Cum poti sa nu fii de acord cu seful, fara sa fii dat afara?

21.09.2018
4 min
Cum poti sa nu fii de acord cu seful, fara sa fii dat afara?

Distribuie

Este posibil sa nu fii de acord cu o persoana care te-a angajat, dar care are si puterea sa te concedieze. Mult timp s-a mers pe ideea ca numai seful are dreptate si nu poate fi contrazis.

Daca spui ceva risti sa fii considerat o persoana dificila sau chiar un potential adversar. Poti sa nu spui nimic si seful tau te poate crede nehotarat sau mai rau ca esti complice cu ceilalti.

De prea multe ori traim cu teama ca daca facem greseala sa ne exprimam propriile idei, acestea duc la conflict. Ganditi-va insa ca orice sef isi doreste sa aiba subordonati de succes. Mai mult, uneori suntem surprinsi chiar noi de ceea ce spunem si de faptul ca am fost capabili s-o spunem.

Va reamintesc ca nicio companie din lume nu este o societate filantropica, iar voi ati fost angajati pentru faptul ca sunteti o valoare, ca aveti abilitatile si experienta necesara pentru a aduce un plus angajatorului. Puneti ideile voastre pe masa, fara teama, dar cu tactul necesar si urmarind o anumita strategie.

1.    Cand spuneti ceva, spuneti la momentul potrivit.

Daca faceti greseala sa puneti o problema intr-un moment neadecvat, chiar daca ea este corecta, riscati sa tulburati apele si sa va creati probleme.

Un career coach and expert work afirma de curand: „Ma gandesc ca ceea ce se intampla este faptul ca acesti oameni simt ca opiniile lor nu ar fii importante si atunci nu se mai opresc din vorbit. Ei se afla de obicei intr-o intalnire si prin ceea ce fac intra in conflict cu ceilalti intr-un moment fierbinte”, reactia celorlati poate fi destul de dura.

Alegeti momentul potrivit - o discutie privata - pentru a aborda lucrurile asa cum le vedeti voi.

David Couper, cel pe care l-am citat mai sus, povesteste cum se afla intr-o intalnire cu cinci parteneri importanti si nu era de acord cu unul dintre acestia. Nu s-a grabit sa-l contrazica de fata cu ceilalti, abordandu-l intr-o pauza si explicandu-i, prin exemple concrete, de ce nu era de acord cu el.

Acelasi lucru vi-l recomand: Nu va grabiti, chiar daca stiti ca aveti dreptate. Asteptati momentul potrivit, iar sansele sunt atunci de peste 90% sa va faceti intelesi.

2.    Trebuie sa stiti care este motivatia sefului vostru

Amintiti-va de strategia din negocieri: trebuie sa cunosti care sunt valorile celui din fata ta, partenerului de negocieri. Daca vrei sa-l faci sa te asculte trebuie sa fii capabil sa-i arati ca ai inteles ce este important pentru el (ei, daca discuti cu mai multi).

Pentru a reusi aceasta performanta este necesar sa pui cateva intrebari, care te vor face sa intelegi ce este in spatele deciziei sau actiunii fata de care tu vrei sa-ti manifesti dezaprobarea.

Inainte de a te opune unui anumit punct de vedere trebuie sa-ti intelegi foarte bine propria pozite. De unde vine dezacordul tau cu seful, care sunt radacinile acestuia.

Daca ai obtinut informatiile necesare, atunci ai un cadru in care sa situezi sugestiile tale, care sunt in opozitie cu ale sefului, dar dandu-i acestuia impresia ca propunerea ta poate sa fie un fel de ultima solutie sau chiar prioritate.

3.    Contrazice-l folosind propria lui idee

Exista posibilitatea sa prezinti pozitia ta intr-un mod cat mai corect, astfel incat sa-l faci pe sef sa-si schimbe ideile. Practic trebuie sa-l faci sa se reintoarca la propriile concluzii.

O asemenea strategie implica mult tact fiindca porneste de la afirmarea acceptarii pozitiei lui (chiar daca nu esti de acord), conducandu-l inapoi la ideile lui, pe care le discuti in contextul altor probleme. Aici intervine abilitatea de a-ti prezenta noile idei, ceea ce de fapt iti doresti.

In acest moment seful este „asaltat” de noi informatii, iar modul sau de a gandi rezolvarea situatiei s-a schimbat.

Nu va faceti iluzii ca procedand in acest mod veti rezolva totul intr-o singura discutie. Specialistii recomanda o pregatire prealabila, prin mai multe discutii pana sa aveti interventia finala.

4.    Ajuta-l sa arate bine

Sa pornim de la faptul ca orice sef, orice manager atunci cand lucreaza cu o echipa simte presiunea a ceea ce nu merge, a nerealizarilor. Acesta este punctul de pornire al actiunii voastre. Ajutati-l sa arate bine, sa se prezinte in fata echipei ca un sef performant.

Chiar daca nu sunteti de acord cu el si in plus simtiti ca aveti idei mai bune decat ale lui, faceti-l sa simta ca sunteti alaturi de ceea ce face. Ajutati-l sa straluceasca in fata echipei si va fi mult mai deschis la ideile voastre.

5.    Nu astepta pana in ultima clipa

Nu conteaza neaparat ce ai de spus, dar fa-ti gandurile cunoscute fiindca altfel risti sa pierzi trenul. Se poate ajunge la un moment dat cand oportunitatea momentului in care puteai sa-ti prezinti pozitia sa zboare. In acel moment nimeni nu mai poate face nimic, iar pozitia ta numai este viabila.

O sa spuneti ca oricand poate fi prea tarziu, iar tu nu ai avut suficiente informatii sa stii acest lucru. Nu este in totalitate adevarat, daca poti s-o faci fa-o, nu astepta prea mult.

6.    Fii pregatit sa pierzi

Intotdeauna trebuie sa aveti in vedere si faptul ca este foarte posibil sa pierdeti jocul. Se poate foarte bine ca pozitia ta sa fie luata in seama, dar nu in sensul pe care-l doreai. Asta nu inseamna ca ti-ai pierdut job-ul, ci faptul ca trebuie sa accepti si sa lucrezi asa cum spune seful, chiar daca nu ai fost de acord cu abordarea lui.

Cea mai buna atitudine pe care poti s-o ai in asemenea situatie este „sa iei lamaia si sa faci limonada” cum spun specialistii. Nu esti infrant, poti invata multe din situatia precedenta. Cel mai bun lucru este sa-l intelegi pe sef si chiar daca nu esti incontinuare in acord cu el, sa-l sprijini daca poti.

7.    Fii pregatit sa pleci

Daca ai un loc de munca unde nu poti sa-ti privesti seful in ochi oricand, iar feedback-ul tau nu este acceptat deloc, atunci este cazul sa-ti cauti un job unde sa-ti respecti cat de cat seful. Viitorul loc de munca trebuie sa includa si optiunea ca vei fi ascultat.
A trecut timpul cand numai seful avea dreptate.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Negociere

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro