Epidemia cauzată de coronavirus a afectat multe domenii de activitate, producând un șoc major pentru economia mondială. Peste un milion de angajaţi de pe piața muncii românești riscă să intre în şomaj, ca urmare a măsurilor luate pentru a combate epidemia. Însă nu trebuie să ne descurajăm: luna iunie a adus o nouă creştere a numărului de aplicări pentru job-uri.

Chiar dacă turismul, transporturile, industria evenimentelor şi domeniul HoReCa au fost primele domentii afectate direct de criză, șocul a fost resimțit și în alte domenii. Însă, în același timp, multe alte industrii se află în creștere. Multe companii au făcut tranziția către lucratul de acasă și au nevoie de forță de muncă pregătită pentru suport tehnic, infrastructură cloud și IT. 

În acest articol vei afla care sunt joburile care oferă cele mai mari salarii în România în contextul pandemiei, dar și care sunt cerințele minime pentru fiecare job în parte.

 

Top 5 industrii cu cele mai mari salarii în România

 

   1. Domeniul medical

 

La momentul actual, unul dintre cele mai bine plătite joburi este acela de medic de spital, având în vedere situația în care ne aflăm, dar și majorările substanțiale de care a avut parte domeniul medical recent. Este o profesie dificilă, însă aduce multe satisfacții celor care o practică. 

În aceeași situație, în special în contextul actual, se află și asistenții medicali, farmaciștii, medicii de familie sau medicii specialiști. Criza a afectat domeniul medical cel mai mult, însă este și domeniul cu cea mai mare creștere în cererea de forță de muncă. Iar salariile sunt și ele pe măsură.

 

Farmacist Achizitii Produse Medicale - se ocupă de menținerea legăturilor cu furnizorii externi și interni, aprovizionarea produselor din portofoliu, studii de calitate și de marketing; căutarea de furnizori și articole noi, vizitarea târgurilor internaționale și naționale specifice.

 

Pentru a putea să te angajezi drept farmacist în achiziții, trebuie să ai:

   - Studii superioare Medicale sau Farmacie

   - Cunostinte operare PC, Word și Excel

   - Cunoașterea limbii Engleze la nivel avansat

   - Experiență în domeniu

 

Salariul mediu lunar: între 2.500 lei și 3.500 lei

 

Medic de familie - oferă servicii medicale la un standard ridicat de profesionalism, păstrând o legatura armonioasă cu pacienții prin crearea unei atmosfere de încredere și respect între personalul cabinetului și pacienți

 

Pentru a putea să performezi în rolul de medic de familie, trebuie să:

   - Fii medic specialist/primar în medicina generală sau medicina de familie

   - Ai aviz de Liberă Practică, certificat de membru al Colegiului Medicilor, asigurare de malpraxis vizate pe anul în curs

   - Experiență în domeniu

 

Salariul mediu lunar: între 6.500 lei și 8.500 lei


 

   2. IT

 

Angajații din IT continuă să aibă cele mai mari salarii din România. Nevoia mare de oameni cu pregătire în acest domeniu este în continuare validă, de la programatori la analiști, de la ingineri de suport la dezvoltatori de software.

Având în vedere evoluția tehnologică din ultimul timp, această nevoie nu mai vine ca o surpriză. În special în contextul pandemiei, când încercăm să limităm pe cât posibil contactul uman, tehnologia ne-a fost alături, fie că a fost vorba de cumpărături de orice fel, de presă sau de educaţie, majoritatea activităților se desfășoară în prezent online.

 

Programator IT într-un anumit limbaj de programare - se ocupă, în general de rеаlizarеа de noi funcționalități conform spеcificațiilor, noi intеrfеțе pеntru divеrse plаtformе și sisteme dе opеrаrе, precum și de optimizаrеа аlgoritmilor aplicațiilor.

 

Pentru a putea să te angajezi ca programator trebuie să:

    - Fii absolvent al unei facultăţi cu profil informatic sau student în anii terminali (Automatică, Informatică, Cibernetică sau altele în IT)

    - Cunoști cel puțin un limbaj de programare (PHP, Java, .NET, C++ etc.)

    - Știi o limbă străină 

    - Ai experiență în domeniu

 

Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 9.000 lei

Salarii adăugate recent

Senior Software Engineer - rol de project manager, pe lângă programare; menține colaborarea cu ceilalți manageri din companie pentru dezvoltarea aplicațiilor interne, cât și sistemele pentru clienții companiei

 

Recrutorii din domeniul IT își doresc să găsească candidați pentru Senior Software Engineer care:

 

    - Au studii superioare în domeniu

    - Cunosc sisteme de operare Javascript/.net/php/etc senior level

    - Știu cel puțin o limbă străină

    - Au experiență la nivel avansat în domeniu

 

Salariul mediu lunar: între 4.000 lei și 11.000 lei

 

   3. Contabilitate

 

În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe firme, odată cu popularitatea antreprenoriatului și a programelor de finanțare pentru startup-uri. Acest lucru a condus la o creștere exponențială a cererii pentru contabili. Anual, studenții care termină o facultate cu profil economic nu mai ajung să își ia și certificările suplimentare care îi ajută să devină competitivi pe piața forței de muncă. De aceea, există în continuare multe posturi de expert contabil disponibile, pe lângă multe altele:  

