo 250.000-300.000 de persoane care lucrează în industria de apărare şi servicii secrete.  Statistica menţionează că numărul celor care lucrează în economie este de 5,85 de milioane, ceea ce înseamnă că restul până în această cifră reprezintă pe cei care lucrează  la negru.

 

În 2008, anul de vârf, România a avut 4,8 milioane de angajaţi în prima categorie, din care 1,4 milioane lucrau la stat, iar 3,4 erau în privat. La începutul lui 2011 această cifră coborâse la 4,09 milioane.

 

Din 2012 încoace, deci în trei ani, România a creat un plus de numai 200.000 de locuri de muncă (USL-  PSD plus PNL - promisese 1 milion de locuri de muncă în patru ani).

 

Numărul celor care pot să muncească este de 9,2 milioane, din care populaţia activă este de 8,6 milioane (salariaţi - 5,8 milioane şi alte categorii 2,7 milioane) la care se adaugă peste 600.000 de şomeri. Cei 2,7 milioane sunt patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi sau membri ai unei societăţi agricole.

 

România are cam 500.000 de studenţi, dintre care 100.000 intră anual pe piaţa muncii.

 

Numărul pensionarilor este de 5,2 milioane, iar restul sunt copii.

 

De unde să atragi forţă de muncă dacă ai proiecte? Piaţa de IT plânge după oameni, dar numai 7.000, din facultăţile de profil intră anual în muncă. Cam 3.000 de poziţii sunt ocupate cu absolvenţi de la alte facultăţi.

 

Din resursa internă România mai poate să livreze numai 200.000-300.000 de salariaţi în economie, către companii, număr insuficient dacă ritmul de creştere economică depăşeşte 4% pe an. În vestul ţării deja s-a instalat seceta pe piaţa forţei de muncă, companiile ajungând acum cu anunţurile în comune şi sate pentru a găsi oameni.  

 


Există aproximativ 2 milioane de oameni care ar putea să muncească dar nu o fac, trăind din agricultura de subzistenţă, din mici comisioane, din banii rudelor de afară. Şansa lor este că au unde să stea, nu au problema locativă şi din acest motiv a munci regulat nu reprezintă o chestiune de supravieţuire. Toţi aceşti oameni nu-şi vor lăsa ” independenţa” pentru a se angaja în construcţii sau în industria agro-alimentară, pentru că de IT nu este vorba, indiferent de cât li se va oferi salariul. Gândiţi-vă la taximetriştii tineri, de 20-30 de ani, care rămân pe lună cu 2.000 de lei în mână. Nici pentru dublul sumei nu se vor duce să pună cărămizi, în soare sau pe ploaie. Dacă părinţii sau bunicii mai au o grădină la ţară, mâncarea este asigurată.

 

La muncă în străinătate sunt peste 3 milioane de români, cea mai bună forţă de muncă activă care din păcate este pierdută. Este puţin probabil ca cei care se întorc să dorească să muncească pentru altcineva. Cu banii pe care i-au strâns, câteva zeci de mii de euro, sau sute de mii de euro îşi încep o afacere proprie  şi caută ei forţă de muncă, mărind astfel concurenţa.

 

În aceste condiţii, de unde îşi vor lua companiile forţă de muncă?

 

 Singura şansă a României este să deschidă larg graniţele pentru moldoveni, pentru ucraineni, pentru sârbi şi de ce nu, pentru tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, unde şomajul  este extrem de ridicat.

 

Pentru Moldova şi Ucraina deschiderea graniţelor trebuie făcută neoficial, exact cum a făcut Germania, Italia sau Spania la începutul anilor ’90, pentru a aduce forţă de muncă la ei în ţară din Polonia sau România.

 

 Atragerea a un milion de moldoveni sau ucraineni trebuie să fie o politică de stat a României, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din deceniul următor.

 

Şansa României, cinic vorbind, este ca Ucraina să rămână în război civil în următorii zece ani, iar Moldova să renunţe la Europa şi să prefere alianţa cu Rusia, pentru a nu avea soarta Ucrainei. În aceste condiţii, România poate fi o destinaţie valabilă pentru cei de acolo de a începe o viaţă nouă într-o ţară europeană. Pentru asta trebuie să închidem ochii la noii veniţi, aşa cum au făcut-o cu noi nemţii, spaniolii sau italienii.

