Firmele PIERD 60% dintre procesele cu angajatii. VEZI DE CE

29.03.2012
1 min
Firmele PIERD 60% dintre procesele cu angajatii. VEZI DE CE

Distribuie

Cei mai multi dintre angajatorii romani pierd procesele cu salariatii in conflictele de munca privind desfacerea disciplinara a contractelor de munca, potrivit unui studiu recent.

 

Din cele 10.000 de procese pe dreptul muncii desfasurate in perioada 2009-2012, 59% au fost pierdute de angajatori, potrivit unei analize realizate de Costel Giilca, avocat specializat in dreptul muncii.
 

"In cele 59% din cazuri in care judecatorii au anulat deciziile de sanctionare disciplinara emise de angajator, doar in proportie de 6% aceste decizii au fost anulate pe motiv ca salariatii nu sunt vinovati. In 79% dintre cazuri, deciziile emise de angajatori sunt anulate de instanta pentru nerespectarea de catre angajator a conditiilor de forma si a procedurii impuse de Codul muncii", a declarat Costel Gilca in cadrul unei conferinte HR organizate de Ziarul Financiar.
 

Cele mai frecvente erori comise de angajatori atunci cand concediaza un angajat se refera la nedescrierea faptei care a dus la concediere (22%), la lipsa cercetarii disciplinare prealabile (17%) sau la prescierea faptei (12%).
 

"Am fost alaturi de un manager care a primit 500.000 de euro brut ca pachet compensatoriu. Negocierile au durat 4 luni, de fiecare data persoana asistata a cunoscut foarte bine emotiile pe care le traia seful respectiv. A fost mult mai ieftin decat un eventual proces", spune avocatul specializat in dreptul muncii.
 

Subiectul concedierilor a ramas si in 2012 cel mai des intalnit punct de disputa juridica intre angajati si angajatori. Chiar si dupa modificarea Codului Muncii de anul trecut, angajatorii trebuie sa fie extrem de atenti la modul in care fac o disponibilizare sau alta, altfel ii platesc pe salariati sa stea acasa.

Citește toate articolele despre

Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro