Expertii in resurse umane spun ca o parte dintre intrebarile adresate in cadrul unui interviu pentru obtinerea unui job nu sunt tocmai in conformitate cu prevederile legale in vigoare, scrie manager.ro.

Exista o serie de intrebari pe care angajatorul nu ar trebui sa le adreseze intr-un interviu de selectie si pe baza carora sa decida asupra angajarii respectivei persoane.
 
In foarte multe tari, intrebarile legate de religie, stare civila, varsta, rasa, interese politice, starea de sanatate sau chiar orientare sexuala au caracater discriminatoriu, includerea lor intr-un interviu de recrutare fiind interzisa prin lege.
 
Angajatorul care nu respecta aceste lucruri poate fi pus inclusiv in situatia de a plati daune morale persoanei respective.
 
"Esti casatorit/divortat?", "Cati copii ai?", "Parintii tai cu ce se ocupa?". "Unde te-ai nascut?" "Ce nationalitate ai?" sau "Intentionezi sa ai un copil?" - sunt doar o parte dintre intrebarile care, desi discriminatorii, apar adesea intr-un interviu de angajare.
 
Printre rubricile considerate obligatorii de completat pe site-urile dedicate joburilor se numara data nasterii, sexul si uneori chiar starea civila, desi sunt considerate discriminatorii.
 
In Romania, legea nr 202/2002 interzice discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex la locul munca, referitoare la ocuparea posturilor vacante, salarii si alte beneficii, informare si consiliere sau promovare.
 
Aceeasi lege prevede si exceptii de la regula: in cazul acelor locuri de munca unde, datorita condiitilor particulare de prestare a muncii, prevazute de lege, particularitatile de sex sunt determinante.
 
De asemenea, angajatorului ii este interzis sa-i solicite unei candidate teste de sarcina la angajare. Sunt si cateva situatii de exceptie, cand angajatorul poate cere aceste teste. De exemplu, in Codul muncii se precizeaza ca femeile insarcinate nu au voie sa lucreze in ture de noapte sau sa efectueze ore suplimentare.
 
OUG 137/2000, pe de alta parte, cuprinde o lista destul de lunga a criteriilor care pot fi considerate discriminatorii in cazul unui proces de angajare. Printre acestea regasim ca fiind discriminatorie respingerea unei persoane la angajare pe baza unei dizabilitati, etniei, varstei, religiei, a orientarii sexuale sau chiar a faptului ca persoana respectiva este seropozitiva.