Sursa foto

Procesul de automatizare a cărui răspîndire provoacă îngrijorare în rândul forței de muncă a planetei va cunoaște în anii următori o accelerare masivă in Japonia, țara cu una dintre cele mai îmbătrânite populații din lume.

Acest proces va lua amploare în deceniile următoare în alte țări din Asia, cum ar fi China, dar și din restul lumii, fiind in pericol în special țările în care natalitatea este în continuu declin.

În japonia, unde forța de muncă abia face față cererii angajatorilor, mai mult de 90% dintre companiile active nu folosesc încă roboți. Când o vor face, iar Seiichiro inoue, director in cadrul Ministerului Economiei de la Tokio, spune ca o vor face încă din cursul acestui an, automatizarea ca fenomen pur și simplu va exploda.

Potrivit unui raport al Băncii Japoniei, citat de Reuters, anul acesta companiile nipone vor investi o suma record în dezvoltare, iar cum nevoia stringentă mâna de lucru, este de presupus că mare parte din acești bani vor lua calea automatizării.

„„Investițiile în procesele de eficientizare sunt în creștere din cauza lipsei de forță de muncă. Vom crea o serie de aplicații și produse destinate acestor companii,” spune Inoue.

Reversul medaliei este că automatizarea masivă va aduce un plus pentru companiile care produc roboți, dar și acestea la rândul lor se vor găsi în situatia de a nu avea suficientă mână de lucru pentru a îi produce.