Când este momentul potrivit pentru o schimbare în carieră?

15.02.2021
4 min
5.00
Când este momentul potrivit pentru o schimbare în carieră?

Distribuie

Se spune că nu este bine să stai mai mult de trei ani în același rol sau mai mult de șase ani în aceeași companie, dacă îți dorești o creștere în carieră care vine la pachet cu abilitățiti noi, networking, salariu mai mare sau poziție mai înaltă. Să fie oare acesta un standard?

 

Am lucrat în aceeași companie timp de 14 ani. Este adevărat că am schimbat rolurile la fiecare 3-4 ani, ceea ce mi-a dat oportunitatea să dobândesc noi abilități, să lucrez cu echipe diverse și să-mi lărgesc aria de expertiza. Totuși, ce m-a facut să rămân?

Dinamica business-ului, provocările, oportunitățile de creștere și învățare, oamenii și vibe-ul de la birou. Cel mai mult însă mi-a plăcut să descoper noi talente și să fac tot ce îmi stă în putință pentru a-i ajuta pe cei care sunt la început să crească și să ajungă în roluri cheie. Nu există satisfacție mai mare să vezi că cineva care a început într-un rol de junior, în 3 ani ajunge Middle Manager și în 6 ani este coleg cu mine în echipa de Top Management.

 

Evident, dacă atunci când te trezești dimineața primul lucru care îți vine în gand este „O, nu! Iar trebuie să merg la muncă!”, a sosit momentul să te gândești că poate este cazul să faci o schimbare din punct de vedere profesional.

 

Adesea primeam sfaturi că ar trebui să fac o schimbare, că nu este ok să stau atât de mult timp în aceeași companie. Este posibil ca, dacă mi-aș fi schimbat jobul, aș fi avut un CV mai bogat, o experiență diferită, poate chiar aș fi avut beneficii mai mari.

În același timp, nu regeret decizia de a rămâne în companie. Am avut oportunitatea de a conduce 4 departamente diferite, am recrutat zeci de oameni, am avut ocazia să lucrez cu multe generații: de la Baby Boomers la generația X, Y și chiar generația Z - iar acest lucru m-a ajutat să învăț care este cea mai potrivită abordare pentru fiecare dintre cei cu care am lucrat.

Cei din generațiile Y si Z și-au dorit o schimbare de carieră rapidă, dupa numai câteva luni de la angajare. Astfel că am învățat mult în ultimii ani despre gestionarea așteptărilor.

Atunci când ești la începutul carierei, chiar este indicat să explorezi până găsești locul care se îmbină frumos cu valorile și aspirațiile tale.

 

Motivele pentru a face o schimbare în carieră pot fi diferite

- Simți că nu mai ai ce să oferi sau să înveți la locul actual de muncă.

- Jobul actual nu mai este compatibil cu aspirațiile tale în carieră.

- Pur și simplu simți că nu ți se mai potrivește rolul actual și te vezi făcând altceva.

Iar dacă îți dorești un rol de manager în viitor, ia în considerare o mutare pe laterală și experimentează munca în câteva departamente, înainte să iei decizia de a te muta într-o altă companie.

 

Ce alegi: să te angajezi în altă parte sau să devii antreprenor?

Există posibiliatea ca atunci când vrei să faci o schimbare să alegi să mergi pe cont propriu. Pentru unii este cea mai bună opțiune. Ești propriul tău șef, îți poti planifica vacanțele când vrei și lucrezi când vrei și cât vrei.

Pentru alții, sentimentul de apartenență la o echipă este vital. Să lucrezi într-un mediu divers te ajuta să fii creativ, înveți să te adapatezi la diferite situații, îți dezvolti abilitățile de relaționare și vei avea întotdeauna cu cine să ieși la o bere.

 

Până la urmă, ce contează cel mai mult atunci când te gândești la cariera ta? Amintirile? Succesul? Banii încasați? Prieteniile pe care le-ai legat?

 

Dacă încă nu ești sigur dacă este cazul să faci următoarea mișcare de carieră, răspunde la următoarele întrebări:

1. Imaginează-ți că este prima ta zi în calitate de pensionar și te gândești la cariera ta de până la pensie. Care este lucrul despre care ți-ai aminti cu satisfacție și bucurie în legatură cu parcursul tău profesional?  

2. Cum poate susține mișcarea de carieră pe care te gândești să o faci acum acest sentiment de satisfacție pe care ți l-ai imaginat?

3. Ce altceva ai de câștigat pe lângă un salariu mai bun dacă faci mișcarea în noul rol? La ce ar trebui să renunți din rolul actual dacă ai face mutarea?

4. Cum te va ajuta noul rol să devii și mai bun?

 

Sper că acum îți este mai clară decizia de a face sau nu următorul pas.

Mult succes!

Citește toate articolele despre

Planificare carieră

Contributor Undelucram.ro

Stela Toderascu

Stela Toderascu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro