2017 este anul in care masinile se conduc deja singure si sunt propulsate electric, hamburgherii nu se mai fac cu mâna, ci industrial, iar Alexa conduce deja totul in casele noastre. Desi numai vorbim despre science fiction si traim zi de zi in aceasta noua realitate , viitorul pare sa ne pregateasca surprize cu mult mai mari, care vor afecta in primul rând munca.

Traim deja in viitorul prefigurat de marile companii. Cum isi imagineaza acestea viitorul si care vor fi efectele schimbarilor ce vor veni asupra modului in care muncim noi astazi este o intrebare la ordinea zilei.

Microsoft si viziunea sa

Poate ca ar trebui sa-i spunem in viitor Macrosoft datorita idei pe care o lanseaza privind munca in viitor. Conceptul de baza este legat de re – unirea tuturor lucratorilor, atentie, indiferent unde lucreaza – acasa sau la birou – prin crearea unui spatiu inteligent multifunctional. In fapt se doreste ca toti cei care contribuie la un proiect sa fie impreuna in timp real. Video live stream de o inalta tehnologie va face posibila transmiterea , interpretarea si stocarea datelor, la care toti componentii unei echipe ce realizeaza un proiect, sa aiba acces fara sa se afle in aceeasi camera.

Veti spune ca deja se realizeaza asa ceva prin video conferinte, WhatsApp, Chat. Este foarte adevarat. Noutatea consta in combinarea acestora intr-o realitatea mixta fluenta, care sa functioneze fara probleme.

Ce ne dorim de fapt? Sa traim cât mai inteligent posibil. Sa pastram flexibilitatea muncii, crescând in acelasi timp productivitatea  ei mai mult ca nicodata. Viata personala si viata profesionala se vor intrepatrunde fiindca, voi va veti face propriul calendar zilnic. Impartind in comun spatiul unde va desfasurati activitatea cu datele timpului real, orice job devine mult mai accesibil si usor. Veti deveni, prin aceasta modalitate un expert cu drepturi depline. Continutul activitatii voastre se va transforma intr –un document plin de live data, care la rindul lor vor interactiona. Pe scurt inteligenta artificiala (AI ) se va adpta la ceea ce faceti voi, creând in jurul vostru alte cai de dezvoltare.

Toate aceste elemnte ale unei realitati, care are posibilitatea sa comute intre platforme 3D de tip holograma, nu sunt prea indepartate. Ele functioneaza si in acest moment, dar separat. Noutatea vine in momentul in care sunt ansamblate si interconectate una la cealata. Realitatea virtuala si lumea reala, cu toate informatiile lor, se vor organiza in jurul muncii, job – ului pe care – l aveti,indiferent  de unde va aflati.

Biroul actual nu va mai fi singurul birou, fiindca veti avea posibilitatea sa va miscati in realitati virtuale, inclusiv in spatiul holografic. Odata aflati intr – un spatiu, veti fi  conectat direct la proiectul vostru datele vor putea fi accesate foarte usor pentru ca fiecare dintre participanti este interconectat unul cu celalat. O asemenea schimbare aproape fundamentala, presupune si câteva job –uri care sunt provocarile viitorului:

1. Computer and Information System Manager

2. Data Scientist

3. Cloud Strategic Database Administrator

4. Enviromental Engineers

5. Data Manager

Intel, de la inteligenta

Intel are o viziune asupra viitorului  legata de mediu, cel actual si cel prefigurat de viitor. Este vorba despre mediul in care ne desfasuram activitatea. Specialistii de la Intel spun ca in acest moment diferenta dintre cele doua – mediul prezent si cel viitor -    este mai mult literara, atunci când abordam viitorul. „ Natura” actuala este competitiva cu cea viitoare, dar in viitor va apare alaturi de:

a. transferul de date wireless

b voice asisstent

c. serviciile de cloud

d. securitatea logarii,

un element nou, Real Sense Technology. despre care cei de la Intel nu furnizeaza foarte multe amanunte in prezent.

In viziunea lor, Enviromental Engineers va fi  o meserie mai mult decât ”hot” pe viitoarea piata a muncii.

Apple

In opinia specialistilor nu putem compara modul in care se situeaza fata de viitorul muncii Microsoft si Intel cu viziunea Apple. Totusi, fara exagerarea contributia lor este substantiala la tehnologia viitorului. Daca luam in considerare numai APPOCALYPSE App, un clip de trei minute care descrie ce s – ar intâmpla daca toate devices – urile ar dispare, avem dimensiuninea reala a modului in care aceasta companie va contribui la schimbarea modului de a muncii. Din aceasta perspectiva putem intelege recomandarea Apple pentru job – ul de Data Manager.

Concluzia: Munca noastra si mediul in care ne-o desfasuram se schimba. Numai putem delimita clar viata personala de munca la birou. Insa, viitorul ne da speranta ca lucrând de acasa, prin noua tehnologie, vom fi interconectati cu toti ceilalti. Pregatiti – va deci pentru noua tehnologie , de care depindem deja, dar mai ales pregatiti – va pentru noile job –uri pe care le va pune pe piata muncii.