Sursa foto

Este foarte posibil ca fiecaruia dintre noi sa-i fi scapat la un moment dat un smiley sau vreo inimioara in colt de buze intr-un mesaj oficial, trimis vreunui partener de afaceri sau unui superior. Mai mult ca sigur, aceasta scapare a fost data uitarii, sau cel putin nimeni nu a vorbit despre incident de atunci. Ceea ce nu inseamna insa ca a scapat neobservat.

Foarte interesante si expresive atunci cand sunt folosite in corespondenta personala, emoticoanele pot avea efecte serioase asupra modului in care expeditorul este privit de catre partenerul de conversatie, atunci cand acest partener este un coleg de serviciu sau superior.

Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de catre o echipa mixta de cercetatori din Olanda si Israel. Autointitulat primul “studiu sistematic asupra efectului emoticoanelor in formarea primei impresii la locul de munca,” lucrarea este cat se poate de serioasa, fiind deja publicata in jurnalul Social Psychological and Personality Science.

Conform Agerpres, au participat la studiu 549 de persoane din 29 de tari, ale caror raspunsuri i-au facut pe cercetatori sa concluzioneze ca folosirea emoticoanelor in interes de serviciu lasa impresia unui om cu competente scazute.

In general femeile sunt mult mai predispuse la a folosi aceste simboluri in comunicarea de serviciu, au mai concluzionat realizatorii studiului.