Coalitia de guvernare formata dupa alegerile din Olanda intentioneaza sa pastreze restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2013.

 

In prezent, romanii interesati sa munceasca in Olanda au nevoie de permis de munca, care va fi obtinut de catre angajatorul olandez. Acesta trebuie sa faca dovada ca pentru locul de munca respectiv nu a existat nici un aplicant cetatean olandez sau din state membre UE/EEA, cu exceptia tarilor care au impuse masuri tranzitorii.

Exceptie de la regula permisului de munca fac angajatii cu pregatire deosebita, care castiga cel putin 45.495 euro pe an (sau 33.363 euro pe an daca sunt sub 30 ani), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 ani si medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate in Olanda pentru a deveni medici specialisti.

Angajatorii olandezi sau firmele de plasare de personal au publicat aproape 300 de joburi pentru romani pe site-urile de recrutare.

Cele mai multe oferte de angajare sunt adresate medicilor si asistentelor medicale. salariile pornesc de la 1.700 euro brut pe luna si pot ajunge pana la 4.000 euro, in cazul medicilor specialisti. Vezi oferte de angajare aici.

Programatorii, IT-istii si inginerii software au de asemenea joburi vacante in Olanda (vezi cateva exemple de posturi aici sau aici). Salariile pornesc de regula de la 2.000 de euro net pe luna. Sunt cautati si inginerii romani (vezi joburi aici).

Alte oferte de angajare pentru romani in Olanda sunt in turism, ingrijirea de persoane varstnice sau copii, servicii, vanzari.