Sanctiunile disciplinare pot fi radiate

24.03.2012
1 min
Sanctiunile disciplinare pot fi radiate

Distribuie

Astazi ne propunem sa va prezentam o tema, speram noi de interes, pentru salariatii sanctionati disciplinar ca urmare a savarsirii de abateri la locul de munca. Ana-Maria Hrituc ne vorbeste azi despre Cazierul disciplinar

 

Codul Muncii reglementeaza foarte clar care sunt sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate de un angajator, fiind interzisa aplicarea unei alte  sanctiuni disciplinare in afara celor reglementate de Codul Muncii si mentionate in cele ce urmeaza.

 

Astfel, pe langa sanctiunea avertismentului scris (prezentata anterior intr-unul din articolele noastre), mai pot fi aplicate, atunci cand, ca urmare a indeplinirii procedurii cercetarii disciplinare prealabile prevazute de lege, se constata savarsirea unei abateri, urmatoarele sanctiuni:

 

- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;

 

- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;

 

- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

 

- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

 

Noutatea adusa de actualul Cod al Muncii se refera la “cazierul disciplinar” al unui salariat. In vechea reglementare, legiuitorul nu a mentionat nimic cu privire la aspectele legate de sanctiunile disciplinare aplicate si de consecinta cumularii mai multor sanctiuni, lasand la libera apreciere a angajatorului sa decida cu privire la soarta salariatului sau sanctionat disciplinar (o data sau de mai multe ori) pentru savarasirea de abateri la locul de munca.

 

In actualul act normativ se reglementeaza foarte clar si acest aspect. Astfel, o sanctiune disciplinara aplicata unui salariat se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Astfel, salariatul devine protejat de lege, in sensul ca daca acesta este sanctionat disciplinar insa receptioneaza intr-un sens pozitiv semnalul emis de angajatorul sau prin aplicarea respectivei sanctiuni, atunci respectiva sanctiune se radiaza din dosarul de personal al acestuia, evitand astfel acumularea de “sentinte”.

 

Radierea sanctiuni disciplinare are si un rol educativ, de reabilitare a unui salariat care intr-un anumit moment a incalcat regulile stabilite de angajatorul sau. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Citeste tot articolul aici.

Citește toate articolele despre

Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro