Comunicarea este deseori hotaratoare nu numai in viata de zi cu zi, dar si in propria cariera. Daca suntem inzestrati cu abilitati comunicationale bune, atunci acestea sunt cele care pot face oricand diferenta dintre noi si ceilalti.

Intelegerea stilului de comunicare al fiecaruia reprezinta in sine un proces de relationare, vizibil la birou, la cumparaturi si chiar in timpul unei piese de teatru, cand decodam mesajele primite.

Nigel Risner, autorul cartii It’s a Zoo Around Here a elaborat o noua teorie a comunicarii, intelegand sa expuna particularitatile stiluri de comunicare cu aplicare la locul de munca. Potrivit lui, fiecare angajat are propriul sau stil de comunicare si propriul limbaj.

In conceptia sa, autorul identifica 4 stiluri de comunicare care apar la locul de munca, considerat o gradina zoologica, stiluri atribuite urmatoarelor animale: leul, elefantul maimuta si delfinul.

LEUL

Vreau sa se faca corect si sa se faca acum este caracterizarea persoanelor cu acest stil de comunicare. Sunt directi, combativi, orientati spre tinta si rezultate precise. Au intotdeauna ca tinta eficienta a ceea ce fac. Uneori pot fi, datorita dorintei de a domina, enervanti si nerabdatori. Au tendinta de a prelua controlul asupra celorlalti si a situatiilor in care actioneaza, manifestandu-se decisiv in ambele. Le place sa se miste repede si nu admit intarzierile. Daca cineva este lent in actiuni, nu ezita sa-l considere incompetent.

Fara discutie leul este tipul celui care face, care manifesta abilitati de organizator si administrator. Ei vor duce ceva la bun sfarsit si vor face lucrurile sa se intample. Le place sa faca mai multe lucruri in acelasi timp. Pornesc trei actiuni si daca se simt bine, in acelasi timp trec la a patra. Sunt oricand capabili sa se intoarca si sa ia totul de la inceput.

ELEFANTUL

Lasa-ma sa-ti spun secretul care m-a adus unde sunt: puterea increderii in propria mea tenacitate. Acesta este elefantul, preocupat tot timpul, analizand, fiind persistent si cel care sistematic rezolva probleme. Poate fi critic, incomod pentru ceilati pe fondul nevoii sale de corectitudine si de asigurare a propriei sale securitati. Este, in acelasi timp, un mare colectionar de date, punand intrebari despre detalii, ceea ce enerveaza persoanele care lucreaza cu el. Acest lucru insa le franeaza putin procesul decizional.

Actiunile si deciziile sale sunt incete si precaute. Munceste singur si precis, in mare parte doar pentru ei, preferand un mediu intelectual riguros si organizat. De aici si tendinta lui de a fi sceptic, atata timp cat nu vede ceva scris. Se situeaza pe pozitia celor care rezolva probleme, dar nu iau decizii. Daca il intrebi despre acest lucru el iti va raspunde Nu poti sa iei decizii importante doar cu jumatate din datele disponibile.

MAIMUTA

Esti zgomotos sau crezi ca trebuie sa fii zgomotos si plin de viata. Maimuta detine aceste doua calitati, carora li se adauga intuitia, dorinta de viata si de animare a atmosferei. Este considerat un tip idealist, avand foarte mare incredere in orice plan al sau. Unii il considera usor de manipulat. Sunt oamenii deciziilor rapide, care evita pe cat pot detaliile si faptele concrete. De aici apar exagerarile si chiar erorile, care implica uneori consecinte nu prea placute.

Ei se simt bine cand cerceteaza cu atentie fapte, actioneaza rapid si prospera prin implicare alaturi de ceilalti oameni. Isi urmaresc tot timpul visele si ii atrag prin puterea de convingere si pe ceilalti in lumea lor. Tot timpul cauta aprobari si laude referitor la realizarile lor. Sunt creativi, dinamici si capabili sa stea pe picioarele lor.

DELFINUL

Cu o fata prietenoasa, toata un zambet, delfinul este o persoana care are un anumit interes, fapt pentru care te si asculta un timp. El este deschis, nu este cu nasul pe sus, este cald si suporta destul de multe. Unora le pare conformist, chiar prea afectuos si dornic oricand sa faca noi cunosstinte. El cauta securitatea si se simte bine cand o gaseste. Sunt destul de inceti in actiuni, iar deciziile le iau mai greu. Intotdeauna, inainte de a trece la actiune sau de a lua o decizie, vrea sa stie ce simt ceilalti.

Delfinul este bine orientat, fiind apropiat si prietenos, iar unul din obiectivele sale principale este sa relationeze cu ceilalti. Nu-i plac conflictele si adesea spune oamenilor in fata ceea ce gandeste el, pentru a-i determina sa reactioneze in acelasi fel. Este inzestrat cu abilitati de consiliere si poate suporta chiar oamenii dificili. Asculta cu atentie ce spun altii si, atunci cand vorbesc, lumea se intoarce spre ei si ii asculta. De aici vine si abilitatea sa de a castiga foarte repede sustinatori.