Mai 2012

 

Intre 5 si 20% dintre angajatii europeni consuma ocazional bauturi alcoolice in timpul programului de lucru, potrivit unui studiu realizat de Eurofound. Procentajele variaza de la tara la tara, la fel si explicatiile pentru consumul de alcool.

 

In anumite tari, consumul unei cantitati mici de alcool in timpul programului de lucru este un lucru obisnuit si acceptat. Circa 10% dintre muncitorii fracezi au declarat ca face parte din cultura de organizatie sa consume un pahar de vin la masa de pranz.

De asemenea, 42% dintre firmele belgiene le permit angajatilor sa bea vin sau bere in timpul unui pranz de afaceri. Peste 11% dintre belgieni au declarat ca angajatorii le-au oferit si bauturi alcoolice la ocaziile speciale la care au fost invitati.

Circa 11% dintre angajatii austrieci beau alcool in fiecare zi in timpul programului, iar 75% consuma alcool la evenimentele  speciale organizate de firma.

In Danemarca, 14% dintre angajati beau cel putin o bere in timpul programului de lucru. In Olanda, cel putin 4% dintre consumatorii de alcool prefera sa bea o bere sau altceva inainte de a merge la serviciu.

Si in Portugalia, 25% dintre angajatii din constructi au recunoscut ca au baut cel putin o data in ultimul an in timpul programului.

In Romania, consumul de alcool care necesita tratament specializat ii afecteaza in special pe someri (60%) si mult mai putin pe cei care au un serviciu (12%). Studiul nu prezinta si alte date referitoare la obiceiurile romanilor de a consuma alcool la serviciu.

Domeniile in care se bea cel mai mult la locul de munca sau in pauzele de serviciu sunt constructiile, turismul (hoteluri si restaurante sau Horeca), agricultura si transporturile.

Consumul de alcool la serviciu este invers proportional cu nivelul de educatie, se arata in raport. Totusi, s-a observat o incidenta relativ mare a consumului de bauturi alcoolice in randul unor profesii ca doctorii si managerii.

Principalele motive ale consumului de alcool la locul de munca tin de stresul de la job sau de problemele financiare sau sociale ale angajatilor.