5 strategii pentru un CV care atrage atenția unui recruiter în 7 secunde

09.11.2021
3 min
5.00
5 strategii pentru un CV care atrage atenția unui recruiter în 7 secunde

Distribuie

Un studiu publicat de Ladders în 2018 (varianta actualizată a unui studiu din 2012) arată că durează 7.4 secunde ca un recruiter să decidă dacă merge mai departe cu un candidat sau nu.

Desigur, există multe variabile care influențează procesul, cum ar fi numărul aplicanților pentru un anumit job, rolul pentru care se face selecția, volumul de muncă al recruiterului, digitalizarea procesului, etc., însă vă oferim câteva recomandări care sunt utile în majoritatea cazurilor.

 

Elemente comune ale CV-urilor cu cel mai mare succes în procesul de recrutare:

 

1. Format simplu

Un format simplu, cu secțiuni bine delimitate și cu subtitluri care ies în evidență fac un document să fie mai ușor de parcurs și de citit. Folosește-te de tehnici de formatare și de un font cât mai puțin încărcat. Preferatul meu este Calibri (clasicul Times New Roman nu mai este actual și îți recomand să iei în considerare alte opțiuni).

Este o idee bună să analizezi conținutul pe care îl ai de integrat înainte să alegi formatul pentru a echilibra textul cu spațiul liber, fără să ai un CV cu text înghesuit sau pagini aproape goale. Un format pe două coloane este potrivit pentru un CV de o pagină, pe când un format pe o coloană este mai compatibil cu cel de 2 pagini.

 

 Extra tip: poți adăuga puțină personalitate, însă asigură-te că ai maximum 2 culori în CV.

 

2. Structură eficientă

Structurile care urmează tendințele de a citi un document în F sau în E s-au dovedit a fi mai eficiente. Asigură-te că cea mai importantă informație din CV este plasată strategic în prima parte a primei pagini. Dacă incluzi secțiunea de competențe, spre exemplu, la finalul documentului, este foarte probabil ca nimeni să nu mai ajungă să o citească. De asemenea, folosește bullet points pentru a crea un format aerisit, cu un impact mare pentru procesul de decizie.

 

Extra tip: pune titlurile de joburi cu bold și marchează corespunzător realizările, pentru a fi cât mai vizibile.

 

3. Informație clară

Chiar dacă meseria ta include multe informații tehnice, abrevieri și jargon specific industriei, păstrează în minte că prima persoană care citește CV-ul tău nu are cunoștințe aprofundate. Recomand întotdeauna simplificarea limbajului pentru a înțelege oricine cu ce te ocupi. Pentru competențele tehnice, creează o secțiune separată. Vei putea intra in detalii în timpul interviului cu o persoană specializată.

 

Extra tip: include întotdeauna locația pentru care aplici, nu cea în care te afli. Dacă ești dispus la relocare, menționează acest lucru.

 

">

 

4. Cuvinte-cheie

Uneori, CV-ul tău va fi scanat de un sistem automat de screening al CV-urilor (Applicant Tracking System) sau direct de o persoană. În ambele cazuri, cuvintele-cheie sunt foarte importante pentru CV-ul tău, pentru că ele arată în cel mai rapid mod compatibilitate cu postul la care ai aplicat. Pentru o densitate optimă a cuvintelor-cheie, include-le în toate secțiunile CV-ului tău.

Ca să afli care sunt cuvintele-cheie pe care ar trebui să le adaugi în CV, citește mai multe anunțuri de job și identifică acele cuvinte care se repetă sau care apar în criteriile de selecție.  

 

Extra tip: scrie în prima parte a CV-ului rolul la care aplici pentru ca recruiter-ul să înțeleagă rapid cu rol te potrivești.
 

5. Lungime rezonabilă

Ce înseamnă rezonabil, vei întreba. Ca să îți răspund, îți spun că din cele 4500 de CV-uri scrise în ultimii 9 ani, doar 5 au avut mai mult de 2 pagini. Astfel încât, te asigur, că orice parcurs profesional ai avea, un CV optimizat, care include doar informații relevante, poate a avea doar 2 pagini.

 

Extra tip: alege lungimea CV-ului în funcție de informațiile pe care ai nevoie să le incluzi și nu te crampona de recomandările care spun că e obligatoriu să ai un CV de o pagină.

 

CV-urile care au fost considerate ineficiente au fost cele aglomerate, fără spațiu alb pe pagină, cu multe coloane sau cu propoziții lungi. Lipsa secțiunilor marcate vizibil a fost de asemenea,  un motiv pentru a renunța la citirea CV-ului.

 

Tu cum ai ales formatul și conținutul CV-ului tău?

Citește toate articolele despre

Resurse CV Piața muncii Studenți Planificare carieră Găsește-ți job

Contributor Undelucram.ro

Camelia Macsim

Camelia Macsim

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro