Termenul de preaviz in cazul concedierii. Ce facem daca salariatul este in incapacitate temporara de munca sau in concediu de odihna?
Vineri, 21 Februarie 2014 1 comentarii 1644 vizualizari

 

Va propunem un articol foarte interesant gasit pe Legestart.ro referitor la preavizul in cazul concedierii. Articolul este scris de Catalina Cibotariu, mai multe detalii despre autor si articol veti gasi chiar pe site-ul sursa.

 

Atunci cand angajatorii doresc sa concedieze salariatii, trebuie sa fie atenti si sa respecte intocmai procedura privind concedierea prevazuta in Codul Muncii. In caz contrar, acestia vor fi expusi riscului de a fi dati in judecata de fostii salariati si de a pierde procesul in instanta.

 

In plus, concedierea este o procedura riscanta chiar si atunci cand este indeplinita in conformitate cu legislatia in vigoare, intrucat aceasta este lacunara pe alocuri si instantele au tendinta de a proteja salariatii.

 

Astfel, in momentul initierii unui astfel de proces de concediere, angajatorii trebuie sa ia in considerare mai multe etape pentru a se incadra in limitele expres prevazute de lege si sa denote buna credinta cu privire la modalitatea incetarii raporturilor de munca cu salariatii.

 

In conformitate cu art. 75 din Codul Muncii, salariatii au dreptul la un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare in urmatoarele cazuri de concediere:

 

- In cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

- In cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat;

- Desfiintarea postului pentru motive ce nu tin de salariat (concediere individuala sau colectiva).

 

Acest termen de preaviz trebuie sa se regaseasca si in decizia de concediere, acesta fiind un element obligatoriu (art. 76 lit. b din Codul Muncii).

 

In practica, sunt doua modalitati prin care se acorda termenul de preaviz:

 

1) Fie acesta este trimis salariatului sub forma unei notificari inainte de emiterea deciziei de concediere (decizie in care se va mentiona efectuarea termenului de preaviz de catre salariat);

2) Fie acesta este acordat simultan cu emiterea deciziei de concediere, durata acestuia fiind expres mentionata in cadrul deciziei, efectele urmand a se produce odata cu comunicarea deciziei de concediere catre salariat.

 

Formularea art. 76 din Codul Muncii permite angajatorului folosirea oricareia dintre cele doua modalitati, existand in acest sens aprecieri diferite si la nivel de instanta de judecata. Au existat aprecieri conform carora este suficienta mentionarea duratei efective a preavizului, dar si aprecieri conform carora este necesara si includerea datei de inceput si a datei de sfarsit a preavizului, pentru a se putea verifica daca la momentul emiterii deciziei de concediere a expirat sau nu termenul de preaviz sau daca au existat suspendari a acestuia.

 

Atunci cand termenul de preaviz este acordat salariatului sub forma unei notificari inainte de emiterea deciziei de concediere, exista posibilitatea ca acesta sa tergiverseze cat mai mult incetarea raporturilor de munca prin apelarea la concediul pentru incapacitate temporara de munca sau concediul de odihna.

 

Trimiterea preavizului de concediere in timpul concediului de incapacitate temporara de munca

 

In conformitate cu prevederile art. 60 alin. 1 din Codul Muncii, concedierea nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical. Astfel, in acest caz, contractul individual de munca este suspendat de drept (art. 50 lit. b din Codul Muncii) si, in consecinta, termenul de preaviz va fi suspendat si el (art. 75 alin. 3 din Codul Muncii).

 

Atentie! Interdictiile privind concedierea in timpul concediului pentru incapacitate temporara de munca nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

 

Cu atat mai mult, termenul de preaviz va curge dupa incetarea cauzei de suspendare a contractului de munca (revenirea salariatului din concediului pentru incapacitate temporara de munca).

 

Atunci cand angajatorul suspecteaza ca salariatul este in concediu pentru incapacitate temporara de munca pentru a tergiversa incetarea raporturilor de munca prin concediere, acesta poate sesiza Casa de Asigurari de Sanatate cu care medicul (care a eliberat certificatul medical) are incheiata conventie in vederea efectuarii controlului cu privire la modalitatea de eliberare a certificatului medical in conformitate cu dispozitiile Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, in conditiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului  nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

 

Aceasta sesizare va cuprinde in mod obligatoriu:

 

- denumirea angajatorului;
- datele de identificare ale acestuia;
- descrierea punctuala a cazurilor;
- copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate;
- istoricul acordarii  de concedii medicale angajatului in cauza;
- mentionarea realizarii stagiului de cotizare.

 

Daca in urma controlului se constata ca eliberarea certificatelor de concediu medical s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale, atunci se va aplica amenda prevazuta de lege. In plus, angajatorii platitori de indemnizatii pot verifica prezenta salariatilor asigurati aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la adresa de resedinta a acestora. Atunci cand persoanele aflate in incapacitate temporara de munca refuza verificarea  prezentei in conditiile  legale, plata indemnizatiilor  inceteaza de la data  la care s-a constatat acest fapt.

