Sursa foto

Programul guvernamental de sprijin al tinerilor absolvenți cunoscut sub titulatura de „primul salariu” va începe în luna iunie, susține într-un comunicat de presă deputatul PSD Răzvan Rotaru. Potrivit oficialului, prevederile legale privind programul vor fi incluse într-un act normativ al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Programul prevede garantarea unui venit brut de 2.500 de ron pe lună tuturor absolvenților de studii superioare, în primii trei ani de muncă. În plus, angajatorul care încorporează absolvenți va beneficia de o reducere cu 50% a cheltuielilor cu salariul, cu condiția să păstreze absolvenții în companie vreme de cinci ani.

”În cadrul MMSJ s-a constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de lege de completare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă,” spune Rotaru în comunicatul de presă.

„Actul normativ respectiv va conţine dispoziţii specifice privind modalităţile de acordare, finanţare şi implementare a măsurii prevăzute în programul Primul salariu. Până în prezent, în cadrul grupului de lucru a fost elaborat un prim draft ce urmează a fi asumat de către MMSJ, împreună cu estimarea impactului financiar asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj.”

Vor fi incluse în program activitățile de muncă, cele de ucenicie sau stagiile pentru pregătirea profesională. În plus, guvernul va asigura burse profesionale și alocații pentru terminarea studiilor, inclusiv a celor gimnaziale.

Datele oficiale arată ca de acest program vor putea beneficia în jur de 40.000 de absolvenți în fiecare an. Efortul va costa statul român 180 de milioane de euro anual, având o durată estimată de minim patru ani.