Fotografia din CV sau din profilul online, gen LinkedIn, creeaza o prima impresie la fel profunda ca studiile sau referintele tale profesionale.

 

Pe lista greselilor frecvente pe care un candidat le face si care ii afecteaza sansele sa fie chemat la interviu se numara urmatoarele:

1. Nu inserezi nicio poza. Daca trimiti un CV fara poza ta, pierzi sansa de a crea o prima impresie mai puternica. Recrutorii nu se uita doar la studii si experienta, ci se bazeaza si pe intuitia lor legat de persoana pe care o cheama la interviu. Fotografie bine aleasa poate fi un atu in competitia cu ceilalti candidati.

2. Esti excesiv de serios. O fotografie in care te iei prea in serios, nu zambesti deloc sau chiar esti morocanos va avea un efect negativ asupra recrutorilor. Acestia vor sa lucreze cu oameni relaxati si binedispusi, nu cu persoane arogante si care vor sa creeze o impresie falsa despre ei insisi.

3. Esti prea vesel. Nici exagerarea in sens contrar nu este indicata atunci cand vrei sa concurezi pentru un job serios intr-o companie de top. Nu poti trimite fotografii cu tine razand cu gura pana la urechi ca si cum ai fi la un chef cu prietenii.

4. Se vad si alte persoane in poza. Greseala clasica pe care o fac multi candidati indragostiti de propria imagine pe care o au intr-o anumita fotografie este sa isi decupeze chipul chiar daca se vad umerii sau parul altor persoane in jurul lor.

5. Te folosesti de Photoshop. Angajatorii nu vor sa vada chestiuni artificiale in ceea ce ii priveste pe candidatii eligibili. Orice incercare de a-ti perfectiona imaginea cu ajutorul programului Photoshop il va face pe recrutor sa nu aiba incredere in tine.

6. Nu ai un background profesional. Este recomandat ca in spatele tau sa nu se vada niciun peisaj care nu are legatura cu viata profesionala, gen munte, mare, strada etc. Ideea este sa folosesti o poza in care backgroundul este simplu si neutru.

7. Porti un tricou pe care scrie ceva. Incearca sa eviti orice fel de mesaje in fotografie, pastreaz-o cat mai simpla. Nu este cazul sa te imbraci nici excesiv de rigid, alege o costumatie casual, cat mai simpla si eleganta. Citeste mai multe pe Business Insider.