La inceput de an, fiecare dintre noi incearca sa faca un bilant. Este momentul in care evaluam in ce masura cariera noastra a evoluat. Fie ca iti iubesti sau detesti job-ul pe care il ai, este bine sa reflectezi asupra scopurilor carierei pe care le-ai realizat sau nu in 2017.

De fapt ce imi propun sa realizez in 2018? Unde si care vor fi scopurile de atins pentru a performa cat mai mult in cariera mea?

Va propun 8 puncte de sprijin pe care sa-le integrati intr-un sistem de referinta, vizand evolutia carierei voastre in 2018:

1. Sa obtin o marire de salariu sau o promovare

Daca vreti sa faceti un pas in plus in cariera voastra, fata de situatia din anul trecut, atunci propuneti-va o anumita tinta pentru marirea de salariu si un anumit scop pentru promovarea in alt post.

Pentru ambele cazuri trebuie sa va construiti un plan, care va include construirea de relatii, stabilirea unor scopuri pe care sa le cunoasca si seful vostru, dezvoltarea abilitatilor si perfectionarea cunostintelor, nu fugiti de noi responsabilitati si, nu in ultimul rand, dovediti profesionalism.

2. Reduceti stresul

La sfarsit de an, ati constatat ca stres-ul la locul vostru de munca s-a accentuat in 2017 si exista motive sa credeti ca nu se va diminua in 2018. In acest caz incepeti prospectiunile pentru un alt job, cu un alt mediu de lucru.

Nu uitati sa va actualizati CV-ul.

3. Fiti mult mai organizat

Daca sunteti mai organizat in realizarea atributiilor din job-ul vostru, va scadea oboseala, stres-ul, veti fi mai productiv, iar performantele vor creste.

4. Schimbati job-ul

Sunteti nefericit la locul de munca? Cariera voastra sta pe loc, nu duce nicaieri si nici nu se vad in perspectiva evolutii? Atunci gasiti altceva de lucru.

Platforma undelucram.ro va ofera informatiile necesare (evaluari, salarii, discutii pe Forum) pentru a gasi, cu mai mare usurinta, un job la care sa va duceti cu placere.

5. Cautati un echibru mai bun intre munca si viata personala

Foarte multi dintre cei care isi doresc o cariera de succes, sacrifica de obicei viata personala, in unele cazuri chiar familia. Daca faceti un pas inapoi si stati sa analizati echilibru real dintre cariera si viata personala, veti vedea ca dezechilibru a venit de la :

- mail-urile zilnice;

- suprasolicitare;

- nu ati muncit inteligent;

- v-ati transferat munca acasa;

- ati uitat de alte activitati;

- ati acceptat ca altcineva sa faca regulile;

- n-ati facut nici o schimbare in viata voastra.

6. Dezvoltati-va relatiile profesionale

Acest lucru este valabil pentru toata lumea. Indiferent ca esti conducator sau simplu slujbas trebuie sa te faci cunoscut nu numai in interiorul organizatiei, dar si in exteriorul ei. Participati la evenimente, comunicati mai mult cu partenerii de afaceri, dar si cu proprii colegi.

In 2018, indiferent de domeniul in care lucrati, relatiile profesionale vor avea ca vehicul principal social media. De aceea va recomandam sa fiti cat mai activi pe Facebook sau LinkedIn.

7. Nu uitati ca orice cariera de succes inseamna comunicare

Fara dezvoltarea abilitatilor de comunicare verbala, va fi mult mai greu sa construiti o cariera de succes. Ce presupune imbunatatirea comunicarii:

1. implicati-va si impartasiti cu colegii lucrurile de interes reciproc;

2. ascultati cu atentie si vi se va da importanta cuvenita;

3. adaptati-va oricarei situatii si demonstrati flexibilitate;

4. fiti atent la ceea ce vi se spune si veti fi tratat cu aceeasi atentie;

5. luati notite (daca conversatia este telefonica sau o intalnire de lucru) pentru a reactiona rapid;

6. nu uitati sa puneti intrebari pentru a clarifica lucrurile.

8. Participati la un training aditional sau la cursurile pentru o noua calificare

Fiecare dintre noi simte ca are parti ale activitatii pe care le poate imbunatati. Daca vi se ofera posibilitatea sa o faceti, acceptati provocarea. Orice cariera presupune, prin ea insasi, dezvoltare. Ce poate fi mai benefic decat adaugarea unei noi calificari din perspectiva evolutiei voastre.

Tot ce este scris mai sus nu va avea nici o concretizare daca nu aveti un plan pentru 2018 cu scopuri precise de atins. Fara acesta, in februarie, veti uita de tot si veti intra, din nou, in rutina zilelor de lucru.