Bune practici pentru interviu – online și offline

25.04.2022
3 min
5.00
Bune practici pentru interviu – online și offline

Distribuie

Pandemia de COVID-19 a schimbat multe aspecte din viața noastră profesională, printre care și dinamica procesului de recrutare, astfel încât acum este destul de probabil să ai cel puțin un interviu online. Indiferent dacă interviul se desfășoară online sau offline, iată un ghid de suport pentru a avea rezultate excelente, orice format de interviu ți se va propune.

 

1. Spune mulțumesc

În timpul procesului de recrutare, mai multe persoane vor fi implicate așa că este de bun augur să mulțumești atât în timpul cât și la finalul unui interviu. De asemenea, este important să trimiți un scurt mesaj de mulțumire după interviu.

2. Nu întârzia

Orice ai face, nu întârzia. Calculează timpul de care ai nevoie să ajungi acolo, însă ar fi bine să nu ajungi nici prea devreme. Cu 10-15 minute mai devreme este suficient. Dacă ajungi cu mult mai devreme la locația pre-stabilită, nu intra în clădire, ci găsește ceva de făcut în zonă – ia o cafea sau fă o plimbare de explorare. Vrei să pari interesat, însă nu disperat și nici nu vrei să dai impresia că nu ai altundeva să fii.

3. Hainele contează

Dacă aplici pentru un rol care implică munca într-un birou sau într-un mediu formal, recomand să te prezinți la interviu îmbrăcat la fel cum te-ai duce la muncă, într-o zi normală. Dacă jobul pentru care aplici presupune îmbrăcăminte specifică sau uniformă, o ținută business-casual este potrivită pentru interviu. Recomand să ai hainele călcate și să alegi materiale care nu se șifonează ușor în timpul deplasării cu mașina sau mijloacele de transport, pentru un aspect îngrijit. Dacă interviul este online, evită imprimeurile încărcate sau să te confuzi cu fundalul.

4. Informează-te despre companie

Înainte de orice interviu, citește cât poți de mult despre companie – despre domeniul de activitate, proiecte, valori, misiune, istorie, echipa de management, etc. Fii pregătit să spui de ce te atrage compania și în ce mod specific ai putea contribui la succesul ei.

 

 

 

5. Fii atent la semnalele de alarmă

E în regulă să setezi un cadru în care poți stabili o conexiune cu cel care conduce interviul, dacă aveți lucruri în comun. Însă, dacă ți se pun întrebări personale, ilegale sau irelevante, e un semn pentru tine că procesul de selecție nu respectă normele de etică profesională.

6. Răspunde clar și concis

Alege răspunsuri relevante și prezintă-le succint, accentuând informațiile esențiale. Majoritatea interviurilor vor cuprinde întrebări comportamentale, cu referire la situații specifice din viața ta profesională. Formatul STAR (Situation-Task-Action-Result) este unul care te ajută să îți structurezi mai ușor răspunsurile.

7. Pregătește-te cu răspunsuri

Este o idee bună să te gândești la câteva întrebări, în special acelea care ți se par dificile, și să exersezi răspunsul la ele. De cele mai multe ori, ți se va cere un exemplu concret și ar fi bine să îl ai pregătit. Exersează discursul cu un prieten sau apelează la un profesionist pentru o sesiune de pregătire pentru interviu.

8. Cunoaște-ți valoarea

Dacă ți se cere să îți exprimi așteptările salariale, nu încerca să eviți răspunsul, nu există cale de scăpare. Cel mai probabil, recruiterul va insista. Arată că știi care este valoarea ta profesională și nu spune o sumă mai mică decât ai fi dispus să accepți.

9. Concentrează-te pe aspectele pozitive

Mediul toxic de la jobul anterior sau șeful care te hărțuia sunt subiecte pe care îți recomand să le eviți. Cel mai bine ar fi să ghidezi conversația spre motivația ta pentru a face o schimbare profesională, deschiderea către noi oportunități, dorința de dezvoltare, etc.

10. Pune întrebări

Da, la final de interviu, vei avea întrebări. Întrebările pot varia foarte multe, de la oportunitățile de dezvoltare la cultura organizațională. Întreabă ceea ce te interesează în mod real și clarifică orice nelămurire.  Nu în ultimul rând, întreabă despre următorii pași în procesul de recrutare și care este intervalul de timp în care vei primi un răspuns. Astfel, îți vei putea seta așteptările într-un mod realist.

11. Fă follow-up

Dacă nu primești nicio veste în intervalul de timp stabilit, ia în considerare să trimiți tu un mesaj recruiterului. Amintește-i de discuția avută, exprimă-ți interesul pentru job și întreabă când vei primi un răspuns.

Interviurile de angajare pot fi solicitante din punct de vedere emoțional, însă totul devine mai ușor dacă te pregătești înainte, ești sincer și autentic.

Scrie-ne în comentarii despre cel mai recent interviu pe care l-ai avut.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro