Cover Letter si greselile „minore”

04.07.2018
4 min
Cover Letter si greselile „minore”

Distribuie

Greselile „minore ” pentru un candidat, desi aparent fara importanta, pot cantari foarte mult in punctajul acordat de un hiring manager. Ne amuza atunci cand auzim ca un candidat a adormit in timpul interviului, dar este cu mult mai putin amuzant sa ajungi cu cinci minute mai tarziu sau sa faci o greseala de ortografie chiar pe primul rand al scrisorii de intentie.

Inainte de a incepe sezonul cautarilor, dupa vacanta de vara, credem ca este bine sa facem un inventar al greselilor „minore”, care apar frecvent intr-o scrisoare de intentie.

 

1. Nu trimiteti o scrisoare de intentie

Chiar daca din punct de vedere „tehnic” nu este solicitata o scrisoare de intentie, foarte multi manageri va „taxeaza” imediat pentru ca nu ati trimis-o.

2. Nu cititi cu atentie job description

Am scris pe platforma Undelucram.ro (vezi articolul „Ce ar trebui sa contina job description”) despre neclaritatile pe care le gasim de prea multe ori in descrierea job-ului pentru care aplicam. Totusi, acest lucru nu scuza faptul ca nu cititi cu atentie aceasta descriere. Ea poate contine instructiuni si cerinte postate de angajator.

Unii manageri pot solicita sa explicati, descrieti tipurile de experienta acumulata sau sa raspundeti la intrebari specifice in scrisoarea voastra de intentie. Aceste instructiuni nu sunt optionale, iar daca nu le urmati va pot depuncta destul de serios in ochii unor hiring manageri. Acordati-le atentia cuvenita.

3. Scriem gresit numele companiei in scrisoarea de intentie

Nu exista hiring manageri care sa nu fii dat peste o asemenea greseala. Aceasta apare ca urmare a neverificarii, de mai multe ori si cu atentie, a continutului scrisorii de intentie. Nu cititi in diagonala. Verificati de cel putin trei ori sau chiar cereti sprijinul cuiva.

Este important sa dati un nume scrisorii de intentie  -„Compania X august 2018 Scrisoare de Intentie”. Procedand astfel, atunci cand o salvati in calculator, evitati sa trimiteti, cu totul accidental, scrisoarea la alta companie.

4.  Folositi acelasi continut pentru fiecare companie la care aplicati

Daca pentru fiecare companie scriem un CV, la fel trebuie sa procedam si in cazul scrisorii de intentie. De ce? Foarte simplu - riscam sa trimitem o scrisoare la o companie, dar ea este de fapt adresata altei companii.

Concentrati-va pe specificul job-ului si pe numele companiei si veti evita astfel de greseli.

5.  Povestiti romanul vietii voastre

Modalitatea verificata de a impresiona pe cel care citeste o scrisoare de intentie este aceea de a „povesti” despre pasiunea voastra privind acel job si nu despre viata voastra. Nu „bateti campii cu gratie” cum descria George Calinescu scrierile unui romancier. Limita pentru un asemenea subiect este o pagina. Hiring managerul nu este interesat de rude, prieteni sau cum va petreceti timpul liber. Pentru astfel de lucruri interesul vine din partea altor persoane.

Tot ceea ce vreti sa adaugati  in scrisoarea de intentie se va face sub o forma scurta, fara expunerea sentimentelor personale. Cel mai bun exemplu: Ati aplicat pentru un post la Timisioara si voi sunteti din Buzau. Nu este necesar sa faceti cunoscut acest lucru hiring managerului. El chiar nu vrea sa stie asemenea lucruri.

6.  Trimiteti CV-ul sub forma de paragrafe drept Scrisoare de Intentie

Daca scrisoarea voastra de intentie are forma CV-ului pus in paragrafe, atunci mai mult ca sigur ca trebuie sa va ganditi sa aplicati in alta parte. In majoritatea cazurilor hiring managerul citeste, intr-o prima etapa, CV-ul primit. Nu vi se pare ca va considera o pierdere de timp sa citeasca scrisoarea voastra de intentie, care este o alta forma a CV-ului?

Nu faceti greseala sa adresati scrisoarea voastra de intentie unei persoase situate la un anumit nivel si cu o anumita autoritate, daca aceasta nu va cunoaste si respecta. Nu mai insist asupra formulei de adresare, stiti foarte bine la ce ma refer.

7.  Scrisoarea de Intentie are forma unui text compact

Inainte de a pune pe hartie textul scrisorii, puneti-va in situatia hiring managerului care vede intr-o zi zeci, uneori sute de astfel de texte. Un text compact, care nu este fragmentat in paragrafe si nu contine idei concise, va fi dificil de citit si nu va ramane in atentia celui care-l are in fata.

Orice carte pe care ati citit-o are capitole, iar acestea sunt separate unul de celalalt, prezentand idei distincte. La fel e bine sa arate si scrisoarea de intentie, sub forma unor paragrafe, iar trecerea de la un paragraf la altul, de la o idee la alta, sa se faca usor. Numai asa hiring managerul nu se va uita la ce are in fata ca la un „zid.”

8.  Nu incepeti cu numele vostru

Suntem tentati sa incepem cu formularea „Sunt Popescu Ion si am aplicat pentru...”. Nu doar ca nu sunteti atat de recunoscut ca personalitate (tehnica, literara, medicala etc.), dar pentru structura scrisorii de intentie numele vostru nu este cea mai valoroasa informatie. Nu scriem un CV, ci Cover Letter, unde numele vostru oricum apare la sfarsit.

Mult mai important este sa mentionati calificarea voastra, interesul deosebit pentru postul la care ati aplicat, valoarea pe care o aveti.

9. Tonul scrisorii este prea umil sau prea agresiv 

Ma indoiesc ca veti avea succes daca scrisoarea se termina cu o formulare de genul: „Va sun saptamana viitoare pentru a stabili data si ora cand pot sa vin la un interviu...”. Nu e nevoie sa spun ca este un ton agresiv.

Nici sa cadeti in extrema cealalta cu un ton umil, care sa arunce indoieli asupra calificarii si abilitatilor voastre. Unii adopta si tonul incarcat, pompos, care li se pare ca-i face altceva decat sunt.

Cel mai indicat este tonul simplu, direct: „Mi-ar face placere daca as putea (as avea sansa) sa discut cu dumneavoastra despre job-ul postat de companie.”

10. Nu sunteti explicit in a spune „De ce imi doresc acest post”

Se intampla destul de des ca, in explicatiile pe care le dam despre calificarea noastra (uneori cu prea multe detalii) si abilitatile pe care le avem, sa uitam ca hiring managerul, care citeste scrisoarea noastra de intentie, vrea sa inteleaga clar: „De ce va doriti acel job?”

Acesta este primul si cel mai important lucru prin care sa-i atrageti atentia viitorului angajator.

Pentru a face din scrisoarea de intentie nu o simpla foaie de hartie, trimisa ca asa cere compania, ci elementul ce va face posibila acceptarea voastra in calitate de candidat serios, analizati fiecare propozitie scrisa si vedeti daca raspunde la intrebarea „De ce?”

Citește toate articolele despre

Creare profil candidat Găsește-ți job Resurse CV

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro