Chiar și înainte de pandemie, recrutorii din domeniul IT se confruntau cu un număr scăzut al candidaților. În același timp, însă, există și mulți specialiști care intră în șomaj din cauza procesului mult prea accelerat de transformare digitală.Evoluția constantă și rapidă a tehnologiei duce chiar ea la dispariția anumitor joburi din domeniul IT. 

În ultimii ani s-au remarcat tot mai multe tehnologii inovatoare, cele mai des întâlnite fiind AI (Artificial Intelligence), blockchain, RPA (Robotic Process Automation) și IoT (Internet of things).

Companii precum UiPath și IBM, care dezvoltă RPA și, respectiv, blockchain, scot constant pe piață joburi high tech noi. 

 

Tocmai de aceea am decis să facem un top al joburilor high tech pe care recrutorii vor pune cel mai mult accentul în următorul an:

 

#1 Big Data Engineer

Big data este un termen care desemnează un volum foarte mare de date, ce nu poate fi prelucrat de software-uri de procesare a datelor. Angajatul care ocupă postul de big data engineer este responsabil cu crearea și gestionarea infrastructurii de big data a unei firme. 

Acesta este un post de nivel senior, și, în general, candidații care aplică trebuie să aibă o diplomă de licență în domeniul informaticii, precum și 2-3 ani de experiență pe un post de data management.

 

#2 Information Systems Security Manager

Un Information Systems Security Manager supraveghează toate aspectele ce țin de securitatea computerelor unei companii. Persoana care deține acest post face strategia și implementează măsurile necesare pentru a proteja datele și informațiile companiei de atacuri online. 

În general, recrutorii caută candidați cu diplomă de licență în domeniul informaticii, precum și peste 5 ani experiență pe un job în securitatea informațiilor, știința informației sau un domeniu similar.

Pentru acest post sunt necesare skill-uri analitice, de comunicare și decision making, precum și competențe digitale în programe și aplicații VMware, Solaris, Cisco, Oracle sau Active Directory.

 

#3 AI Architect

AI sau inteligența artificială este capacitatea unui computer de a reproduce gândirea și acțiunile unui om. Ne ciocnim de ea la tot pasul, de la electrocasnice, până la telefoane mobile și aplicații. Piața globală a inteligenței artificiale este în continuă creștere, așa că nu e de mirare că un job din acest domeniu intră pe lista celor mai căutate joburi in IT din 2021.

Un AI Architect plănuiește și implementează soluții, supervizând constant evoluția arhitecturii unui proiect de inteligență artificială. Pentru a candida pe acest post este necesară o diplomă de master pe computer science, data science sau inteligență artificială. În plus, un AI Architect trebuie să exceleze în gândire strategică și problem solving, dar și să aibă skill-uri bune de comunicare, time management și organizare și să fie adaptabil.

 

#4 IoT (Internet of Things) Solutions Architect

Conceptul de IoT (Internet of Things) desemnează toate device-urile electronice  care se conectează la internet, transmițând informații în rețea.

Un IoT Solutions Architect analizează volumul mare de informații, oferă soluții de business și coordonează implementarea lor. Candidatul ideal trebuie să dețină o diplomă de licență în domeniul informaticii, să aibă cunoștințe extensive de IoT data management, dar și alte skill-uri tehnice precum Java, Python, CSS sau dezvoltarea aplicațiilor.

 

#5 Blockchain Engineer

Un Blockchain Engineer creează și implementează soluții digitale pentru companii, utilizând tehnologia blockchain. Această tehnologie permite distribuirea informațiilor prin intermediul internetului, fără să existe pericolul copierii acestora.

Sarcina principală a unui Blockchain Engineer este să analizeze nevoile tehnologice ale unei companii și să creeze aplicații care vin în întâmpinarea acestor nevoi. Pe lângă o diplomă de licență, lista cerințelor pentru acest post cuprinde și limbaje de programare ca Java și Python, skill-uri analitice și atenție sporită la detalii.

 

#6 RPA (Robotic Process Automation) Developer

RPA este o tehnologie care permite configurarea unui software sau bot să reproducă acțiunile specifice interacțiunilor umane și să le integreze în sisteme digitale pentru a executa procese în mod automat.

Astfel, un alt high tech job este acela deRPA Developer: el creează și implementează sisteme de automatizare robotică a proceselor, pentru a eficientiza la maximum business-ul.

Candidatul ideal trebuie să dețină o diplomă de licență în informatică, să aibă o gândire algoritmică și să cunoască mai multe limbaje de programare. Experiență cu tool-uri de RPA cum ar fi Blue Prism, Kofax sau UiPath este un must.

 

#7 MVC (model-view-controller) Developer

Model-view-controller sau MVC este un model de software design folosit pentru a crea aplicații cu interfețe separate de logica programului. Astfel aplicațiile sunt mai ușor de modificat, atât la nivel de interfață, cât și la nivel de funcții.

Un MVC developer creează și dezvoltă aplicații care urmează acest model de software design. Acesta trebuie să aibă cunoștințe de HTML, Javascript, CSS, C# și ASP.NET și să scrie cod de calitate în toate aceste limbaje.

Un candidat aspirant la postul de MVC developer trebuie să dețină o diplomă de licență în informatică, inginerie sau în alt domeniu asemănător. În plus, este necesar sa bifeze și skill-uri de problem solving și atenție la detalii.

 

#8 ETL Developer

ETL (extract, transform, load) se referă la trei funcții specifice bazelor de date, care împreună formează un tool folosit pentru a muta informații dintr-o bază de date în alta.

