Cum să (îți) revii la job după concediul de maternitate?

20.09.2022
3 min
Cum să (îți) revii la job după concediul de maternitate?

Distribuie

Deși la început poate părea o eternitate, concediul de creștere a copilului se și termină și chiar mai repede decât te-ai aștepta. Timpul zboară când te distrezi, se spune, dar la fel se comportă și când e vorba de nopți nedormite aparent interminabile. 

Dacă ultimii ani sau poate doar luni ți-au fost pline în principal de activități baby-related, este posibil ca perspectiva întoarcerii la serviciu să fie o sursă serioasă de anxietate pentru tine. Oare mai poți ține pasul? Te poți pune la current rapid cu schimbările din domeniu? Mai știi parola de la Intranet? Pot fi doar câteva dintre întrebările care nu îți dau pace în această perioadă.

Mai jos găsești câteva puncte-cheie care să te ajute să navighezi mai lin tranziția înapoi în câmpul muncii.


1. Pregătește-ți programul din timp 
Caută informații despre variante de îngrijire a copilului accesibile pentru tine. Fie că angajezi o bonă, optezi pentru o creșă sau pentru o bunică, începe pregătirea din timp.
Discută deschis cu cei din familie despre disponibilitatea lor de a susține noul program. Chiar dacă par dispuși să se implice în principiu, este posibil ca fiecare să își reprezinte mental lucrurile într-un mod diferit. Vorbiți concret despre ce sarcini va prelua fiecare și faceți planuri pentru situații de urgență la job.

Prioritatea ta va fi în mod natural de a te asigura că este acoperit doar timpul în care tu ești la serviciu, ceea ce poate însemna că sprijinul va dispărea din clipa în care ai intrat pe ușă. Nu uita că vei fi preluată direct din prag de un copil care va cere atenția ta nedivizată. Dacă ai posibilitatea, rezervă un mic interval din săptămână pentru ceva doar pentru propria plăcere, fie că aceasta înseamnă să ieși jumătate de oră singură la o plimbare. O idee ar putea fi să stabilești cu prietenele tale să faceți prin rotație babysitting ocazional una pentru cealaltă.

 

2. Întocmește o listă cu promisiuni făcute ție pentru un adevărat restart
Dacă ai petrecut o vreme departe de job, este posibil să fi atins o așa-numită claritate a observatorului în ceea ce priveste munca ta. Cu alte cuvinte, ai avut suficient timp la dispoziție pentru a te detașa și a privi lucrurile de deasupra și de a observa contribuția ta la situații care nu ți-au fost pe plac și ce ai putea face pentru a le schimba în bine.

Profită de acest moment de claritate și notează tot ce vrei să faci diferit după reîntoarcere.
Poți include aici adoptarea unei atitudini mai puțin personale asupra lucrurilor sau activități în care nu vrei să te mai angajezi. De exemplu, să nu te mai lași purtată în conversații lungi și neproductive sau să ai așteptări prea mari de la colegi al căror profil deja îl cunoști prea bine. Să nu petreci mai mult timp decât este strict necesar în acțiuni inutile.

Revino din când în când la această listă, pentru că, odată întoarsă în situație, din interior, îți va fi mult mai dificil să privești lucrurile cu obiectivitate și vei fi înclinată să te reangajezi în tiparele vechi. 

 

3. Reîncepe serviciul într-o zi din mijlocul săptămânii 
Dacă ai stat mai mult timp acasă cu bebelușul, poți atenua din șocul reîntoarcerii începând cu o săptămână de lucru mai scurtă. Astfel vei avea repede un weekend la dispoziție ca să te regrupezi.

 

4. Nu te compara cu nimeni
Sunt o mulțime de povești despre mame care jonglează cu n+1 taskuri și cărora le rămâne timp și de o cafea. Cel puțin așa se prezintă. Însă odată ce cunoaștem contextul mai în detaliu, ne dăm seama că nu avem de-a face cu niște supraoameni, ci doar cu niște „planete mai aliniate” în cazul unora dintre noi. Sigur că unele persoane sunt mai organizate și asta le conferă un avantaj, dar de cele mai multe ori este vorba de un context mai favorabil (mai mult ajutor, venit mai mare pentru a contracta ajutor, configurații familiale mai avantajoase sau alți factori particulari).

 

5. Dă-ți timp să te reacomodezi
Nu pune presiune pe tine să fii maximum în toate rolurile tale din prima zi, în orice zi, să urmărești să construiești o poveste care, de cele mai multe ori, se găsește doar pe Instagram. 

Și nu în ultimul rând, după cum frumos surprinde sloganul unui site dedicat mamelor, nu uita: You’ve got this.

 

Sunt Adriana Moroianu, psiholog și psihoterapeut. Dacă ai dificultăți în reîntoarcerea la job după concediul de maternitate, scrie-mi pentru o ședință de consiliere aici: cabinetadrianamoroianu@gmail.com
 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro