Lipsa educației financiare stă la baza risipei alimentare

11.02.2022
5 min
5.00
Lipsa educației financiare stă la baza risipei alimentare

Distribuie

Cheltuim mai mult decât putem consuma și aruncăm bani la coșul de gunoi.

Despre risipa alimentară s-au scris și se scriu în continuare foarte multe articole. Suntem fruntași la acest capitol și o reorganizare alimentară sau o mai mare atenție la bugetele dedicate alimentelor ar face minuni cu banii noștri.

Pe parcursul unui an, aproximativ o treime din toate produsele, din România, ajung la coșul de gunoi sau sunt irosite inutil. Asta înseamnă 2,55 milioane de tone de produse alimentare care se cumpără și se aruncă (conform datelor de pe www.ansvsa.ro) .

Pentru a reduce risipa alimentară sunt foarte multe lucruri pe care este nevoie să le luăm în calcul însă eu vreau să discutăm despre una dintre cele mai importante cauze și anume lipsa educației financiare. În cadrul articolului veți descoperii și câteva sfaturi utile ce vă pot ajuta în a nu risipi alimente și în a vă organiza bugetele astfel încât să le păstrați echilibrate.

Risipa alimentară înseamnă bani aruncați la coșul de gunoi. Orice aliment sau orice mâncare gătită care ajunge la gunoi este de fapt o sumă de bani pe care noi o aruncăm. Așa că atunci când puneți în coșul de gunoi o pâine care a prins mucegai sau aruncați jumătate de cratiță de mâncare gătită gândiți-vă că aruncați zeci sau sute de lei.

Dacă încă vă întrebați de ce educația financiară este unul dintre cei mai importanți factori în risipa de alimente gândiți-vă ce se întâmplă când mergeți la cumpărături, ce se întâmplă când vedeți o promoție și fie că aveți nevoie de acel produ fie că nu o să-l cumpărați doar pentru că este la promoție. Gândiți-vă cu cât crește coșul de cumpărături atunci când intrați înfometați într-un supermarket sau atunci când cumpărați pe principiul “să nu trebuiască” sau “decât să  nu-mi ajungă mai bine să rămână”.

Sunt câteva obiceiuri cu care am crescut și pe care le păstrăm deși nu ne fac bine deloc. De câte ori nu ați auzit vorbele “Cumpără că cine știe când o să avem nevoie de…” sau “Am luat salariul și acum nu mă mai zgârcesc la mâncare” și exemplele pot continua. Aceste obiceiuri ne dăunează bugetelor și nu ne ajută în a dezvolta un comportament financiar sănătos. Ba mai mult de atât obiceiurile nesănătoase ne fac să dăm mai departe din greșelile pe care le facem și copiii noștri vor crește cu aceleași tipare alimentare și financiare.

 

Acum că am înțeles împreună cât de importantă este educația financiară în risipa alimentară vreau să vă las cu câteva sfaturi utile pe care să le țineți minte de fiecare dată când vă regăsiți în aceste situații:

De fiacare dată când mergeți la cumpărături faceți o listă clară și alocați un budget acelei liste. Încercați să nu vă abateți de la listă și să nu depășiți bugetul alocat. Nu o să vă iasă din prima însă dacă încercați să faceți acest lucru în mod recurent cu siguranță după câteva vizite la magazin o să vedeți că devine comportament.

Cumpărați promoțiile de genul 1+1 doar atunci când sunteți sigur că folosți ambele produse. Știu că tentația este mare să iei două produse atunci când al doilea este gratis sau la jumătate de preț însă dacă nu vă ajută sunt mari șanse ca al doilea produs să ajungă la gunoi. O să spuneți că dacă oricum nu a costat nimic nu arunc bani când arunc produsul. Este un mod de gândire greșit deoarece aruncând ceva arunci tot procesul din spate, toate sistemele care au contribuit la dezvoltarea lui, crești cantitatea de gunoi, crești poluarea și toate aceste aspecte înseamnă un cost crescut pentru ce tu cumperi. Este un cerc vicios pe care îl deschidem de fiecare dată când aruncăm ceva.

- Nu mergeți la cumpărături înfometați. Toate studiile în acest sens ne arată că atunci când intrăm în supermarket și suntem înfometați vom cheltui cu până la 50% mai mult decât avem nevoie și aceste cheltuieli în plus se fac bazat integral pe impuls și emoție. “Uite ce bine arată pâinea asta. Hai să luăm două”, “nu am mai mâncat de mult timp “X” aliment. Hai să cumpăr” și așa încet și produs cu produs se umple coșul de lucruri pe care de fapt nu ni le dorim dar totuși le cumpărăm.

Alocați suma lunară pentru alimente. Aveți experința cheltuielilor lunare dedicate alimentelor. Atunci când mergeți cu lista clară la cumpărături și cu buget alocat puteți face și un buget lunar. Acest aspect ne ajută să integrăm bugetul cumpărăturilor în bugetele lunare și să facem un calcul cât mai clar în fiecare lună pe venituri și cheltuieli. Astfel nu este nevoie să luăm bani din alte bugete pentru a ne asigura bugetele pentru alimente și mâncat în oraș. Acest buget se poate modifica după fiecare lună însă rectificarea este recomandabil să fie în jos adică să tăiem din buget în funcție de câte alimente risipim și care nu ar mai trebui să se regăsească pe lista de cumpărături în luna care urmează.

La restaurant comandați atât cât puteți mânca. Am văzut de multe ori în jurul meu și vă mărturisesc că și eu am mai făcut asta, comenzi mari doar pentru “a gusta din toate”. Acest lucru ne crește nota de plată și ne pune în situația în care nu putem mânca tot ce am comandat. Încă o motiv în plus să ne regândim bugetul dedicat mâncatului în oraș.

Gătiți atât cât puteți consuma. Multă mâncare pe care o aruncăm este mâncare gătită deoarece ne rămâne, se strică și o aruncăm. Gătind porții estimate corect nu vom risipi nimic din mâncarea gătită. Gătiți și puneți la rece în caserole mâncarea pentru a se păstra și consuma înainte ca aceasta să devină încă un aliment aruncat. Cumpărați ingredientele pentru ce vă doriți să gătiți în funcție de gramajele de care aveți nevoie.

 

Tot ceea ce am adus în discuție în acest articol este în strânsă legătură cu educația financiară și organizând bugetele dedicate alimentației putem să organizăm orice alt buget.

Comportamentele sănătoase sunt greu de obținut însă după ce le dezvoltăm viața noastră devine o viață sănătoasă financiar și prosperitatea începe să se vadă.

Educația financiară începe de la economisire și putem economisi sume importante optimizând bugetele dedicate alimentației și astfel contribuim și la scăderea risipei alimentare.

Vă doresc o viață sănătoasă cu alimentație potrivită și cu bugete echilibrate!

Citește toate articolele despre

Economic

Contributor Undelucram.ro

Sergiu Penciu

Sergiu Penciu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro