In prezent peste 40% dintre tinerii intervievati, la nivel global, in cadrul unui sondaj Addison Group doresc sa fie promovati cel putin o data la doi ani. Acest lucru nu este insa intotdeauna usor de realizat.

Roberta Matuson, career coach, spune ca „este necesar sa faci impresia unui ASatunci cand ai deschis usa... Din prima zi este nevoie sa produci si sa livrezi rezultate.”

Pentru a promova trebuie sa faci un plan si sa te conduci dupa o strategie.

Aflati de la seful vostru ce asteptari are de la voi

Va place sau nu, prima regula a ascensiunii in cariera este sa va faceti seful fericit. Mergeti la el din prima zi si spuneti-i ce aveti voi de gand sa faceti, dar mai ales intrebati ce vrea el de la voi.

Lansati propunerea, ca trimestrial, sa participati la o discutie in care sa vi se prezinte evaluarea performantelor. Abordati la fiecare evaluare problema promovarii sub forma: Din cate vedeti sunt dispus sa muncesc. Ce sanse am de promovare ?

 

Cuantificati-va realizarile

Este putin probabil, dar se poate intampla, ca un sef sa aiba evidenta clara a realizarilor voastre. Atunci cand abordati problema promovarii, sustinerea acestei idei va veni din exemplele pe care le puneti pe masa sefului, din realizarile voastre. Roberta Matuson numeste acest mod de a proceda „strategia margaretelor.”

„Faceti sa rasune cornul vostru de vanatoare si sa fie auzit intr-o mare de birouri” , adauga Matuson.

Nu uitati sa adaugati la CV–ul vostru si noile abilitati dobandite, astfel incat sa reflecte clar ce puteti realiza in plus, fata de abilitatile care va erau recunoscute.

Faceti-va un prieten din HR

Este foarte bine sa aveti un prieten in HR, care poate oricand sa va spuna despre noile pozitii disponibile, sa va puna in tema cu ultimile oportunitati. Astfel, puteti avea un avans fata de ceilalti competitori.

Un om care lucreaza la HR are pulsul celor ce se petrec in interiorul organizatiei,” afirma Julie Cohen, career coach. Ea sustine necesitatea realizarii unei relatii deosebite cu o asemenea persoana, care oricand poate sa-ti spuna despre oportunitatile din alte departamente ale societatii.

Depasiti responsabilitatile din job description

Ati trecut de perioada in care era necesar sa dovediti capacitatea de munca. Aveti cuantificate realizarile, dar stiti cu siguranta ca puteti mai mult. Este momentul sa mergeti la sef si sa-i solicitati noi responsabilitati. Atentie: nu va duceti fara a sti clar in ce proiect vreti sa participati si puteti sa va implicati, care este tinta de atins fata de care puteti sa va asumati o noua responsabilitate.

Solicitand sefului ceva specific de munca si nu de genul as vrea sa fac ceva nou, chiar dovediti initiativa. Nu-l puneti pe sef sa aleaga, alegeti voi ceea ce puteti si v-ar place sa faceti.

Dovediti ca puteti fi un lider

Stiti foarte bine ca seful vrea sa vada ca sunteti un membru de baza al echipei sau cel putin unul pe care poate conta. Nu va opriti aici, incercati sa va remarcati in raport cu ceilalti. Nu echipa este promovata, ci un om.

 

Solicita o promovare

Foarte multi dintre angajati asteapta ca seful lor sa le ofere o promovare. Nu stati pe ganduri, cereti voi o promovare.

Exista si alte situatii obiective care nu va permit promovarea. Nu va descurajati. Mergeti mai departe, find concentrat pe doua aspecte: unde vreti sa ajungeti si ce trebuie imbunatatit pentru a ajunge acolo.

Vedeti de ce ati fost sarit de la aceasta promovare si pe baza feedback-urilor primite, inclusiv de la seful vostru, luati-o de la capat.

Cautati promovarea in alta parte

Nu de putine ori promovarea a aparut la un nou job, la ea adaugandu-se cresteri salariale, bonusuri si pozitionarea ca lider.

Cand simtiti ca toate incercarile voastre de a promova au esuat, pregatiti o scrisoare de intentie bine formulata, completati si trimiteti CV-l si cautati un nou job.