Un ETL Developer implementează soluțiile tehnice pentru a face posibil acest proces de mutare a informațiilor și se ocupă de realizarea lui. Majoritatea angajatorilor le cer candidaților o diplomă de licență în informatică, sau chiar o diplomă de masterat. Pe lângă asta, ei trebuie să poată folosi tool-urile/software-urile de ETL cerute de angajator.

 

#9 Cloud Engineer

Termenul “Cloud” se referă la servere care sunt accesate cu ajutorul internetului și la soft-uri și baze de date care funcționează pe aceste servere. Cel ce îndeplinește rolul de cloud engineer se ocupă de strategia computerizată a unei companii prin configurarea unor platforme de front-end și back-end și dezvoltarea unui sistem de livrare tip cloud.

Atribuțiile acestui post pot include configurarea serverelor de tip cloud și a sistemelor computerizate adiacente de la zero și întreținerea și updatarea lor la nevoie. Domeniul stocării în cloud este în continuă schimbare, prin urmare persoana care ocupă acest post trebuie să se poată adapta rapid și să rezolve problemele care pot apărea în mod eficient. 

Dacă aspiri la un astfel de job, ai nevoie de o diplomă de licență în informatică, skill-uri de programare și rețelistică, precum și cunoștințe despre sistemele de operare computerizate și securitatea computerelor.

 

#10 Machine Learning Engineer

Machine learning este termenul folosit pentru aplicațiile de AI prin care sistemele computerizate dobândesc abilitatea de a învăța în mod automat, prin experiență, fără a fi nevoie să fie programate.

Un Machine learning engineer ia modelele teoretice de machine learning create de către data scientists, le aduce în producție și le face capabile să gestioneze un volum foarte mare de date în timp real.

În general, candidații au nevoie de o diplomă de licență în domeniul informaticii, noțiuni de probabilitate și statistică și cunoașterea algoritmilor și a librăriilor de machine learning.

 

#11 Embedded Systems R&D Test Engineer

R&D (research and development) se traduce prin cercetare și dezvoltare și este un termen folosit pentru procesul prin care o companie dobândește cunoștințele necesare pentru a crea noi tehnologii sau sisteme pentru a le folosi sau pentru a le comercializa.

Un Embedded systems R&D test engineer creează și dezvoltă noi produse sau le îmbunătățește pe cele existente pe baza informațiilor obținute în urma unor cercetări amănunțite. 

Majoritatea companiilor care vor să angajeze pentru acest post caută candidați cu diplomă de licență într-un domeniu relevant, și competențe care includ rețelistică, troubleshooting, analiză a sistemelor, dar și cunoștințe de project management.

 

#12 5G Solutions Engineer

Cu toții am auzit de tehnologia 5G, ultima inovație în materie de rețele wireless, care crește viteza internetului și calitatea fișierelor online. Apariția acestei tehnologii a creat noi joburi high tech, printre care și 5G solutions engineer.

Persoana care ocupă acest post se asigură că tehnologia 5G funcționează cât mai bine și este pregătită să fie lansată pe piață. Ulterior, lucrează în strânsă legătură cu agenții de vânzări, pentru a identifica nevoile clienților și pentru a îmbunătăți constant produsul.

Candidații trebuie să aibă diplomă de licență în informatică, inginerie electronică sau un domeniu similar. Pe lângă cunoștințele tehnice, cele mai importante skill-uri pe care un 5G solutions engineer trebuie să le aibă sunt cele de comunicare și leadership.

 

#13 Site Reliability Engineer

Un Site Reliability Engineer implementează, dezvoltă și menține buna funcționare a unor software-uri care îmbunătățesc performanța și siguranța platformei unei companii.

Pentru jobul acesta, angajatorii preferă candidați cu diplomă de licență în domeniul informaticii și cu experiență anterioară pe un post de software developer sau de system administrator.Candidatul ideal are și skill-uri excelente de problem solving, comunicare verbală și scrisă, precum și abilitatea de a lucra în echipă și capacitatea de a lucra sub presiune.

 

#14 Consulting & Systems Integration Manager

Un Consulting & Systems Integration Manager se ocupă cu dezvoltarea și implementarea sistemelor de informație și a aplicațiilor. El este responsabil de integrarea acestora cu partea de hardware și software a unei companii, dar oferă și asistență după instalare.

Peste 40% dintre cei ce ocupă acest post au o diplomă de licență în domeniu. Skill-urile necesare pentru acest job includ system integration, cunoștințe de dezvoltare a aplicațiilor și project management.

 

#15 Business Intelligence Analyst

Un Business Intelligence Analyst analizează și interpretează volume mari de date complexe, pentru a genera insight-uri care să aducă plus valoare unui business. Face asta folosind tool-uri și software-uri destinate acestui scop. Înțelege foarte bine modelul de business și piața pe care compania activează și vine cu soluții eficiente la problemele existente ale business-ului.

Pentru acest rol, candidații trebuie să aibă o diplomă de licență în informatică, statistică, administrarea afacerilor sau un alt domeniu asemănător. O diplomă de masterat poate crește șansele unui candidat de a obține acest job. 

Gândirea critică și abilitatea de soluționare a problemelor sunt must-have pentru un Business Intelligence Analyst. Nu trebuie să îi lipsească nici skill-urile de leadership și cele de comunicare și prezentare.

 

Concluzie

Fie că te afli încă pe băncile facultății sau îți dorești o schimbare de carieră, industria IT este extrem de ofertantă, atât din punct de vedere salarial, cât și în ceea ce privește oportunitățile de angajare.

 

Caută joburi: https://www.undelucram.ro/locuri-de-munca 

Vezi ce spun alții despre companiile din România: https://www.undelucram.ro/ 

Află informații despre salarii: https://www.undelucram.ro/salariometru 

Fă-ți un CV de nota 10: https://www.undelucram.ro/modele-cv