Cum să îți faci un CV video

02.09.2020
6 min
Cum să îți faci un CV video

Distribuie

Piața muncii este incredibil de competitivă și un CV care să iasă în evidență față de al celorlalți candidați cu siguranță nu este ușor de creat. Piața s-a schimbat considerabil în ultimele decenii, concurența este dură și procesul este diferit. Tehnologia a revoluționat fiecare domeniu, iar recrutarea nu face excepție.

Recrutorii petrec în medie 5-7 secunde uitându-se peste un CV. Statistici ca acestea sunt înfricoșătoare pentru cei care caută un loc de muncă, însă cei ce recrutează au un ochi format și știu ce caută. Un singur anunț pentru o ofertă de job poate primi în medie 250 de CV-uri diferite. Pentru unii, acest lucru face căutarea unui nou loc de muncă mai descuranjantă decât este deja. Un CV bun este, fără îndoială, cel mai important document pe care îl vei folosi pe parcursul căutării pentru un nou rol. 

Dacă ți s-a cerut să faci un CV video sau dacă dorești să faci unul pentru a obține un avantaj asupra concurenței, atunci acest articol este pentru tine. Vom analiza în detaliu CV-urile video. Ce sunt ele? De ce ar trebui să faci unul? Și cum?

 

Ce este un CV video?

Un CV video este un scurt videoclip pe care îl prezinți managerului sau recrutorului. Acesta este de regulă trimis alături de CV-ul traditional și scrisoarea de intenție. CV-ul video te poate ajuta atunci când simți că trebuie să evidențiezi o abilitate sau o experiență din parcursul tău profesional. Te ajută, de fapt, să subliniezi că ești persoana potrivită la locul potrivit. De asemenea, este modalitatea perfectă de a arăta cum creativitatea și personalitatea ta se potrivesc culturii companiei la care aplici. 

În timp ce un CV tradițional prezintă abilitățile, calificările și experiența prezentate în scris, un CV video permite unui angajator să vadă un pic din personalitatea ta. CV-urile video sunt deosebit de bune pentru a aplica pentru locuri de muncă în sectorul digital / media sau vânzări / marketing, deoarece îți permit să îți demonstrezi din start abilitățile de comunicare sau skillurile specifice în zona digitală. În ciuda acestui lucru, CV-urile video pot fi utilizate și când aplici la joburi în alte domenii și îți dorești să ieși în evidență. . Pur și simplu, faptul că ți-ai luat timp pentru a pregăti un CV video arată angajatorului că ești pregătit să faci tot ceea ce îți stă în putere pentru a reuși.

 

Recrutarea online și CV-ul video - Motivele pentru care să optezi pentru un CV video 

În lumea și societatea în care trăim în prezent, atenția se micșorează, iar conținutul video devine din ce în ce mai clar modalitatea perfectă de a transmite mesajul tău succint și eficient. 

Din ce în ce mai mulți angajatori optează pentru interviurile video, în detrimentul clasicului „față-în-față” sau la telefon. Iar cum în ultimul timp, cu toții consumăm mai mult conținut video, un astfel de CV te va ajuta în a transmite mesajul imediat și ar putea stârni interesul unui recrutor care a filtrat CV-uri tradiționale, pe hârtie, toată ziua. În plus, un CV video va lăsa probabil o impresie de durată, în primul rând pentru că este diferit. 

Urmărindu-ți CV-ul în loc să îl citească, recrutorii vor fi mai predispuși să își amintească de tine când va veni momentul angajării unui nou candidat. Iată câteva motive pentru care să optezi pentru un CV video:

 

   - Îți evidențiază anumite skilluri creative, vizuale sau de public-speaking, din domenii precum: actorie, învățământ, artă, TV, digital / media, comunicare și publicitate, marketing, etc;

   - Îți va scoate aplicația în fața celorlalți candidați ce probabil folosesc un mod tradițional de a aplica la acel job;

   - Îți vei putea valorifica personalitatea și stilul de relaționare cu oamenii, în general

   - Dacă ai un parcurs profesional stufos, un CV video te va ajuta să rezumi informațiile esențiale într-un mod plăcut;

   - Nu în ultimul rând, te asiguri că recrutorii nu se vor plictisi citind un CV lung de 3 pagini - ci îi vei surprinde plăcut, asigurându-ți un loc bun în shortlist-ul lor cu candidații potriviți pentru job.

