Angajatorii romani continua sa neglijeze drepturile salariatilor si, uneori, sunt prinsi de autoritati si amendati. Cele mai frecvente nereguli: nu incheie contracte de munca, nu platesc orele suplimentare, nu acorda concedii.

 

nspectia Muncii a desfasurat in perioada 18-22 martie 2013 actiuni de control in urma carora a aplicat amenzi in valoare de 3.459.900 lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.

A fost verificat modul in care se respecta prevederile legale din domeniul relatiilor de munca si al securitatii sanatatii in munca. In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 2.706.900 lei, din care 2,1 mil. lei pentru munca la negru. Au fost depistate 359 de persoane care lucrau fara forme legale.

Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost facute 8 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea. Pentru 42 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni pentru ca nu aveau contracte individuale de munca.  

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate amenzi in valoare de 753.000 de lei. S-au constatat 2.457 de deficiente si s-au aplicat 2.381 de sanctiuni contraventionale.

La cinci angajatori din judetele Neamt, Iasi, Dolj si Bihor au fost oprite din functiune echipamente de munca pentru ca exista in fiecare din cazuri un pericol iminent de accidentare. Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 2.476 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea termenului de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor la angajare, neplata orelor suplimentare si neacordarea concediului etc.