Ziua de vineri este considerata, pentru cei din categoria profesionistilor, timpul ideal pentru a evalua performantele saptamanii care se incheie. Voi faceti acest lucru?

Porniti de la premisa ca sunteti in postura unui atlet, care a incheiat o saptamana de antrenamente. Fiecare dintre acestea este analizat in fiecare vineri pentru a evalua rezultatele inregistrate, corecta greselile si pentru a stabili ce program trebuie parcurs in saptamana care va veni.

Nu va va lua, credem noi mai mult de 10 – 15 minute sa raspundeti la intrebarile ce urmeaza. Raspunsurile pe care o sa le dati (atentie!) pot avea un impact deosebit asupra realizarilor ce vi le doriti in saptamana ce urmeaza.

Ce v-a produs bucurie in aceasta saptamana?

Adevarul de necontestat este ca petrecem foarte mult timp la birou. Daca nu ne bucuram de ceea ce facem, atunci apare reversul situatiei: incepem sa „uram” activitatea desfasurata.

Pentru a evita o asemenea situatie, rezervati-va vinerea un moment in care sa analizati ce realizare, tinta, obiectiv atins v-a produs o anumita bucurie. Mai mult, ganditi-va cum ati putea face sa cresteti gradul de satisfactie (implicit bucurie) si pentru alte realizari.

Care este cea mai mare realizare din saptamana trecuta?

Aparent sunteti tentati sa spuneti „nu prea am facut nimic”. Este gresit acest lucru! Daca analizati realizarile, care la prima vedere par „marunte”, veti vedea ca ele dau un intreg. Ori este stiut faptul ca „micile” victorii duc la o realizare mare.

De cate ori m-am simtit plictisit sau frustrat?

Sunt doua aspecte ale unei asemenea situatii:

- m-am simtit uneori frustrat sau plictisit si pot diminua asemenea stari prin eliminarea cauzelor care le provoaca;
- am asemenea stari in mod frecvent la actualul loc de munca si, atunci, este momentul sa cautati alte oportunitati in afara job-ului pe care il aveti.

Ce impact am avut asupra celorlalti?

Cu voia sau fara voia voastra trebuie sa interactionati (in functie de rolul pe care-l aveti) cu trei categorii de oameni:

a)    colegii;
b)    clientii;
c)    prietenii.

Cand ne referim la colegi, includem si sefii, chiar daca contactele sunt uneori sporadice. Cu fiecare categorie ati interactionat producand un anumit impact pozitiv sau negativ. Din acest punct de vedere este bine sa vedeti ce a fost bun, unde nu au fost conflicte sau daca au fost cum le pot evita.

Care a fost cea mai mare provocare din aceasta saptamana?

De prea multe ori suntem tentati sa nu ne punem o asemenea intrebare considerand ca: „de fapt a mai trecut o saptamana”. Nu cadeti in aceasta capcana. Este aproape imposibil sa nu fi existat o problema, care sa va puna sub presiune, iar voi sa puteti s-o rezolvati.

Nu este exclus sa fi rezolvat ceva doar partial. In acest caz, vinerea va fi ziua cand sa cautati rezolvarea pentru saptamana viitoare.

V-ati simtit mai increzator in aceasta saptamana?

Incercati sa va construiti o scala de la 1 la 10 intrebandu-va „Cata incredere am avut in aceasta saptamana?”

Increderea poate sa apara si sa se intareasca sub impactul unui succes inregistrat (evident ca a crescut increderea in tine insuti) sau datorita propriei naturi a personalitatii tale.

Ai avut ganduri negative in aceasta saptamana?

Nu o data, in mintea fiecaruia dintre noi am auzit o voce care ne spunea ca „nu este o idee buna”, „nu te-ai comportat cuviincios” sau „ai rezolvat gresit situatia”. Eludand analiza unor asemenea ganduri riscam ca ele sa apara din ce in ce in ce mai des. Incercati sa echilibrati situatia, imbunatatind atitudinea voastra fata de provocarile din saptamana urmatoare.

M-am distrat cumva la serviciu?

Nu ne referim aici la glumele inerente dintre colegi sau la rasul ce urmeaza unor bancuri bune spuse de unii clienti. Este vorba de distractia ce va scade atentia la ceea ce aveti de facut si duce la diminuarea semnificativa a productivitatii voastre.

In saptamana care urmeaza incercati sa evitati asemenea momente, fara a cadea in extrema cealalta a autoizolarii.

Ce vrei sa realizezi in saptamana care urmeaza?

Observati ca nu am folosit cuvantul rezolvi, fiindca toata lumea isi propune ca in noua saptamana sa rezolve o serie de lucruri domestice. Inainte de a incepe sfarsitul de saptamana stati un moment si reflectati la ceea ce vreti sa  realizati in saptamana care urmeaza.

Credem insa ca in fiecare vineri e bine sa adaugati la intrebarile de mai sus pe cea mai importanta: „Ce am invatat  din saptamana care a trecut?”