Sursa foto

Probabil nu mai exista angajat care sa nu stie ca intr-un fel sau altul, cu sau fara cunostinta sa, activitatea de pe orice calculator, mai ales cele de serviciu, poate fi urmarita. Si totusi, chiar avand aceste cunostinte, sunt foarte putini cei care nu folosesc aparatura de lucru si in interes personal.

Iar angajatorii, de obicei, inchid ochii la aceste metehne ale angajatilor lor. Pana la un punct, insa, pentru ca da, exista anumite lucruri care nu trebuie facute sub nicio forma pe un calculator care nu apartine angajatului.

Potrivit lui Andrew Wittman, consultant in management, exista mai multe apucaturi pe care un angajator nu le tolereaza atunci cand vine vorba de comportamentul online al angajatilor sai.

Prima greseala, si poate cea mai intalnita, este accesarea site-urilor cu videoclipuri pentru adulti. Acest obicei este atat de raspandit, incat la nivelul organizatiilor mari, de stat sau private, provoaca uneori scandaluri imense.

De exemplu, potrivit Business Insider, in ultimii ani de pe calculatoarele parlamentului britanic au fost efectuate nu mai putin de 300.000 de accesari ale site-urilor pentru adulti, in timp ce un singur angajat al primariei din Baltimore a fost concediat dupa ce a urmarit in total 39 de ore de filme pentru adulti, grupate in sesiuni care durau si pana la sase ore pe zi.

Ca o extensie a site-urilor pentru adulti, platformele de dating sunt iarasi la mare cautare printre angajati. In 2014, un politist suedez a ramas fara salariu dupa ce a accesat un astfel de site de peste 3.500 de ori. Potrivit unui studiu efectuat de Wandera, gradul de utilizare a serviciilor de dating online in timpul programului de lucru a crescut cu 69% in 2017.

Un alt obicei sesizat de experti este acela de a cauta un nou loc de munca de pe calculatorul actualului angajator. In general accesarea sporadica a unui site de job-uri poate trece neobservata, dar nu la fel se intampla si atunci cand acest lucru se face in mod constant si sustinut.

In general, orice activitate prelungita care nu are legatura cu munca pentru care este platit poate pune un angajat in situatii dificile, pe care ar fi putut usor sa le evite. Ce trebuie retinut este faptul ca, daca doreste, un angajator poate afla oricand ce, cat de mult si uneori si de ce un angajat a cautat ceva anume pe internet. Indiferent de masurile de precautie pe care acel angajat crede ca le-a luat.