Informații recente despre interviuri

Sfaturi pentru a-ți face un CV video

 

Orice CV bun ar trebui să aibă o structură și un profil foarte bine conturat, care să-ți prezinte talentele și abilitățile astfel încât să captezi atenția cititorului. La fel este și în cazul unui CV video. Un astfel de CV eficient durează între 30 de secunde și două minute, deci este important să te asiguri că transmiți tot ceea ce dorești, într-un timp optim.

 

1) Scurt și la obiect

Încearcă pe cât posibil să nu lungești informațiile cu detalii ce pot fi omise. Arată recrutorului că știi să comunici exact ce trebuie și cât trebuie. Spune-ți povestea scurt și obiectiv, ajungând rapid la subiect, fără să încarci CV-ul video cu informație redundantă. Astfel eviți ca recrutorul să se plictisească și să oprească video-ul tău înainte de a fi ajuns la partea interesantă.

 

2) Cunoaște-ți publicul

Informațiile din CV-ul tău video trebuie să fie relevante pentru audiența care îl va viziona. De fapt, un CV video este ca un pitch, în care trebuie să îți „vinzi” abilitățile și experiența și să îți convingi publicul că ești persoana de care au nevoie. În funcție de industria și compania vizată, asigură-te că iei în considerare ceea ce urmăresc ei atunci când decizi ce tip de informații vei împărtăși cu ei și în ce ton sau voce. 

 

3) Îmbracă-te corespunzător

Trebuie să recunoaștem că vorba din popor „Haina îl face pe om” este în continuare valabilă. Astfel, este important cum te prezinți pe cameră.. Încearcă să tratezi CV-ul video ca pe un interviu și îmbracă-te potrivit. 

 

4) Vorbește ferm și clar

Când te adresezi camerei, asigură-te că vorbești rar, tare și clar, astfel încât recrutorul să poată înțelege tot ceea ce spui. De asemenea, încearcă să înregistrezi într-o cameră liniștită, unde nu există niciun zgomot de fundal care ar putea distrage atenția de la mesajul transmis. Astfel, vei putea fi sigur că vocea ta poate fi auzită clar.

 

5) Găsește un fundal bun

Va trebui să acorzi atenție și elementelor din fundalul pentru CV-ul tău video. Asigură-te că arată ordonat și curat, chiar minimalist. De asemenea, asigură-te că iluminarea este bună. O umbră inoportună pe jumătate din fața ta poate distrage atenția.

 

6) Pregătește un scenariu

Este important să pari natural și nonșalant, însă este probabil și mai important să știi exact ceea ce dorești să transmiți și cum vei face asta. Dacă vrei ca CV-ul tău video să sune mai conversațional, poți lua în considerare scrierea abilităților, experiențelor și calificărilor specifice într-o listă, pe care ulterior să o dezvolți în înregistrare. Dacă preferi să sune structurat, pregătit și „lustruit”, poți încerca să îți scrii tot ceea ce dorești să transmiți și ulterior să te perfectionezi în a te înregistra. Însă este important să nu citești direct din scenariu sau din CV-ul tău, deoarece acest lucru va face ca înregistrarea ta să fie plictisitoare. 

 

Concluzie

Chiar dacă un CV video nu este neapărat o necesitate pentru toți candidații, reprezintă o modalitate eficientă de a atrage atenția recrutorilor și de a ieși în evidență în piața muncii. Este important să fie structurat și prezentat într-un mod profesional, scurt și la obiect și, nu în ultimul rând, interesant de vizionat.

 

Citește toate articolele despre

Resurse CV

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro