Sursa foto

Liber profesionistii, acei oameni care se descriu a fi proprii lor sefi, sunt din ce in ce mai numerosi pe piata muncii. Indiferent de meseria pe care acestia o practica insa, riscul de saracie in randul acestei categorii este foarte mare.

Potrivit datelor analizate de Monitorul Social, liber profesionistii au acelasi grad de risc de saracie ca cei care fac munci casnice fara a fi remunerati. In procente, 58.5% dintre persoanele cu varsta intre 16 si 64 de ani care se descriu in acest mod au sanse mari sa isi duca traiul de pe o zi pe alta.

Este cel mai mare procent inregistrat in aceasta categorie de persoane dintre toate tarile Uniunii Europene. Cele mai mici se inregistreaza in Bulgaria si Suedia, cu 14.7 %, respectiv 17.1%. Cel mai slab loc, dupa Romania, il ocupa Polonia, la distanta mare insa, cu 28.2%.

Riscul de saracie scade in functie de modul in care o persoana este implicata pe piata muncii. Dintre cei care sunt angajati cu contracte de munca temporare, 12.1% sunt in risc de saracie. Cei cu contract permanent au cele mai putine riscuri, doar 5.1% aflandu-se in aceasta situatie.

Din punctul de vedere al celor angajati cu contract permanent, Romania se incadreaza in media europeana de 5%.