Numarul firmelor care folosesc metoda interviului telefonic, ca prim filtru de selectie a candidatilor pentru un job, este din ce in ce mai mare.

 

Interviul telefonic se desfasoara, de regula, la o ora stabilita in prealabil, asa incat nu trebuie sa-ti faci emotii ca vei fi luat prin surprindere. Atentie insa sa nu raspunzi in doi peri sau plictisit la primul telefon primit de la angajator, cand nu stii inca cine te suna.
 

Primul lucru pe care il testeaza recrutorii la telefon este modul in care candidatii relationeaza cu o persoana pe care nu o cunosc; angajatorii sunt atenti la dictie, ton, vocabularul folosit sau stilul de comunicare.
 

Cele mai multe intrebari din interviul telefonic vor viza informatiile din CV - ti se vor cere date suplimentare despre studiile parcurse si despre experientele profesionale avute.
 

Dat fiind ca majoritatea joburilor solicita cunostinte de limbi straine, interviul telefonic are si rolul de a-ti testa aceste cunostinte; in special in domeniul outsourcing, la firme ca Genpact sau CGS, o parte din interviul telefonic se va purta intr-o limba straina.
 

Un candidat care a intrat in procesul de recrutare la Apple povesteste ca i-au fost adresate intrebari legate de experienta profesionala, urmate de intrebari situationale, de genul "Cum te-ai descurcat atunci cand ai avut colegi dificili?"
 

Printre intrebarile care se afla in mod oisnuit in lista angajatorilor se numara si urmatoarele:
 

- Ce stiti despre compania noastra? Trebuie sa fii pregatit cu privire la profilul companiei, domeniul de activitate, modul de organizare si cateva elemente din cultura organizationala;

- Aveti vreo intrebare? Daca aceasta intrebare te va lua prin surprindere si nu iti vine nimic in minte pe loc, vei lasa o impresie Este recomandat sa te gandesti dinainte cam ce lucruri poti sa il intrebi pe specialistul HR cu care vei vorbi;

- De ce vreti sa plecati de la firma la care sunteti in prezent? In cazul in care nu ai un jbo in momentul de fata, intrebarea va fi "De ce ati plecat de la locul de munca anterior?"