Sursa foto

 Pe locul doi in topul partilor care sunt interesate ca tu sa ai un loc de munca, dupa tine insuti, se regaseste (sau ar trebui sa se regaseasca) statul. Si asta pentru ca, daca ai un loc de munca, cotizezi automat la bugetul de stat, la asigurarile sociale, la somaj si ajuti economia sa creasca. Nevand un loc de munca, in loc ca tu sa cotizezi la stat, statul este cel care trebuie sa „cotizeze la tine”.

Statul este desigur constient de aceste lucruri si de aceea iti pune la dispozitie, prin intermediul portalului ANOFM, o sectiune destinata locurilor de munca. Aici, posturile vacante pot fi declarate de companii si cautate de cei interesati, folosindu-se chiar si o harta interactiva a judetelor tarii.

Te provoc acum sa accesezi aceasta sectiune si sa incerci sa gasesti un loc de munca, asa cum ai face-o pe oricare site de joburi pe care il frecventezi, prin sistemul de „cautare rapida”.

Nu stiu care este parerea ta dar mie sistemul mi se pare mult mai rigid si greu de folosit decat cel al clasicelor site-uri de joburi. Nu am gasit niciun mod de a vedea pur si simplu o lista cu toate locurile de munca disponibile intr-un judet.

In loc sa accepte cuvinte cheie, sistemul depinde intru totul de COR. Ignorand faptul ca denumirea unora dintre posturi este de-a dreptul fabuloasa (operator generatoare terestre sonice si cu agent activ de insamantare), cautarea dupa clasificarile din COR presupune ca persoanele care folosesc acest site sa stie ce este COR, unde sa gaseasca lista de clasificari si, cel mai important, ce inseamna de fapt fiecare clasificare.

Cand selectezi un judet, poti, ce-i drept, sa scrii un cuvant cheie, dar pe urma esti obligat sa selectezi unul dintre multiplele rezultate, iar cautarea trebuie repetata pentru fiecare rezultat in parte. Aveti idee cate profesii exista in COR care contin cuvantul “operator”?

Sunt aproape sigur ca majoritatea persoanelor care isi cauta un loc de munca, cu atat mai mult unul necalificat, nu pornesc in aceasta cautare zicandu-si “Stiu! Vreau sa fiu „751109 operator prelucrarea carcaselor de pasare

Este ca si cum ai merge la piata si, in loc sa te plimbi printre tarabele cu produse, oprindu-te acolo unde vezi ceva ce-ti place, ar trebui sa astepti ca fiecare pietar sa-ti prezinte, pe rand, fiecare tip de produs pe care l-a vandut vreodata, urmand ulterior sa-ti spuna si daca il are in acel moment sau nu.

In aceste conditii, site-urile de joburi private mi se par nu doar utile, ci si necesare. Daca mie, o persoana care a crescut cu calculator si Internet, mi s-a parut greu de folosit sistemul respectiv, cum i s-ar parea unei persoane care nu are niciun fel de pregatire informatica?

Prin comparatie, cele mai multe site-uri de joburi iti permit, cu un singur clic si un singur cuvant cheie, sa gasesti usor o lista de locuri de munca ce te-ar putea interesa, permitandu-ti dupa aceea sa rafinezi cautarea cu alte cateva clicuri. Ca sa revin la analogia de mai devreme, este ca si cum ai merge la piata, ai striga: „cartofi” si imediat toate tarabele cu cartofi ar fi in mod miraculos evidentiate.

Bun. Sa zicem ca ai trecut peste aceste cateva mici inconveniente si ai reusit sa gasesti un loc de munca conform cu asteptarile si pregatirea ta, disponibil in judetul in care locuiesti. In mod natural iti vei dori sa aplici la acel post. Din pacate, aceasta optiune nu exista. Tot ce poti face este sa gasesti adresa si/ sau numarul de telefon al firmei care a declarat acel post. Mai departe, trebuie sa te descurci cum poti.

De acord, site-ul exista, functioneaza, iti permite sa gasesti locuri de munca disponbile in momentul de fata. Dar de ce trebuie sa fie asa greu de folosit? Care sunt sansele reale ca o persoana care isi cauta un loc de munca sa aiba succes folosind acest site? Sigur trebuie sa existe o solutie mai buna.

PS. Incearca acum sa intri pe site-ul echivalent din Franta. Nu-i asa ca arata exact ca un site de joburi privat de la noi?