Sursa foto

Privita in ansamblu, piata muncii din Romania este una robusta, tara noastra avand chiar cel mai mic procentaj de someri din randul tarilor Uniunii Europene. Daca incepem sa desfacem aceste procente pe grupe de varsta insa, constatam ca procentul somerilor din intervalul 15-29 ani (13.1%) este aproape cat cel al mediei europene (14.3%).

Este unul dintre motivele pentru care Romania sta extrem de prost atunci cand vine de riscul de saracie in randul tinerilor cuprinsi in acest interval de varsta. Potrivit datelor analizate de Monitorul Social, aproape 44% dintre tinerii acestei tari sunt in risc de saracie. Pe langa acestia, 30% traiesc deja in conditii de privare materiala severa.

Exact la varsta la care ar trebui sa fie cei mai activi pe piata muncii, tinerii romani abia daca se pot angaja ca necalificati. Romania are cel mai mic grad de alfabetizare digitala din Uniunea Europeana in randul tinerilor, doar 28% dintre ei fiind capabili sa indeplineasca macar patru sarcini legate de calculator. Media europeana este de 33%.

Monitorul Social se defineste ca fiind un proiect „care isi propune sa prezinte realitatile societatii romanesti in date si cifre pentru a incuraja dezbaterea publica informata.” Organizatia este de parere ca folosirea ratei somajului ca unic element al excluderii economice este gresita si ar trebui inclus in acest calcul cel putin un al procent, cel al ratei ocuparii in munca.