Sursa foto

Faptul ca in mod oficial programul de lucru este de opt ore nu inseamna ca in restul zilei nu muncim, arata rezultatele unui studiu efectuat de RAND, o organizatie non-profit, pe un esantion de 3.000 de angajati americani.

Rezultatele studiului sunt clare – peste jumatate dintre angajati isi iau parte din treaba de la birou cu ei acasa, si asta nu din prea multa dragoste pentru compania pentru care lucreaza, ci pentru ca altfel nu ar putea sa indeplineasca tintele de productivitate cerute de angajator. Evident, nimeni nu este platit pentru ceea ce usor ar ar putea fi considerat ore suplimentare.

Nu avem inca un studiu la noi in tara pe aceasta tema, dar daca ar fi, probabil ca raspunsurile angajatilor romani ar fi similare cu ale celor americani. Este deci vina angajatorului, sau a angajatului ca munca depusa in cele opt ore nu este suficienta?

Realizatorii studiului dau vina pentru aceasta situatie pe faptul ca datorita avansului tehnologic inregistrat in ultimii ani (accesul masiv la telefonie mobila si internet), angajatorii au inceput sa aiba pretentia ca un angajat sa fie disponibil mai tot timpul.

Pe de alta parte, nici angajatul nu se opune prea mult acestei situatii. Este evident ca acest avans tehnologic ii permite sa fie mai eficient in munca prestata inclusiv cand nu este la locul in care isi desfasoara activitatea.

Per ansamblu, situatia pare sa convina ambelor parti implicate.