Institutul National de Statistica (INS) a dat publicitatii marti cifrele referitoare la salariile romanilor in anul 2016, dar si la cheltuielile salariale ale angajatorilor care isi desfasoara activitatea in Romania.

Potrivit cifrelor oficiale, pe parcursul anului trecut salariul mediu net al angajatilor la nivel national a fost de 2.046 lei, in timp ce salariul mediu brut a fost calculat la 2.809 lei. Aceasta inseamna o crestere de peste 10% comparat cu anul 2015, sau un plus la salariu de 187 de lei.

Cele mai mari cresteri ale veniturilor anul trecut au fost inregistrate in domeniul informatiilor si comunicatiilor, o tendinta care a continuat si in fiecare luna a acestui an. La polul opus s-au situat angajatii din hoteluri si restaurante.

La sfarsitul anului 2016 se inregistrau in Romania un numar de peste 5 milioane doua sute de mii de angajati, in crestere fata de anul 2015 cu peste 180.000 de persoane. Cifrele arata o accelerare a cresterii numarului de femei angajate comparativ cu cea a barbatilor, anul trecut din totalul angajatilor aproape 48% fiind femei.

Din punctul de vedere al angajatorilor, media cheltuielilor cu fiecare persoana angajata in 2016, incluzand toate platile catre stat, s-a situat la valoarea de 3.493 de lei. Cifra reprezinta o crestere de 9.5 procente fata de 2015.