 

Contabil Junior - se ocupă de verificarea documentelor de intrare a bunurilor în stoc, înregistrarea facturilor și a situațiilor lunare de achiziție, precum și de actualizarea și menținerea Registrului de Arhiva pentru documentele financiar-contabile

 

Pentru a putea profesa în postul de Contabil Junior, trebuie să:

   - Studii superioare sau post-liceale economice;

   - Experienta minimum 1 an pe o poziție similară;

   - Cunoștințe bune de operare PC și a pachetului Microsoft Office

 

Salariul mediu lunar: între 1.800 lei și 3.500 lei

 

Senior Accountant - are responsabilitatea de a asigura înregistrarea corectă și la timp a documentelor din punct de vedere contabil și fiscal și pregătirea declarațiilor periodice către instituțiile statului.

 

Pentru a putea profesa în postul de Senior Accountant, trebuie să:

   - Certificare expert contabil;

   - Minim 5 ani experiența în domeniul contabil, cuprinzând toate aspectele activității financiar - contabile;

   - Cunoștințe bune de operare PC și a pachetului Microsoft Office;

   - Experiență de lucru cu programe ERP .

 

Salariul mediu lunar: între 5.500 lei și 8.500 lei

 

   4. Marketing

 

Deși la prima vedere poate părea a fi o profesie care nu este exagerat de solicitantă, nu toată lumea poate să performeze în acest domeniu. Este nevoie de o mare organizare, comunicare, creativitate și adaptabilitate la nou. Dacă ești pasionat de domeniul marketingului, iată care sunt cele mai bine plătite posturi de pe piață care te-ar putea interesa:

 

Internal Communication Manager - managerul de comunicare internă se ocupă, de regulă, de dezvoltarea și implementarea strategiilor și planurilor de comunicare în cadrul companiei, prin diverse proiecte și inițiative. 

 

Pentru a putea să te angajezi ca Internal Communication Manager, trebuie să:

   - Ai experiență de 3-5 ani într-o poziție relevantă, în comunicare corporate / PR / marketing / jurnalism;

   - Cunoști limba engleză la nivel avansat;

   - Ai studii superioare în domeniu;

   - Ai skill-uri solide de scriere, comunicare, prezentare și analiză.

 

Salariul mediu lunar: între 4.500 lei și 6.000 lei

 

Marketing Manager (Director Marketing) - se ocupă cu gestionarea campaniilor de marketing și comunicare, cu o abordare bazată pe date reale și analiză, care determină valoarea și obiectivele de comunicare ale companiei

 

Pentru a putea să te angajezi ca Director de Marketing, trebuie să:

   - Ai experiență demonstrată într-o poziție relevantă, în care ai crescut un produs / serviciu / companie prin cunoștințele tale de marketing

   - Cunoști limba engleză la nivel avansat;

   - Ai studii superioare în domeniu;

   - Ai skill-uri solide în social media, content marketing, CRM, influencer marketing, brand management

 

Salariul mediu lunar: între 5.000 lei și 8.000 lei


 

   5. Transport și logistică

 

Fie că este vorba despre servicii de curierat, distribuţie marfă sau transport dedicat unor companii cu profiluri diferite, posturile din domeniul transportului și al logisticii sunt la mare căutare:

 

Expeditor / Agent de Transport - te vei ocupa de portofoliile de transportatori, vei emite comenzi de transport și te vei asigura de capacitatea profesională a transportatorilor cu care colaborezi la job.

 

Pentru a putea profesa drept Expeditor sau Agent de Transport, trebuie să:

   - Ai experienta operațională de coordonarea rutelor internaționale;

   - Cunoști limba engleză la nivel avansat;

Să ai foarte bune abilități de negociere și mare atenție la detaliu;

 

Salariul mediu lunar: între 2.500 lei și 5.000 lei

 

Secondary Distribution Logistics Coordinator - în acest rol vei avea responsabilitatea pentru toate activitățile tranzacționale legate de managementul inventarului, logistică și administrarea contractelor cu furnizorii. 

 

Pentru a putea să te angajezi ca Secondary Distribution Logistics Coordinator, trebuie să:

   - Ai studii superioare în domeniu (Supply Chain, Engineering sau Business Management)

   - Cunoști limba engleză la nivel avansat;

   - Ai experiență de lucru cu sistemele de informații specifice domeniului (ideal SAP)

 

Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 6.000 lei
 

Deși în România nu sunt cele mai mari salarii din Europa, există anumite job-uri care oferă salarii cu mult peste media pieței, chiar și în contextul crizei determinate de apariția virusului Covid-19. Pentru a aplica la aceste job-uri trebuie să îndeplinești cerințele minime, stipulate în anunțuri.

Joburile cu cele mai mari salarii din România sunt în domeniul medical, IT, contabilitate, marketing și transport.  Alături de acestea, mai sunt multe domenii ce se află în continuă dezvoltare și care vor ajunge în curând în top.