Încrederea - de unde și încotro?

26.05.2021
3 min
5.00
Încrederea - de unde și încotro?

Distribuie

Cred că am auzit de sute de ori această recomandare în ultimul an: „Ieși din zona de confort, doar în afara zonei de confort se întâmplă cele mai frumoase lucruri” sau „Simte frica și fă ce ai de făcut indiferent de situație”.

 

Nu ar fi recomandări tocmai rele, doar că nu sunt eficiente atunci când vrei ca nivelul tău de încredere în sine să crească. Încrederea în sine este unul dintre pilonii asupra cărora este necesar să ne concentrăm. Nivelul de încredere în sine afectează fiecare decizie pe care o luăm și fiecare parte a vieții noastre, inclusiv munca, prietenii, banii, căsătoria, părinții, productivitatea și multe altele.

 

Iată cum poate arăta procesul de (re)stabilire a încrederii:

- Redefinește încrederea în sine, găsește-i o nouă definiție;

- Fii propria ta recompensă, lăudă-te și recunoaște-ți realizările;

- Comunică deliberat (cu tine, cu ceilalți);

- Fii curajos și îndrăzneț, transformă încrederea într-o practică, pe urmă ea se va transforma în obicei;

- Oprește-te din a te învinovăți pentru tot ce nu merge bine.

 

Pentru a te obișnui cu procesul și a te ajuta să conștientizezi benficiile încrederii în propria persoană, începe prin a răspunde la aceste întrebări:

- Ce înseamnă pentru mine încrederea în sine?

- De unde știu când cineva are încredere în sine și când nu?

- Care sunt realizările mele de când am început să fiu mai stăpân(ă) pe mine?

- Ce îmi place la mine și la viața mea?

- Ce îmi spun?

- Cum vorbesc cu ceilalți?

- Ce limbaj corporal afișez în mod regulat? Ce spune despre mine?

- Care este acel lucru pe care îl pot face în fiecare zi pentru a lua măsuri îndrăznețe, oricât de mic ar fi acesta?

- Când greșesc sau greșesc totul, cum reacționez?

- Sunt amabil, plin de compasiune sau sunt strict?

 

Aceste întrebări ar putea fi începutul conștientizării că încrederea în sine nu doar că-ți este absolut necesară, dar te poate ajuta în cele mai grele situații. Există o mulțime de beneficii care provin din încrederea în sine sănătoasă. Încrederea în sine este un instrument care te poate ajuta în gestionarea fricilor, în a aborda provocările vieții cu mai multă certitudine și în menținerea unei atitudini mentale pozitive. Încrederea în sine se bazează de obicei pe experiența din trecut și se îmbunătățește pe măsură ce construiești un repertoriu de succes pe care să te bazezi. Te poate ajuta să privești lumea cu mai multă energie și determinare, rezultând astfel relații mai bune, muncă de calitate și un sentiment de a fi conectat cu realitatea. Oamenii încrezători în ei înșiși îi pot influența pe ceilalți mai ușor, și-și pot controla propriile emoții și comportamente mai responsabil.

 

Sportivii, antreprenorii, actorii își dau seama de importanța încrederii în sine. Lipsa de încredere te poate împiedica să-ți descoperi potențialul și să-ți atingi performanțele de vârf, în timp ce încrederea în sine te poate ajuta să depășești obstacolele și să urmărești și să folosești acele abilități pe care le deții pentru a reuși. O atitudine pozitivă rezultă din a te simți bine cu tine și de a ști că locul tău în lume este important și semnificativ.

 

Oamenii care sunt încrezători în sine sunt mai relaxați în mediile sociale și atunci când întâlnesc oameni noi. Deoarece încrederea lor în sine este internă și nu se bazează pe judecata altora, ei se pot deplasa liber fără teamă de respingere. Ați observat cum oamenii încrezători și cu energie pozitivă sunt contagioși și atractivi pentru ceilalți?

 

Motivele pentru care nu avem sau ne pierdem încrederea în propria persoană sunt foarte diferite, dar indiferent de natura acestora, încrederea poate reveni, așa cum am arătat și mai sus. 

 

Căci, așa cum spunea Stephen Covey: 

Fiecare om are patru înzestrări - conștiință de sine, conștiință, voință independentă și imaginație creatoare. Acestea ne oferă libertatea umană supremă ... Puterea de a alege, de a răspunde, de a schimba.

Citește toate articolele despre

Comportamentul uman

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro