Citim și de 3 ori dacă vrem să semnăm o dată și bine!

08.11.2021
4 min
5.00
Citim și de 3 ori dacă vrem să semnăm o dată și bine!

Distribuie

Ce să verifici în CIM înainte să semnezi?
“Urc repede până la departamentul de resurse umane să semnez contractul individual de muncă și în max 10 minute revin” – spune viitorul salariat care este fie la prima experiență de acest fel fie a trecut prin mai multe companii și implicit a semnat multe CIM-uri de-a lungul carierei profesionale.
“Am un candidat în sala de meeting, merg să-i duc contractul să-l semneze, în maxim 1 ora termin și trecem la următorul candidat” este replica specialistului în resurse umane, într-o zi normală de lucru.

 

Ce au cei doi în comun? Amândoi expun o realitate a zilelor noastre. Cam așa decurge astăzi în cele mai multe companii procesul de semnare a unui contract individual de muncă: “acesta este CIM-ul, va rog să îl citiți, aici (ți se indică ultima pagină) avem rugămintea să semnați și în zilele următoare veți primi un exemplar de la noi (și urmează de cele mai multe ori o scuză: “șeful nostru nu este astăzi, îl vom înregistra în revisal și apoi va returnăm un exemplar”). Știți cu ce rămâne candidatul în minte după această introducere? Să citească și să semneze, cam atât! Drept urmare, rămas singur, acesta lecturează foile din fața lui (câteodată 3, câteodată mai mult de 10) și disciplinat, așa cum i  s-a recomandat, se semnează pe ultima pagină.

Cât timp aloci semnării unui contract individual de muncă, este irelevant, importantă este atenția pe care o aloci înțelegerii. Indiferent că te afli sau nu la primul tău CIM, este necesar să ai alături de contract oferta salarială pentru a valida elementele negociate.

Dacă te afli la prima lectură a documentului, ideal este să parcurgi cu atenție sporită fiecare articol, astfel încât să ai o imagine clară a documentului. Dacă conținutul a fost negociat înainte și acum ai în față ultima versiune agreată, parcurgea lui va fi considerabil mai ușoară și mai rapidă.

 

A.     Părțile contractului:

-        Verifică dacă angajatorul înscris este cel cu care ai purtat discuțiile în procesul de recutare, semnatarul ofertei primite. Dacă nu, solicită informații despre modificarea apărută.

-        Uitate cu atenție la datele tale de identificare, un CNP completat greșit impune rectificări ulterioare care sunt consumatoare de timp.

 

B.     Obiectul contractului: nu poate fi altul decât prestarea muncii de către salariat, pentru și sub autoritatea angajatorului, în schimbul unei remunerații denumite salariu, în condițiile prezentului contract individual de muncă.

 

C.     Durata contractului: să fie cea agreată de părți, fără ambiguități cu privire la care este prima zi lucrătoare, și acolo unde este necesar să fie specificată și ultima zi lucrătoare.

 

D.     Locul de muncă unde îți vei desfășura activitatea: sediul local / muncă la domiciliu / telemuncă.

 

E.      Felul muncii: Funcția și Codul COR să fie cele discutate și completate în ofertă. Este posibil ca funcția internă să nu fie cea din contract, angajatorul poate da intern o denumire diferită rolului ,de exemplu Payroll Specialist și în contract să menționeze funcția Inspector Salariare, iar asta este corect.

 

F.      Atribuțiile postului: să fie cele din fișa postului. Citește cu atenție criteriile de evaluare profesională: un criteriu pe care îl identifici ca fiind imposibil de îndeplinit trebuie negociat cu angajatorul înainte de a semna contractul;

 

G.     Condițiile de muncă: sunt normale sau vătămătoare?

 

H.     Durata muncii: care va fi programul tău de lucru, normă întreagă sau fracție de normă și în ce condiții ți se va solicita muncă suplimentară. Nu uita că în cazul fracției de normă este interzisă munca peste program. Dacă tot ești la acest articol din contract, verifică și care sunt zilele de repaus săptămânal (nu miza că ești obijnuit cu sâmbătă și duminică, pot fi alte zile ale săptămânii);

 

I.       Concediul: dacă în ofertă ai negociat mai mult de 20 de zile lucrătoare, atunci același număr trebuie să se regăsească și în CIM.

 

J.       Salariul de bază lunar brut și orice alte elemente constitutive trecute în ofertă se vor regăși și aici;

 

K.     Dacă locul de muncă necesită un echipament de lucru atunci citește cu atenție drepturile și obligațiile cu privire la securitatea și sănătatea în muncă;

 

Până la acest moment elementele parcurse sunt ușor de înțeles și validat însă în ceea ce privește punctele/articolele L (Alte clauze), M (Drepturile și obligațiile părților), N (Dispoziții finale) și O (conflictele de muncă) acestea îți pot creea dificultăți dacă nu ai cunoștințe avansate în domeniul relațiilor de muncă. Drept urmare te sfătuim să apelezi la consultanța/asistența unui expert în legislația muncii.

Contractul individual de muncă nu este recomandat să fie semnat la prima lectură, dacă el ridică întrebări sau neclarități și fără negocierea acestuia!

Citește toate articolele despre

Piața muncii Legislative

Contributor Undelucram.ro

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro