Orice decizie iei în viață are o consecință financiară

12.02.2021
3 min
5.00
Orice decizie iei în viață are o consecință financiară

Distribuie

Una dintre plăcerile jobului meu este să particip la conferințe în calitate de speaker pe teme de educație financiară, unde încep mereu cu această declarație oarecum controversată - Orice decizie iei în viață are o consecință financiară. Unul dintre participanții la o conferință de la Iași m-a provocat spunând „Eu am decis să pun numele copilului Vasile, ce consecință financiară e aici?” Răspunsul, dacă nu l-ai ghicit deja, este că acest nume dublează cheltuiala aniversară și aduce de la sine și câștiguri atât de natură financiară, cât și materiale.

Am vorbit, până la scrierea acestui articol, în față a peste 3.500 de români și nu mi s-a putut demonstra (încă) că această realitate nu se aplică în viață tuturor.

Ce este un program de dietă financiară?

Ca și cea nutrițională, dieta financiară îți organizează resursele și modul în care le folosești astfel încât să fii în forma cea mai bună, însă din punct de vedere financiar. Lună de lună, cu o dietă financiară adaptată stilului tău de viață, deci mai echilibrat și stăpân pe resursele tale… financiare.

De ce avem nevoie de o dietă financiară?   

Dieta financiară este un instrument de sănătate financiară. Așa cum orice dietă este personalizată pe detaliile corporale, pe comportamentele și pe modul de a consuma, în același fel o dietă financiară vine să îți personalizeze un stil de viață sănătos financiar. Analiza se face pe tot ceea ce înseamnă venituri și chletuieli, pe comportamentele financiare și pe conștientizarea clară a diferențelor dintre nevoi și dorințe.

Dacă îți doreșți să ai o viață financiară sănătoasă, nu este suficient să știi câți bani încasezi sau câți bani cheltui. Este nevoie să ai mereu o analiză clară și o previziune asumată asupra finanțelor tale. Acest lucru se poate face doar luând în mod conștient deciziile care să îți susțină planurile, dorințele și asigurarea lor din punct de vedere financiar. Există câteva tipare financiare pe care le întâlnim la fiecare persoană și acestea trebuie să fie asumate, conștientizate și schimbate acolo unde este cazul.

Dacă, la un moment dat, te-ai gândit ce înseamnă o viață sănătoasă financiar sau dacă ți-ai pus cel puțin o dată una dintre întrebările de mai jos, atunci este cazul să treci la o dietă financiară - să înveți ce înseamnă banii tăi pentru ține și pentru viitorul tău și, nu în ultimul rând, cum poți avea o relație prosperă cu banii tăi.

Cum arată o dietă financiară?

Dieta financiară trebuie să fie asumată conștient, personalizată și echilibrată pe nevoile și dorințele tale, pe termen mediu și lung, pentru a dezvolta comportamente. Găsești mai jos câteva dintre întrebările pe care le-am primit în workshopurile susținute de mine și care reprezintă pilonii de pornire a unei diete financiare. Răspunde la aceste întrebări și vei afla cum poți obține mai mult din relația ta cu banii.

Economiile – Ce înseamnă economiile și cum le organizăm? De unde putem economisi? Ce înseamnă bugete dedicate nevoilor și dorințelor? Ce facem cu economiile, cum punem economiile să lucreze pentru noi (investițiile) și cum creștem de la luna la luna partea de economisire?

Cheltuielile – Ce cheltuieli am și cât cheltui în mod real în fiecare zi/lună? Cum îmi organizez cheltuielile, ce bugete de cheltuieli stabilesc și în ce procente trebuie să se regăsească aceste bugete? Cum mă „abțin” să cheltui inutil sau emoțional? Cum reduc cheltuielile - din care cheltuieli sunt capabil să tăi sau, dacă am cheltuit inutil, cum acopăr cheltuielile respective?

Comportamente – De ce este bine să avem comportamente sănătoase financiar și la ce ne ajută să le dezvoltăm? Cum ne asumăm conștient comportamentele, schimbăm comportamental acțiunile financiare, cheltuim pe baza de comportamente, putem economisii folosindu-ne de comportamente?

Nevoi – Ce sunt nevoile financiare, cum le satisfacem și cât buget le alocăm? Ne cresc nevoile în același ritm cu veniturile, ne scad nevoile în funcție de cheltuieli? Putem amâna cheltuielile alocate nevoilor? Dacă am nevoi puține sunt zgârcit? Pot să scad sau să cresc nevoile, pot trăi fără satisfacerea nevoilor?

Dorințe – Ce înseamnă dorințele și cu ce se diferențiază ele față de nevoi? Când pot să am și câți bani dau pe dorințe? Cum stabilesc dorințele în cost și timp? Am soluții de a satisface dorințele chiar dacă bugetul nu îmi permite? Este ok să renunț la dorințe sau pot măcar să le schimb?

Această dietă nu este una care să începă de „luni”, ci una care este nevoie să se regăsească în planul fiecaruia dintre noi. Acestea fiind spuse, tu de unde începi dieta financiară?

Citește toate articolele despre

Echilibru Comportamentul uman

Contributor Undelucram.ro

Sergiu Penciu

Sergiu Penciu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro