Schimbarea unor obiceiuri create in timp este de multe ori extrem de dificilă. Indiferent cat de hotarati suntem, poate trece mult timp pana sa vedem o schimbare reala in apucaturile zilnice de care vrem sa scapam.

Cum putem deci sa ne schimbam un obicei considerat daunator, mai ales cand optam pentru un nou job?

Cand ne hotaram sa nu mai stam atat de mult pe internet, sa nu mai mancam atat de mult sau sa ne trezim mai devreme in fiecare zi, simpla determinare nu este suficienta. Trebuie folosita o strategie.

Planul de actiune este totul

Pentru a forma un nou obicei sau a renunta la altul, este nevoie de o strategie. Strategia este de fapt un plan care contine structurarea unor etape cu termene limita, astfel incat indeplinirea acestora sa duca la atingerea tintei propuse.

Programati-va etapele si tineti evidenta realizarii lor. Hotarati care este rasplata pe care o meritati cand realizati ceva si cum veti gestiona momentele de ezitare.

Comportamentul este o alegere

Acel comportament pe care vreti sa il schimbati trebuie inlocuit cu altceva. Daca vreti de a scapa de obiceiul de a verfica periodic telefonul (la fiecare 8 secunde pe glob un om se uita la telefonul mobil), tineti o carte inchisa in mina.

Obiceiurile bune se nasc din rezistenta la tentatii

Cea mai buna solutie pentru formarea unui nou obicei este de a schimba acele elemente din mediu care va tenteaza sa procedati intr-un anumit mod. Ne putem concentra mai bine daca eliminam zgomotele de fond, de exemplu. Sau, daca am hotarat sa nu mai fumam, este bine sa nu mai fie tigari in preajma si nici persoane care sa ne ofere.

Responsabilitate + consecventa = succes

Pentru a avea cu adevarat succes, va fi necesar sa ne implicam cu totul in ceea ce facem si sa mantinem un inalt grad de resposabilitate fata de propriile actiuni. Asta inseamna ca si atunci cand nimeni nu ne vede, sa fim noi proprii judecatori.

Specialistii spun ca dureaza 60 de zile pentru a forma un nou obicei, de aceea este indicat sa fim consecventi. Daca vreti sa plecati de la serviciu la o ora decenta, incepeti prin a pleca in fiecare seara la aceeasi ora.

Disciplina este factorul hotarator

Elementul determinant al incercarilor de a trece de la ceea ce va propuneti la realizarea acelei tinte este disciplina, care apare din adoptarea unui anumit ritual prin repetabilitate.

Daca vreti sa puneti capat obiceiului de a verifica e-mail-urile in fiecare dimineata (se pierd in medie 4-6 ore cu aceasta actvitate), nu o mai faceti. Repetati aceasta actiune in fiecare zi. Cu timpul va aparea un nou obicei.