 

Totusi, angajatorii trebuie sa respecte prevederile Codului Muncii cu privire la interdictia concedierii salariatilor aflati in concediu medical, in caz contrar decizia de concediere fiind lovita de nulitate.

 

Atentie! Chiar si o concediere efectuata cu respectarea prevederilor legale nu exclude posibilitatea salariatilor de a apela la instantele de judecata.

 

Trimiterea preavizului in timpul efectuarii concediului de odihna

 

In conformitate cu prevederile art. 60 lit. h din Codul Muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata efectuarii concediului de odihna.

 

Spre deosebire de concediul pentru incapacitate temporara de munca, atunci cand contractul individual de munca este suspendat de drept, pe durata concediului de odihna, contractul individual se deruleaza normal. Astfel, notificarea privind termenul de preaviz poate fi transmisa salariatului si in perioada concediului de odihna, cu conditia ca raporturile de munca sa nu inceteze prin concediere in timpul concediului de odihna.

Vezi toate stirile>>

Comentarii
Laura Sambata, 22 Februarie 2014
Foarte interesant si util articolul. Felicitari autorului si celor de la Legestart.ro, de asemenea felicitari undelucram, chiar aduceti articole utile. Bafta!
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.

Locuri de munca

Ultimele oferte de munca
HR Gold
BUCURESTI
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 12.10.2016
Allianz Managed Operations & ...
BUCURESTI
full-time / > 5 ani experienta
Actualizat la: 29.09.2016
Cmed SRL
Timisoara
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 16.09.2016
Universal Spedition SRL
Timisoara
full-time / 1 - 5 ani experienta
Actualizat la: 07.09.2016
DK Global Recruitment
BUCURESTI
full-time / 0 - 1 an experienta
Actualizat la: 05.10.2016

Cele mai recente evaluari pachet beneficii

Ultimele informatii pachet beneficii
Electronic Arts Romania
  • Concediu medical
  • Asigurari servicii medicale
QA Software Tester
SoftVision
  • Traininguri / formari ...
  • Asigurari servicii medicale
Software ...
Roweb Development
  • Cafea sau sucuri oferite ...
  • Tichete de masa
ASP .Net Developer
Yardi Systems
  • Traininguri / formari ...
  • Concediu medical
Customer Service ...
Vodafone Romania
  • Traininguri / formari ...
  • Asigurari servicii medicale
Manager

Cele mai recente comentarii

Ultimele comentarii si evaluari despre firmele din Romania

CGS - Computer Generated Solutions - CGS Europe


catalin096

Stie cineva cine sunt team leaderii pe proiectele cu Telekom si Orange?

Credius IFN SA


VLTm

Salariu 1000 Ron, se lucreaza in general in spatii comerciale, programul 12 ore, in ture. ...

Honeywell Romania


bogdan93

Am ramas cu-n gust amar. Interviul a fost foarte okay, desi a fost scurt,au fost 107 intrebari ...

Optima Solutions Services SRL


StopBirocratiei

Da...am fost de curand la interviu si pot sa confirm ca acea clauza de 1000 ron penalizari ...

Regenersis


zuzu11111

Nu s-a mai scris 2 ani pe aici. Nu-i nimic, acum m-am angajat eu (pe langa alti 5-7 oameni). In ...
calculator Salarii

Cele mai recente informatii despre salarii

Ultimele informatii despre salarii
QA Software Tester
Electronic Arts Romania
1000 RON
Casier
Mega Image
1000 RON
4000 RON
Quality engineer
Continental Automotive ...
2800 RON
Customer Service ...
HP Inc.
2700 RON

Cele mai recente stiri

Noutati din domeniul resurselor umane

Top 10 companii cu cei mai multi angajati din Romania>>

Orele petrecute în drum spre muncă sunt considerate ore de lucru>>

Câştigul salarial mediu în luna august 2016>>

O piata dinamica, dar nu foarte transparenta. Asa poate fi caracterizata, in cateva cuvinte, piata muncii din Romania.Putine sunt companiile care, atunci cand afiseaza o serie de meserii cautate, ofera si amanunte despre salariile bugetate. Cei mai multi dintre angajatori furnizeaza aceste informatii doar canditatilor selectati dupa prima faza a interviului[...]
HR Summit, cea mai importantă platformă regională de întâlnire a specialiştilor HR şi Managerilor, aduce în acelaşi loc manageri şi directori HR, furnizori de servicii, headhunters, coaches dar şi companii de outsourcing. Tematica acestei ediţii-

VEZI MAI MULTE STIRI >>

Ne poti urmari si pe TwitterTwitter, Google+Google Plus sau FacebookFacebook
Toate firmele Despre proiect Cum functioneaza? Termeni si conditii de utilizare Publicitate Contact

www.undelucram.ro 2011-2016