 

Săptămâna trecută discutam cu un şef de resurse umane dintr-o mare bancă despre faptul că Bucureştiul devine scump, că este o luptă la baionetă pentru oameni buni şi nu aşa scumpi şi că este dificil de acoperit anumite poziţii în special în departamentele de IT. Replica mea a fost să se ducă în nordul ţării, în Suceava sau Botoşani, unde nu au venit încă investiţii şi să deschidă centre acolo nu neapărat pentru cei din zonă (care vor să vină la Bucureşti  sau să plece în Vest), ci pentru cei de peste Prut şi din Ucraina. Dacă le asigură o locuinţă (că doar au în portofoliu active neperformante de acest tip), şi un job într-un departament de servicii de procesare vor reuşi să îi atragă în România , iar aceştia le vor fi veşnic recunoscători. Iar costul este mult mai redus decât în Bucureşti sau în alte oraşe mari din ţară, cum ar fi Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov sau Iaşi.
România este total dezechilibrată din punct de vedere al businessului şi al angajării: 70% din cifra de afaceri totală din economie se realizează în 10 judeţe care angajează 80% din totalul forţei de muncă de pe piaţă. Având în vedere acest lucru, plus investiţiile care se localizează doar în aceste 10 judeţe, România nu mai este o destinaţie chiar aşa low-cost, iar acest lucru deja se vede în piaţă. Cei din IT au ridicat nivelul pentru România la job-uri mai complexe, unde salariile sunt mult mai mari. Acest trend va continua şi va ridica nivelul de salarizare al pieţei, dar nu numai din IT, ci şi din alte domenii, cum ar fi cel bancar sau industrial.

 

Pentru a nu ajunge să se blocheze peste un deceniu, când va deveni o piaţă prea scumpă din punct de vedere uman versus ceea ce produce, România trebuie să facă rost de cel puţin un milion de oameni din altă parte. Altă şansă nu are.

 

Sursa: www.zf.ro

Vezi toate stirile>>

Nu sunt comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
Cegeka Romania
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 08.12.2016
Ana Pan SA
BUCURESTI
practice / Student/Absolvent
Actualizat la: 28.11.2016
Team Extension
BUCURESTI
practice / Student/Absolvent
Actualizat la: 31.10.2016
Easy Asset Management IFN SA ...
Braila, Buzau, Tulcea
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 07.11.2016
Veo Worldwide Services (VEO ...
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 08.12.2016

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Competence Call Center - CCC
  • Concediu medical
  • Traininguri / formari ...
Customer Care ...
Carrefour Romania
  • Prima de vacanta
  • Traininguri / formari ...
Lucrator ...
Ubisoft Romania
  • Asigurare de pensie ...
  • Concediu medical
Programator
Axway Romania
  • Traininguri / formari ...
  • Program flexibil de lucru
Developer
Mega Image
  • Concediu medical
  • Traininguri / formari ...
Casier si ...

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

Passing Through LTD


roxxxx

Buna. bookish88 sau AndreiArdei ce ati facut pana la urma? Eu am avut astazi al doilea interviu si ...

Nobel Telecom


Maddie1408

Știe cineva cam cat se câștigă pe postul de customer service cu limba japoneza? Mersi!

Tellence Technologies


Youbuntu85

Companie de mici dimensiuni cu: atmosfera degajata, proiecte stimulatoare (atipice pentru RO), ...

Metro Systems Romania


KinderOne

Am fost recent la interviu pt Senior QA Engineer, am sustinut toate testele (3 la numar) , tehnic, ...

Webhelp Romania


ios80

Salut, Poate sa-mi spuna si mie cineva ce presupune functia de Head Manager si cam care e salariul ...
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
Frontend Developer
SilkWeb SRL
1500 RON
Inginer calitate
Emerson Romania
4000 RON
Analist Suport
Honeywell Romania
3000 RON
Software Developer
UTI Grup SA
5000 RON
Lucrator comercial
You&Me Exim
1150 RON

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Numărul angajaților cu salariul minim s-a triplat în ultimii 6 ani, după majorările succesive aprobate de guverne.>>

Guvernul a decis că 2 decembrie este zi liberă pentru bugetari, cu recuperare pe 17 decembrie.>>

Cei mai buni 250 de tinerii vin la Top Talents Romania>>

Majoritatea joburilor de astazi presupun ore lungi petrecute la birou, in care ai mult de lucru, uiti sa iei cate o pauza si ajungi acasa cu tensiune sau dureri in muschi. Vestea buna este ca exista si remedii[...]
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite majorarea tichetului de masă până la 15 lei, faţă de 9 lei cât este în prezent[...]

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2016