Sursa foto

CASTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT PE ECONOMIE A FOST IN LUNA IULIE 2017 DE 3329 LEI

- In luna iulie 2017, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3329 lei, cu 0,5% mai mare decat in luna iunie 2017.

- Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2391 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 11 lei (+0,5%).

- Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (6009 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1418 lei).

Iulie 2017 comparativ cu Iulie 2016

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,1%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 113,5%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna iulie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,0%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2017.

in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea
influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Iulie 2017 comparativ cu Iunie 2017

In luna iulie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna iulie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte) si a negocierilor salariale.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 16,2% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), respectiv cu 13,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

- intre 4,0% si 9,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, agricultura, vanatoare si servicii anexe, cercetare-dezvoltare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea
apelor uzate;

- intre 2,5% si 3,5% in transporturi aeriene, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), transporturi pe apa, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu
exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a angajarii de personal cu castiguri salariale mici, a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri in luna precedenta.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 14,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% in activitati de editare;
- intre 6,0% si 7,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
- intre 3,5% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+5,1%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale in vigoare si in sanatate si asistenta sociala (+0,3%). Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant (-3,5%) comparativ cu luna precedenta ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.