Sursa foto

Ministerul Muncii a initiat la mijlocul saptamanii un proiect de lege care va reglementa si in Romania munca la distanta, in sensul ei mai larg, ce va permite desfasurarea activitatii de oriunde angajatul considera necesar.

Reglemetarea va aduce cu sine un nou tip de contract de munca, care ii va da posibilitatea angajatului de a isi desfasura activitatea pentru care este platit si la distanta de sediile companiei pentru care lucreaza, in mod regulat si voluntar.

In prezent, legislatia din Romania permite prestarea muncii doar de la domiciliu, acesta fiind considerat locul de munca al salariatului. Extinderea posibilitatii de a munci de oriunde este o incercare de aliniere la legislatia europeana.

„Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realit─âtile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii, si va oferi avantaje atat salariatului, cat si angajatorului,” se arata intr-un comunicat al ministerului.

„Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu inchirierea spatiilor, utilitatile, consumul de carburant si parcul auto. In ceea ce-l priveste pe salariat, acesta va elimina consumul de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de munca si valorificarii timpului de lucru, optimizandu-si, astfel, raportul intre viata profesionala si cea personala.”

Contractul de tele-munca trebuie sa contina precizarea expresa ca angajatul lucreaza in regim tele-munca, perioada in care se desfasoara activitatea sa, inclusiv intervalul orar, locul sau locurile de unde se desfasoara activitatea, modalitatea de evidentiere a orelor lucrate, responsabilitatile partilor, dar si obligativitatea angajatorului de a asigura transportul instrumentelor necesare muncii la locul ales de angajat.