La ce să fim atenți când susținem un interviu online

10.02.2021
2 min
3.67
La ce să fim atenți când susținem un interviu online

Distribuie

Știai că unele companii țin interviurile video online chiar și pe Whatsapp?

Bineînțeles, sunt cazuri rare, dar se poate întâmpla – pentru că probabil știi deja că multe companii au decis mutarea interviurilor în mediul online.

 

Înainte de interviul online, cel mai probabil vei participa la o discuție telefonică preliminară de aprox. 5 min în care se valideză criteriile de bază (locația jobului, atribuțiile principale, gradul de interes al candidatului și eventual nivelul de salarizare). Apoi primești invitația pentru interviul video.

 

Interviurile online au loc de obicei pe aplicațiile Skype, Microsoft teams (nu este nevoie să instalezi nimic, poți intra direct pe o pagină web) si Zoom (dacă utilizezi un laptop poți de asemenea intra direct pe web, însă asigură-te că ai instalată aplicația în prealabil, dacă vrei să folosești telefonul mobil). În cazurile rare, de care vorbeam mai sus, interviurile video online pot avea loc chiar și pe Whatsapp, atunci când sunt probleme tehnice.

 

Acum, să începem.

 

Primul pas e simplu: decide întâi este dacă vei susține interviul cu ajutorul laptopului sau al telefonului.

În cazul în care decizi să folosești telefonul, avantajul este calitatea mai bună a imaginii – astfel, recrutorul te poate vedea mai bine.

Atenție, dacă alegi varianta aceasta, neapărat să ai o modalitate de a fixa telefonul. Altfel, telefonul se va mișca foarte mult, iar persoana cu care discuți va avea dificultăți în a te urmări.

 

Următorii pași sunt și ei la fel de simpli. Ai în minte următoarele aspecte:

1. Asigură-te că îți testezi dispozitivele și link-ul de participare înainte de interviul efectiv, ca să fii sigur că nu sunt probleme tehnice.

2. Intră în link-ul de interviu cu 5 minute înainte de începere (de preferat nici mai mult, nici mai puțin).

3. Asigură-te că ținuta ta este una profesională – acest lucru este important deoarece angajatorul nu te poate vedea față în față. Cămășile și bluzele business în nuanțe neutre sunt o alegere bună, iar de cravată, sacou sau alte accessorii nu este nevoie.

4. Postura ta este cel puțin la fel de importantă ca ținuta aleasă: asigură-te că ai spatele drept și încadrează imaginea astfel încât să se poată vedea corpul tău de la talie în sus. 

5. Ai grijă ce obiecte sau ce decor ai pe fundal - mai bine un perete simplu decât diverse obiecte în dezordine.

6. Până în momentul în care îți oferă posibilitatea de a le spune pe nume, adresează-te persoanelor care participă la interviu folosind persoana a doua, plural.

7. Având în vedere că este doar o primă etapă, adresează doar câteva întrebări (1-2) la finalul interviului.

 

Vei avea din start un mare avantaj dacă vei fi atent la aceste aspecte. Chiar dacă pot părea simple la o primă vedere, aceste mici detalii fac diferența. Mult succes!

Citește toate articolele despre

Resurse interviuri

Contributor Undelucram.ro

Octavian RADU

Octavian RADU

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro